ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΝΕΟ ΣΧΗΜΑ
Την παραίτηση της κυβέρνησης υπέβαλε σήμερα το πρωί στον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς.
Ο Ολάντ ανέθεσε στον Βαλς τον σχηματισμό νέου κυβερνητικού σχήματος η σύνθεση του οποίου θα ανακοινωθεί αύριο. Και, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, η νέα κυβέρνηση «θα βρίσκεται σε συμφωνία με την κατεύθυνση που έχει θέσει ο γάλλος πρόεδρος για τη χώρα».
Η παραίτηση της κυβέρνησης - ύστερα από αίτημα του Ολάντ - είναι προφανώς αποτέλεσμα των ενδοκυβερνητικών τριγμών που προκάλεσαν οι δηλώσεις υπουργών κατά της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται στη χώρα. Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στη Le Monde, ο υπουργός Οικονομίας Αρνό Μοντεμπούρ είχε καταφερθεί εναντίον της οικονομικής πολιτικής που έχουν επιλέξει ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος Ολάντ.
«Πρέπει να υψώσουμε τον τόνο. Η Γερμανία έχει πιαστεί στην παγίδα της πολιτικής της λιτότητας που έχει επιβάλει σε όλη την Ευρώπη», δήλωσε ο Μοντεμπούρ. «Όταν λέω η Γερμανία, ομιλώ για τη γερμανική δεξιά που υποστηρίζει την (καγκελάριο) Άγγελα Μέρκελ. Η Γαλλία δεν έχει την τάση να ευθυγραμμίζεται με τα ιδεολογικά αξιώματα της γερμανικής δεξιάς», πρόσθεσε ο Μοντεμπούρ.
Ο Βαλς διορίστηκε επικεφαλής της κυβέρνησης στον ανασχηματισμό του Μαρτίου, μετά την ήττα των Σοσιαλιστών στις τοπικές εκλογές. Η οικονομική του πολιτική, η οποία επικεντρώνεται στη μείωση του φόρου μισθωτών υπηρεσιών για τις επιχειρήσεις, με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους και την έξοδο της γαλλικής οικονομίας από το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει, έχει αποξενώσει
πολλούς αριστερούς βουλευτές. Οπως έδειξε μάλιστα τελευταία δημοσκόπηση, η δημοτικότητα του Βαλς μειώθηκε σε ιστορικό χαμηλό, στο 36%, αυτόν τον μήνα, ενώ ο Φρανσουά Ολάντ είναι ο λιγότερο δημοφιλής πρόεδρος τον τελευταίο μισό αιώνα και πλέον.
Το ποσοστό δημοτικότητας του Βαλς μειώνεται κατά 9% μέχρι στιγμής τον Αύγουστο, έπειτα από την μείωση κατά 6% τον Ιούλιο και 5% τον Ιούνιο, κάτι που σημαίνει ότι η πτώση της έχει φθάσει τις 20 εκατοστιαίες μονάδες μέσα σε μόλις τρεις μήνες, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του IFOP που δημοσίευσε η Journal du Dimanche.
Ο Ολάντ, το ποσοστό δημοτικότητας του οποίου βρίσκεται στο 17% —είναι μειωμένο κατά μία μονάδα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα— παραμένει ο λιγότερο δημοφιλής πρόεδρος στην Ιστορία της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας, από το 1958 και μετά. Η ανεργία βρίσκεται κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, ενώ η ανάκαμψη της γαλλικής οικονομίας είναι ιδιαίτερα αργή.
Η μείωση του ποσοστού δημοτικότητας του Βαλς είναι υψηλότερη στους ψηφοφόρους της κεντροδεξιάς (-15% σε έναν μήνα), ενώ η μείωση είναι επίσης σημαντική στους ψηφοφόρους των Σοσιαλιστών (-11%) και τους υποστηρικτές της Αριστεράς (-9%). Η δημοσκόπηση αυτή δόθηκε στη δημοσιότητα μερικές ημέρες μετά τη δέσμευση του Ολάντ ότι θα επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας και στο φορολογικό σύστημα για να μειώσει την πίεση που δέχονται τα φτωχότερα νοικοκυριά, που πάντως συνοδεύτηκε από τη δήλωσή του πως δεν θα υπαναχωρήσει
από την φίλα προσκείμενη στις επιχειρήσεις οικονομική πολιτική που ασκεί.
Εξάλλου χθες ο υπουργός Παιδείας Μπενουά Αμόν συντάχθηκε με τον υπουργό Οικονομίας Αρνό Μοντεμπούρ, επικρίνοντας την πολιτική λιτότητας που ασκεί η κυβέρνηση και καλώντας τη Γαλλία να υψώσει το ανάστημά της έναντι της εμμονής της Γερμανίας στη δημοσιονομική πειθαρχία, επιλέγοντας αντιθέτως πολιτικές που θα τονώσουν την κατανάλωση των νοικοκυριών.
«Για να εξασφαλιστεί η επιτυχία της πολιτικής που βασίζεται στην τόνωση της προσφοράς, η οποία ακολουθείται τα τελευταία δύο χρόνια, χρειάζεται να αναζωογονήσουμε τη ζήτηση. Δεν μπορείς να πουλήσεις τίποτε στους Γάλλους, αν δεν έχουν αρκετό εισόδημα», δήλωσε ο Αμόν. «Η κυρία Μέρκελ δεν μπορεί πλέον να είναι αυτή που καθορίζει την πορεία της Ευρώπης», πρόσθεσε.
Σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε το Σάββατο, ο Αρνό Μοντεμπούρ είχε δηλώσει ότι τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζουν η Γαλλία και οι ευρωπαίοι εταίροι της στραγγαλίζουν την ανάπτυξη. Και ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν εξάλλου τάχθηκε υπέρ μιας πιο μετριασμένης προσπάθειας για την μείωση του ελλείμματος, προειδοποιώντας πως υπάρχει ο κίνδυνος να «παγιδευτεί σε έναν κύκλο ασθενικής ανάπτυξης ή ύφεσης».
ΠΗΓΗ:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου