ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ
Μέχρι τώρα, οι προσπάθειες για σύνδεση του πανεπιστημίου με την αγορά εργασίας ήταν κυρίως τυπικές: μια εκδήλωση κάθε χρόνο, δύο χαιρετισμοί, τρεις ομιλίες και «τα λέμε πάλι» σε ένα χρόνο. Ήταν και μερικές εμβόλιμες εκδηλώσεις, οι οποίες περισσότερο θύμιζαν τις προωθήσεις «εγχειριδίων επιβίωσης» σε νεοσύλλεκτους στο στρατό, παρά ο,τιδήποτε άλλο.
Τώρα, η Δομή Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων προσπαθεί να κάνει κάτι διαφορετικό. Στις 25 Νοεμβρίου διοργανώνει την «Ημέρα σταδιοδρομίας» και τα «Βραβεία επιχειρηματικότητας» στο τεχνολογικό πάρκο, προσπαθώντας φέτος η σύνδεση με την τοπική κοινωνία και οικονομία να είναι πραγματική και όχι ό,τι προβλέπει απλώς το «πρωτόκολλο».
Μέχρι να φτάσει η εκδήλωση, χθες το πρωί στην αίθουσα της συγκλήτου, η δομή έδωσε μια πρώτη «γεύση» στην απολογιστική εκδήλωση του προγράμματος για την πρακτική άσκηση των φοιτητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η οποία ουσιαστικά είναι και ένα από τα «όπλα» που έχει στη διάθεσή της η ΔΑΣΤΑ. Ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος Τάσος Μικρόπουλος περιέγραψε τα βασικά στοιχεία του προγράμματος που ουσιαστικά χρηματοδοτεί την πρακτική άσκηση φοιτητών και αποφοίτων, των τμημάτων που συμμετέχουν: 1,5 εκ. ευρώ είναι ο συνολικός προϋπολογισμός από το ΕΣΠΑ, αφορά 1.500 φοιτητές περίπου και μέχρι τώρα έχει απορροφηθεί το 40% του προγράμματος, ήτοι 606 φοιτητές από 830 αιτήσεις.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν τα εξής τμήματα: Βιολογικών Εφαρμογών, Ιστορικό, Χημικό, Μαθηματικό, Μηχανικών Επιστήμης Υλικών, Επιστημών Τέχνης, τα τμήματα του Αγρινίου, Οικονομικό και Πληροφορική. Οι πρακτικές ασκήσεις γίνονται τρεις φορές το χρόνο για δύο μήνες και όπως πιθανώς μαντεύει κανείς, το μεγαλύτερο κομμάτι ασκούμενων «απορροφά» ο ιδιωτικός τομέας, χωρίς πάντως να λείπουν και αρκετές περιπτώσεις Δημοσίου. Το ενδιαφέρον κομμάτι της χθεσινής εκδήλωσης, ήταν ότι μίλησαν για την εμπειρία τους τρεις φοιτητές και απόφοιτοι των τμημάτων των Ιωαννίνων: η Μαριάνθη Γιαννούλη, τελειόφοιτη του Επιστημών Τέχνης πήγε για πρακτική σε ιδιωτικό εκπαιδευτήριο της πόλης και μάλιστα όταν η περίοδος έληξε, την προσέλαβαν κανονικά. Η Μαρίνα Νικολαΐδου και ο Βασίλης Σταύρου, απόφοιτοι του Μηχανικών Επιστήμης Υλικών, τόνισαν ότι η εμπειρία τους (της πρώτης σε εταιρία στη Δράμα, του δεύτερου σε αντίστοιχη στα Γιάννενα) στην αγορά εργασίας ήταν πολύ καλή. Η πρώτη συμβούλεψε τους φοιτητές να αναζητήσουν αυτή την εμπειρία, ο δεύτερος παρατήρησε ότι το μόνο πρόβλημά της, είναι η μικρή χρονική της περίοδος.
«Άσκηση χωρίς αποκλεισμούς»Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν η παρέμβαση του επιστημονικού υπευθύνου του προγράμματος στο Χημικό, καθηγητή Βασίλη Τσίκαρη. Αυτός, τόνισε την ανάγκη να επεκταθεί η πρακτική άσκηση πέρα από το πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού προγράμματος και να εξασφαλιστεί μέσω του προϋπολογισμού των πανεπιστημίων, με τρόπο ώστε να μη λειτουργεί με ανισότητες στην επιλογή των φοιτητών, αλλά και να εξασφαλίζει ότι δεν θα γίνονται οι ασκούμενοι θύματα εκμετάλλευσης από τους εργοδότες.
Πρόσκληση στους παραγωγικούς φορείς
Η επόμενη φάση είναι στις 25 του μήνα, από τις 9 το πρωί, όταν θα ανοίξει τις εργασίες ο πρύτανης και ιδρυματικός υπεύθυνος της ΔΑΣΤΑ, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης. Η «ραχοκοκκαλιά» της εκδήλωσης είναι τα τρία «στρογγυλά τραπέζια» που θα γίνουν, με προσκεκλημένους και τους φορείς απασχόλησης της πόλης. Το πρώτο έχει θέμα «χτίζοντας σχέσεις συνεργασίας με την τοπική επιχειρηματική κοινωνία», το δεύτερο «πρακτική άσκηση, ένα εργαλείο ανάπτυξης στα χέρια φοιτητών, επιχειρήσεων και πανεπιστημίου-αδυναμίες και προοπτικές» και το τρίτο «οικονομική κρίση-μήπως μια ευκαιρία (για επιχειρηματικότητα);». Η ΔΑΣΤΑ προσπαθεί με επιστολές της προς τους παραγωγικούς φορείς της πόλης να τους φέρει στην εκδήλωση ώστε να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος για το θέμα και όχι απλώς μια ανταλλαγή τυπικών χειραψιών. Να διερευνηθούν δηλαδή οι διαθέσεις, να κατατεθούν απόψεις και ιδέες, να εξεταστούν οι δυνατότητες απορρόφησης των ασκούμενων φοιτητών σε επιχειρήσεις της πόλης. Για το σκοπό αυτό, όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να βρουν τη ΔΑΣΤΑ και να δηλώσουν συμμετοχή στην εκδήλωση μέχρι τις 18 Νοεμβρίου, στα εξής: http://dasta.uoi.gr, 2651007278, 2651007479, dasta@uoi.gr.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου