Τρίτη 2 Μαΐου 2023

Καταγγελία του ΣΕΠΕΝΙ για τη διαδικασία επιλογής Δ/ντων σχολικών μονάδων

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΝΟΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Ιωάννινα,  02 05 – 2023

Αρ. Πρωτ.: 71

Ταχ. Δ/νση: Αράπη 1A -  45332 ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Τηλ. - FAX: 26510 78747

 email: sepenioa@gmail.com

 Ιστοσελίδα: www.syldnioa.gr                                                        

       ΠΡΟΣ:

1) Μέλη

2) ΔΟΕ

 

Θέμα: «Καταγγελία του ΣΕΠΕΝΙ για τη διαδικασία επιλογής Δ/ντων σχολικών μονάδων»

Οι κρίσεις στελεχών στην εκπαίδευση δυστυχώς συνόδευσαν το ιδεολογικό πλαίσιο και τις πρακτικές της παρούσας κυβέρνησης και της ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ. Τέσσερα χρόνια αναβλητικότητας, προχειρότητας και κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος σε ανεπαρκείς ηλεκτρονικές πλατφόρμες, που δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες που έπρεπε να εξυπηρετήσουν. Η κυβέρνηση των κατά την άποψή τους και όχι κατά τεκμήριο «αρίστων» μπροστά στην βιασύνη τους να προλάβουν τις προθεσμίες για τις εκλογές, αναστάτωσαν την εκπαιδευτική κοινότητα, με φόντο όμως τετραετίας!

Έτσι για

το συγκεκριμένο θέμα, της επιλογής διευθυντών σχολικών μονάδων γίναμε θεατές και δέκτες παραπόνων από συναδέλφους, για όλη τη διαδικασία, από την αρχή ως το τέλος της.

  • Συγκρότηση τοπικών Συμβουλίων. Η Υπουργός Παιδείας φρόντισε να ακυρώσει η ίδια το δικό της νομοσχέδιο καταθέτοντας τροπολογία που ακύρωνε τα αρχικά δεδομένα για τη συγκρότηση των τοπικών συμβουλίων, πριν ακόμη την πρώτη εφαρμογή του. Έτσι προχώρησε άρον άρον στη συγκρότησή τους, χωρίς ιδιαίτερα κριτήρια για αυτούς που θα τα στελέχωναν και που θα αξιολογούσαν συναδέλφους με υψηλά τυπικά προσόντα (όπως φάνηκε και από τους πίνακες με τα προσόντα των συναδέλφων που υπέβαλαν αίτηση) αλλά κυρίως χωρίς την παρουσία των αιρετών εκπροσώπων των εκπαιδευτικών σε αυτά.
  • Οι κανόνες υποβολής των αιτήσεων δεν ήταν ξεκάθαροι από την πρώτη στιγμή που άνοιξε η πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων. Ενώ η διαδικασία ήταν σε εξέλιξη το ΥΠΑΙΘ συνέχιζε να βγάζει διευκρινιστικές οδηγίες που άλλαζαν τα δεδομένα τη στιγμή που οι υποψήφιοι/υποψήφιες, είχαν οριστικοποιήσει την αίτησή τους.
  • Κρίνεται ακόμα και ο έλεγχος των αντικειμενικών κριτηρίων που οι υποψήφιοι/υποψήφιες ανέβασαν στην ψηφιακή πλατφόρμα.
  • Τα προβλήματα σε θεσμικό πλαίσιο και οι αντιφατικές διευκρινήσεις των “υπευθύνων” , οδήγησαν στη διαφορετική για κάθε συμβούλιο επιλογής μοριοδότηση των αντικειμενικών κριτηρίων και στην κατάργηση της αρχής της ίσης αντιμετώπισης των υποψηφίων.
  • Η διαδικασία των δεκάδων ενστάσεων για τη μοριοδότηση τυπικών προσόντων έγινε χωρίς να ικανοποιεί επί της ουσίας τους περισσότερους συναδέλφους που προσέφυγαν με ένσταση και με ασαφή νομική κατοχύρωση που επιδέχεται διάφορες ερμηνείες.
  • Οι ερωτήσεις στις συνεντεύξεις δεν προέκυπταν από κάποια τράπεζα θεμάτων και θα ήταν διαβαθμισμένης δυσκολίας. Έτσι καταργήθηκε παντελώς η έννοιας της ισότητας μεταξύ των συναδέλφων. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η έκδοση των βαθμολογιών των συνεντεύξεων να οδηγήσει σε σημαντικές ανακατατάξεις στους τελικούς πίνακες.
  • Μεταξύ όλων αυτών των τραγικών για τη διαδικασία επιλογής ήταν η διαρροή τόσο του περιεχομένου των συνεντεύξεων όσο και της τοποθέτησης των υποψηφίων, πριν ακόμα εκδοθεί ο πίνακας τοποθετήσεων (ο οποίος ακολουθώντας το «προχειρότητας και κυβερνητικής βιασύνης συνέχεια», τροποποιήθηκε δύο μέρες, διαταράσσοντας, παράλληλα, την προσωπική και επαγγελματική ζωή των συναδέλφων). Ενώ δε γνωρίζουμε αν λειτούργησε η ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα διαχειριζόταν το σύστημα με τις κατατάξεις και τις προτιμήσεις των υποψήφιων διευθυντών, καθώς υπάρχει υπόνοια ότι πολλά έγιναν με το χέρι.

Το Διοικητικό Συμβουλίου του ΣΕΠΕΝΙ δεν μπορεί να υποκριθεί ότι όλα αυτά δεν συνέβησαν τόσο εδώ όσο και πανελλαδικά, ακόμα και αν οι πληροφορίες έχουν προφορικό χαρακτήρα και όχι επίσημων καταγγελιών. Για το λόγο αυτό τα κοινοποιούμε σε όλους τους συναδέλφους στο Σύλλογό μας και καλούμε τους συναδέλφους που συμμετείχαν στη διαδικασία ως υποψήφιοι διευθυντές και έχουν έννομο συμφέρον, λόγω διαφαινόμενης αδικίας, να ζητήσουν επώνυμα την συνδικαλιστική αρωγή του Συλλόγου(ΣΕΠΕΝΙ) με επιφύλαξη και για νομική υποστήριξη.

υπογραφές ΠΑΡΓΑΝΑΣ ΛΩΛΗΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΝΟΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Ιωάννινα, 02 05 – 2023

Αρ. Πρωτ.: 71

Ταχ. Δ/νση: Αράπη 1A - 45332 ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Τηλ. - FAX: 26510 78747

email: sepenioa@gmail.com

Ιστοσελίδα: www.syldnioa.gr

ΠΡΟΣ:

1) Μέλη

2) ΔΟΕ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου