Κυριακή, 23 Σεπτεμβρίου 2012 | ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
ΤΟΥ ΗΛΙΑ Π. ΓΕΩΡΓΑΚΗ
Σοκ και δέος προκαλούν τα νέα σκληρά μέτρα που θα σαρώσουν εισοδήματα, εργασιακές σχέσεις και ασφαλιστικό μετά τις έντονες πιέσεις της τρόικας.
Οι εκπρόσωποι της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, όλες τις προηγούμενες μέρες, προειδοποιούσαν πως οι περικοπές των δαπανών και οι νέες θυσίες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αποτελούν μονόδρομο για την εκταμίευση της πολυπόθητης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ. Τα δε σχόλια στελεχών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση για το περιεχόμενο των πολυήμερων και πολύωρων διαπραγματεύσεων δίνουν μια -σίγουρα πικρή- γεύση για το τι περιμένει από αύριο μισθωτούς και συνταξιούχους. «Με πόνεσε το στομάχι μου». «Δεν της φτάνουν τα μέτρα. Η τρόικα θέλει κι άλλο αίμα». «Είναι πολύ άγρια τα πράγματα». Αυτές ήταν οι πρώτες αντιδράσεις εκπροσώπων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ μετά την ενημέρωση που είχαν από πρώτο χέρι και συγκεκριμένα από τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, για τις απαιτήσεις της τρόικας. Κι όλα δείχνουν πως τα «off the record» σχόλιά τους προς τους δημοσιογράφους δεν έχουν ουδεμία δόση υπερβολής, καθώς επιβεβαιώνονται από τα μέτρα - σοκ που βρίσκονταν στη λίστα των περικοπών μέχρι την τελευταία στιγμή των κρίσιμων διαβουλεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, λίγες ώρες προτού κλειδώσει το νέο σκληρό «πακέτο», δέκα ήταν τα μέτρα στα οποία επέμενε η τρόικα και κωδικοποιούνται ως ακολούθως:
1. Αύξηση γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη. Η αύξησή της αυτή μελετάται να γίνει «μια κι έξω» το 2013 ή να πραγματοποιηθεί σε δύο δόσεις. Δηλαδή, το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης θα πάει στο 66ο έτος από την 1η Ιανουαρίου 2013 και στο 67ο έτος από την 1η Ιανουαρίου 2014. Εννοείται ότι από το μέτρο δεν θα θιγούν όσοι αποχωρήσουν εντός του έτους, ενώ επηρεάζεται το σύνολο των νέων ασφαλισμένων οι οποίοι μπήκαν στην αγορά εργασίας μετά την 1η Ιανουαρίου 1993.
2. Νέο «κούρεμα» στις αποζημιώσεις λόγω απόλυσης αλλά και μεγαλύτερη ευελιξία στο χρόνο εργασίας μέσω της αποσύνδεσης του χρόνου απασχόλησης από το ωράριο λειτουργίας των επιχειρήσεων. Η τρόικα επιθυμεί αύξηση των ημερών απασχόλησης στις έξι ημέρες (αντί του πενθημέρου), καθώς και κατάργηση των περιορισμών που υπάρχουν για την εναλλαγή της απασχόλησης μεταξύ της πρωινής και της απογευματινής βάρδιας. Ουσιαστικά θα παρέχεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να συμφωνούν με τους εργαζομένους διαφορετικά ωράρια εργασίας μέσα στην ημέρα και στην εβδομάδα, αντί της διευθέτησης του χρόνου εργασίας σε τετράμηνη ή και εννεάμηνη βάση που σήμερα προβλέπει ο νόμος, αλλά δεν εφαρμόζεται λόγω της δυσκολίας προγραμματισμού και αυξομείωσης του χρόνου εργασίας ανάλογα με τις ανάγκες μιας τόσο μεγάλης χρονικής περιόδου.
- Το χρόνο προειδοποίησης για την απόλυση των υπαλλήλων, καθώς θεωρείται ιδιαίτερα μακρύ το διάστημα των 4, των 5 και των 6 μηνών που προβλέπει ο νόμος του 2010 για την καταβολή μειωμένης κατά 50% αποζημίωσης σε όσους απασχολούνται 10 - 15 χρόνια, 16 - 20 χρόνια και πάνω από 21 χρόνια αντίστοιχα.
- Την υποχρέωση καταβολής ποσοστού της νόμιμης αποζημίωσης (τουλάχιστον 50%, αν ο συνταξιοδοτούμενος θα λαμβάνει κύρια και επικουρική σύνταξη) σε όσους αποχωρούν για να συνταξιοδοτηθούν.
- Το διαφορετικό καθεστώς το οποίο εξακολουθεί να ισχύει σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις λόγω απόλυσης που δικαιούνται οι υπάλληλοι και οι εργατοτεχνίτες, παρά τις νομοθετικές παρεμβάσεις που έγιναν στη διετία μειώνοντας έως και 50% το κόστος απόλυσης των υπαλλήλων που προειδοποιούνται. Σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό, κύκλοι του υπουργείου Εργασίας τόνιζαν τις προηγούμενες μέρες ότι θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που «κλειδώνει» τον καθορισμό διά νόμου -έπειτα από την υποβολή προτάσεων των κοινωνικών εταίρων- των κατώτατων ορίων των μισθών και των ημερομισθίων. Η ηγεσία του υπουργείου θα παρουσιάσει στην τρόικα πρόταση για «πάγωμα» του κατώτατου μισθού στα 586 ευρώ μέχρι το τέλος του μεσοπρόθεσμου. Η ηγεσία του υπουργείου θα παρουσιάσει σχέδιο σύμφωνα με το οποίο ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων θα είναι γνωμοδοτικός, δηλαδή θα μπορούν να προτείνουν το εύρος της διακύμανσης του κατώτατου μισθού, ενώ στη συνέχεια θα εκπονείται μελέτη η οποία θα συνυπολογίζει μακροοικονομικούς παράγοντες. Ωστόσο, τον τελευταίο λόγο θα έχει η κυβέρνηση που θα νομοθετεί.
- Από 1.000 έως 1.500 ευρώ εισφορά 2%, δηλ. αν η κύρια και η επικουρική σύνταξη είναι 1.400 ευρώ, θα παρακρατούνται 28 ευρώ το μήνα.
- Από 1.500,01 έως 2.000 ευρώ εισφορά 5%. Για παράδειγμα, σε κύρια και επικουρική σύνταξη των 1.800 ευρώ παρακράτηση θα είναι 90 ευρώ, αφού η περικοπή δεν θα είναι κλιμακωτή αλλά θα επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ.
- Από τα 2.000,01 ευρώ και πάνω η εισφορά θα είναι 10%. Δηλαδή, για κύρια και επικουρική σύνταξη 2.200 ευρώ η μηνιαία εισφορά θα είναι 220 ευρώ.
4. Αναδρομική επιστροφή μέρους των χρημάτων που πήραν οι συνταξιούχοι των 22 ταμείων πρόνοιας, που µε βάση τις αναλογιστικές μελέτες χορηγούσαν υψηλότερο εφάπαξ σε σχέση µε τις εισφορές, αλλά και μαχαίρι έως 83% στο εφάπαξ βοήθημα. Ηδη η σχετική νομοθετική ρύθμιση είναι έτοιμη και το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζεται να την προωθήσει για ψήφιση στη Βουλή. Ειδικότερα, σε αυτήν τη ρύθμιση προβλέπονται τα εξής:
- Οσοι βγήκαν στη σύνταξη μετά την 1η Ιανουαρίου 1995 και πήραν αυξημένο εφάπαξ βοήθημα θα κληθούν να πληρώσουν μηνιαία εισφορά από 1% έως 3%. Ουσιαστικά όσοι συνταξιούχοι εισέπραξαν τα προηγούμενα χρόνια υψηλό εφάπαξ τώρα θα κληθούν -µέσω αυτής της εισφοράς- να… καλύψουν σε ένα βαθμό αυτήν τη διαφορά. Εννοείται πως αυτή η εισφορά θα είναι ανεξάρτητη από τις άλλες περικοπές που επιβάλλονται στις συντάξεις και τα χρήματα θα πηγαίνουν στα ταμεία πρόνοιας.
Στόχος είναι να καλυφθούν σε ένα βαθμό τα ελλείμματα που υπάρχουν στους ασφαλιστικούς φορείς. Στη διάταξη προβλέπεται πως «µε κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας καθορίζονται ο φορέας - τομέας πρόνοιας στον οποίο αποδίδεται η παρακράτηση, ο χρόνος, η διαδικασία μεταφοράς των ποσών στους τομείς, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την υλοποίηση της διάταξης αυτής». Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται πως «επειδή οι συνταξιούχοι φορέων κύριας ασφάλισης που αποχώρησαν από την υπηρεσία τους και στους οποίους έχει χορηγηθεί ήδη από τους φορείς - τομείς τους το ποσό του εφάπαξ ιδιαίτερα αυξημένο χωρίς να υπάρχει ανταποδοτικότητα εισφορών - παροχών µε επιβάρυνση του τομέα, κρίνεται αναγκαία για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης η θέσπιση ειδικής μηνιαίας εισφοράς στο συνολικό ποσό της σύνταξης, όπως αυτό διαμορφώνεται μετά την παρακράτηση των ειδικών εισφορών και των μειώσεων που επήλθαν στη σύνταξή τους». Μάλιστα αναφέρεται χαρακτηριστικά το εξής παράδειγμα για το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίου: υπάλληλος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης µε 31 έτη υπηρεσίας έλαβε ποσό εφάπαξ 42.000 ευρώ. Ωστόσο κανονικά έπρεπε να λάβει 25.000 ευρώ. Δηλαδή εισέπραξε επιπλέον ποσό 17.000 ευρώ.
Οσον αφορά στη μείωση του εφάπαξ, το «μαχαίρι» μπορεί να φτάνει ακόμη και το 83% και θα αφορά συνολικά 22 ταμεία πρόνοιας. Οι μειώσεις στα εφάπαξ θα επηρεάσουν και όσους αποχώρησαν το 2010 (σ.σ. δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη ο μήνας), αλλά ακόμη δεν έχουν πάρει το βοήθημα. Η ρύθμιση προβλέπει τη μείωση του βοηθήματος από 1,94% στον τομέα πρόνοιας αστυνομικών του ΤΕΑΠΑΣΑ και θα φτάνει έως και 83% στον τομέα πρόνοιας εργοληπτών δημοσίων έργων του ΕΤΑΑ. Στους μεγάλους «χαμένους» περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι υπάλληλοι εμπορικών καταστημάτων, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και οι υπάλληλοι φαρμακευτικών εργασιών, με τις μειώσεις να κυμαίνονται από 41,52% έως και 63,91%.
5. Τουλάχιστον 20 έτη (6.000 ημέρες ασφάλισης) αντί των 15 (4.500 ημέρες) θα χρειαστούν περίπου 150.000 ασφαλισμένοι για να λάβουν την κατώτατη σύνταξη στα 65. Οι πρόσθετες ημέρες ασφάλισης θα μπορούν, ωστόσο, να εξαγοραστούν με πλασματικά χρόνια και εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν 30 εκατ. ευρώ μέσα σε ένα χρόνο, αν η αύξηση επιβληθεί αυτόματα.
6. Σε 1.013.000 υπολογίζονται οι επιδοματούχοι οι οποίοι θα υποστούν απώλειες. Σε αυτούς περιλαμβάνονται:
- 400.000 που εισπράττουν τα πολυτεκνικά επιδόματα του ΟΓΑ. Τα επιδόματα θα καταβάλλονται ολόκληρα σε όσους έχουν εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ, έως 20.000 ευρώ θα καταβάλλονται τα 2/3 και σε όσους έχουν εισοδήματα από 20.000 ευρώ έως 30.000 ευρώ θα καταβάλλεται το 1/3 του επιδόματος.
- 300.000 ανάπηροι θα δουν μειώσεις 14% - 33% στα καταβαλλόμενα ποσά.
- 70.000 ανασφάλιστοι ηλικιωμένοι θα λαμβάνουν μειωμένη κατά 10% - 20% σύνταξη.
- Πάνω από 80.000 συνταξιούχοι κάτω των 65 ετών θα χάσουν το ΕΚΑΣ.
- 160.000 εποχικά επιδοτούμενοι άνεργοι (οικοδόμοι, ξενοδοχοϋπάλληλοι, μουσικοί, τραγουδιστές κ.ά.) θα χάσουν το εφάπαξ επίδομα των 458 - 916 ευρώ που λαμβάνουν κάθε χρόνο παράλληλα με το επίδομα ανεργίας.
- 3.000 άνεργοι που έχουν απολυθεί από επιχειρήσεις οι οποίες έχουν κλείσει πριν από 5 ή και 10 χρόνια θα πάψουν να λαμβάνουν επιδότηση.
7. Πρόσθετες μειώσεις 700 εκατ. ευρώ θα δουν στα ποσά των συντάξεων που θα λάβουν όσοι αμείβονται με ειδικά μισθολόγια (τα οποία αναπροσαρμόζονται) -συμπεριλαμβανομένων και 30.000 στρατιωτικών και αστυνομικών- λόγω της κατάργησης της αυτόματης μισθολογικής προαγωγής. Μείωση στα 720 ευρώ θα δουν στις συντάξεις τους και όσες ανύπαντρες θυγατέρες πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια (περίπου 10.000 θα χάσουν 39 εκατ. ευρώ).
8. Το ΕΚΑΣ θα χορηγείται μόνο σε άνω των 65 ετών συνταξιούχους.
9. Καταργούνται πλήρως τα δώρα σε όλες τις συντάξεις.
10. Καταργούνται πλήρως τα… υπολείμματα των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής αδείας τα οποία καταβάλλονται σήμερα στο Δημόσιο.
ΤΟΥ ΗΛΙΑ Π. ΓΕΩΡΓΑΚΗ
Σοκ και δέος προκαλούν τα νέα σκληρά μέτρα που θα σαρώσουν εισοδήματα, εργασιακές σχέσεις και ασφαλιστικό μετά τις έντονες πιέσεις της τρόικας.
Οι εκπρόσωποι της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, όλες τις προηγούμενες μέρες, προειδοποιούσαν πως οι περικοπές των δαπανών και οι νέες θυσίες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αποτελούν μονόδρομο για την εκταμίευση της πολυπόθητης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ. Τα δε σχόλια στελεχών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση για το περιεχόμενο των πολυήμερων και πολύωρων διαπραγματεύσεων δίνουν μια -σίγουρα πικρή- γεύση για το τι περιμένει από αύριο μισθωτούς και συνταξιούχους. «Με πόνεσε το στομάχι μου». «Δεν της φτάνουν τα μέτρα. Η τρόικα θέλει κι άλλο αίμα». «Είναι πολύ άγρια τα πράγματα». Αυτές ήταν οι πρώτες αντιδράσεις εκπροσώπων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ μετά την ενημέρωση που είχαν από πρώτο χέρι και συγκεκριμένα από τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, για τις απαιτήσεις της τρόικας. Κι όλα δείχνουν πως τα «off the record» σχόλιά τους προς τους δημοσιογράφους δεν έχουν ουδεμία δόση υπερβολής, καθώς επιβεβαιώνονται από τα μέτρα - σοκ που βρίσκονταν στη λίστα των περικοπών μέχρι την τελευταία στιγμή των κρίσιμων διαβουλεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, λίγες ώρες προτού κλειδώσει το νέο σκληρό «πακέτο», δέκα ήταν τα μέτρα στα οποία επέμενε η τρόικα και κωδικοποιούνται ως ακολούθως:
1. Αύξηση γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη. Η αύξησή της αυτή μελετάται να γίνει «μια κι έξω» το 2013 ή να πραγματοποιηθεί σε δύο δόσεις. Δηλαδή, το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης θα πάει στο 66ο έτος από την 1η Ιανουαρίου 2013 και στο 67ο έτος από την 1η Ιανουαρίου 2014. Εννοείται ότι από το μέτρο δεν θα θιγούν όσοι αποχωρήσουν εντός του έτους, ενώ επηρεάζεται το σύνολο των νέων ασφαλισμένων οι οποίοι μπήκαν στην αγορά εργασίας μετά την 1η Ιανουαρίου 1993.
2. Νέο «κούρεμα» στις αποζημιώσεις λόγω απόλυσης αλλά και μεγαλύτερη ευελιξία στο χρόνο εργασίας μέσω της αποσύνδεσης του χρόνου απασχόλησης από το ωράριο λειτουργίας των επιχειρήσεων. Η τρόικα επιθυμεί αύξηση των ημερών απασχόλησης στις έξι ημέρες (αντί του πενθημέρου), καθώς και κατάργηση των περιορισμών που υπάρχουν για την εναλλαγή της απασχόλησης μεταξύ της πρωινής και της απογευματινής βάρδιας. Ουσιαστικά θα παρέχεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να συμφωνούν με τους εργαζομένους διαφορετικά ωράρια εργασίας μέσα στην ημέρα και στην εβδομάδα, αντί της διευθέτησης του χρόνου εργασίας σε τετράμηνη ή και εννεάμηνη βάση που σήμερα προβλέπει ο νόμος, αλλά δεν εφαρμόζεται λόγω της δυσκολίας προγραμματισμού και αυξομείωσης του χρόνου εργασίας ανάλογα με τις ανάγκες μιας τόσο μεγάλης χρονικής περιόδου.
Οι ενστάσεις
Για τις αποζημιώσεις (οι οποίες ως γνωστόν μειώθηκαν κατά 50% με το νόμο 3863/2010) η τρόικα θέτει θέμα για:- Το χρόνο προειδοποίησης για την απόλυση των υπαλλήλων, καθώς θεωρείται ιδιαίτερα μακρύ το διάστημα των 4, των 5 και των 6 μηνών που προβλέπει ο νόμος του 2010 για την καταβολή μειωμένης κατά 50% αποζημίωσης σε όσους απασχολούνται 10 - 15 χρόνια, 16 - 20 χρόνια και πάνω από 21 χρόνια αντίστοιχα.
- Την υποχρέωση καταβολής ποσοστού της νόμιμης αποζημίωσης (τουλάχιστον 50%, αν ο συνταξιοδοτούμενος θα λαμβάνει κύρια και επικουρική σύνταξη) σε όσους αποχωρούν για να συνταξιοδοτηθούν.
- Το διαφορετικό καθεστώς το οποίο εξακολουθεί να ισχύει σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις λόγω απόλυσης που δικαιούνται οι υπάλληλοι και οι εργατοτεχνίτες, παρά τις νομοθετικές παρεμβάσεις που έγιναν στη διετία μειώνοντας έως και 50% το κόστος απόλυσης των υπαλλήλων που προειδοποιούνται. Σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό, κύκλοι του υπουργείου Εργασίας τόνιζαν τις προηγούμενες μέρες ότι θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που «κλειδώνει» τον καθορισμό διά νόμου -έπειτα από την υποβολή προτάσεων των κοινωνικών εταίρων- των κατώτατων ορίων των μισθών και των ημερομισθίων. Η ηγεσία του υπουργείου θα παρουσιάσει στην τρόικα πρόταση για «πάγωμα» του κατώτατου μισθού στα 586 ευρώ μέχρι το τέλος του μεσοπρόθεσμου. Η ηγεσία του υπουργείου θα παρουσιάσει σχέδιο σύμφωνα με το οποίο ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων θα είναι γνωμοδοτικός, δηλαδή θα μπορούν να προτείνουν το εύρος της διακύμανσης του κατώτατου μισθού, ενώ στη συνέχεια θα εκπονείται μελέτη η οποία θα συνυπολογίζει μακροοικονομικούς παράγοντες. Ωστόσο, τον τελευταίο λόγο θα έχει η κυβέρνηση που θα νομοθετεί.
«Σφαγή» σε 1 εκατ.
συνταξιούχους
3.
Η νέα μείωση -και μάλιστα από το πρώτο ευρώ- των συντάξεων, συνολικού
ύψους 1.000 ευρώ (αθροιστικά κύρια και επικουρική) και πάνω. Η κλίμακα
που βρίσκεται στο τραπέζι προβλέπει παρακρατήσεις εισφορών από 1.000.000
συνταξιούχους ως εξής:- Από 1.000 έως 1.500 ευρώ εισφορά 2%, δηλ. αν η κύρια και η επικουρική σύνταξη είναι 1.400 ευρώ, θα παρακρατούνται 28 ευρώ το μήνα.
- Από 1.500,01 έως 2.000 ευρώ εισφορά 5%. Για παράδειγμα, σε κύρια και επικουρική σύνταξη των 1.800 ευρώ παρακράτηση θα είναι 90 ευρώ, αφού η περικοπή δεν θα είναι κλιμακωτή αλλά θα επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ.
- Από τα 2.000,01 ευρώ και πάνω η εισφορά θα είναι 10%. Δηλαδή, για κύρια και επικουρική σύνταξη 2.200 ευρώ η μηνιαία εισφορά θα είναι 220 ευρώ.
Το θα γίνει
με το εφάπαξ4. Αναδρομική επιστροφή μέρους των χρημάτων που πήραν οι συνταξιούχοι των 22 ταμείων πρόνοιας, που µε βάση τις αναλογιστικές μελέτες χορηγούσαν υψηλότερο εφάπαξ σε σχέση µε τις εισφορές, αλλά και μαχαίρι έως 83% στο εφάπαξ βοήθημα. Ηδη η σχετική νομοθετική ρύθμιση είναι έτοιμη και το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζεται να την προωθήσει για ψήφιση στη Βουλή. Ειδικότερα, σε αυτήν τη ρύθμιση προβλέπονται τα εξής:
- Οσοι βγήκαν στη σύνταξη μετά την 1η Ιανουαρίου 1995 και πήραν αυξημένο εφάπαξ βοήθημα θα κληθούν να πληρώσουν μηνιαία εισφορά από 1% έως 3%. Ουσιαστικά όσοι συνταξιούχοι εισέπραξαν τα προηγούμενα χρόνια υψηλό εφάπαξ τώρα θα κληθούν -µέσω αυτής της εισφοράς- να… καλύψουν σε ένα βαθμό αυτήν τη διαφορά. Εννοείται πως αυτή η εισφορά θα είναι ανεξάρτητη από τις άλλες περικοπές που επιβάλλονται στις συντάξεις και τα χρήματα θα πηγαίνουν στα ταμεία πρόνοιας.
Στόχος είναι να καλυφθούν σε ένα βαθμό τα ελλείμματα που υπάρχουν στους ασφαλιστικούς φορείς. Στη διάταξη προβλέπεται πως «µε κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας καθορίζονται ο φορέας - τομέας πρόνοιας στον οποίο αποδίδεται η παρακράτηση, ο χρόνος, η διαδικασία μεταφοράς των ποσών στους τομείς, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την υλοποίηση της διάταξης αυτής». Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται πως «επειδή οι συνταξιούχοι φορέων κύριας ασφάλισης που αποχώρησαν από την υπηρεσία τους και στους οποίους έχει χορηγηθεί ήδη από τους φορείς - τομείς τους το ποσό του εφάπαξ ιδιαίτερα αυξημένο χωρίς να υπάρχει ανταποδοτικότητα εισφορών - παροχών µε επιβάρυνση του τομέα, κρίνεται αναγκαία για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης η θέσπιση ειδικής μηνιαίας εισφοράς στο συνολικό ποσό της σύνταξης, όπως αυτό διαμορφώνεται μετά την παρακράτηση των ειδικών εισφορών και των μειώσεων που επήλθαν στη σύνταξή τους». Μάλιστα αναφέρεται χαρακτηριστικά το εξής παράδειγμα για το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίου: υπάλληλος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης µε 31 έτη υπηρεσίας έλαβε ποσό εφάπαξ 42.000 ευρώ. Ωστόσο κανονικά έπρεπε να λάβει 25.000 ευρώ. Δηλαδή εισέπραξε επιπλέον ποσό 17.000 ευρώ.
Οσον αφορά στη μείωση του εφάπαξ, το «μαχαίρι» μπορεί να φτάνει ακόμη και το 83% και θα αφορά συνολικά 22 ταμεία πρόνοιας. Οι μειώσεις στα εφάπαξ θα επηρεάσουν και όσους αποχώρησαν το 2010 (σ.σ. δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη ο μήνας), αλλά ακόμη δεν έχουν πάρει το βοήθημα. Η ρύθμιση προβλέπει τη μείωση του βοηθήματος από 1,94% στον τομέα πρόνοιας αστυνομικών του ΤΕΑΠΑΣΑ και θα φτάνει έως και 83% στον τομέα πρόνοιας εργοληπτών δημοσίων έργων του ΕΤΑΑ. Στους μεγάλους «χαμένους» περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι υπάλληλοι εμπορικών καταστημάτων, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και οι υπάλληλοι φαρμακευτικών εργασιών, με τις μειώσεις να κυμαίνονται από 41,52% έως και 63,91%.
Διπλό ψαλίδι
Οπως
τονίζεται στη σχετική νομοθετική ρύθμιση, το ποσοστό της μείωσης
αποφασίστηκε με βάση αναλογιστικές μελέτες που δείχνουν απόκλιση μεταξύ
του καταβαλλόμενου βοηθήματος και των εισφορών που έχουν καταβληθεί.
Στην αιτιολογική έκθεση μεταξύ άλλων αναφέρεται πως «επειδή οι φορείς -
τομείς πρόνοιας στην πλειονότητά τους έχουν συσσωρευμένα ελλείμματα και
αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα είναι επιτακτική η ανάγκη
εισαγωγής μεταρρυθμίσεων για να εξαλειφθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές και
τα συσσωρευμένα ελλείμματα». Στην αντίθετη περίπτωση «σε σύντομο χρόνο
δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τους
ασφαλισμένους». Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι μειώσεις για τους
ασφαλισμένους του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων και τον Κλάδο
Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ (του ΤΑΥΤΕΚΩ) θα εφαρμοστούν παράλληλα με την
περικοπή που είχε γίνει το Νοέμβριο. Δηλαδή οι συγκεκριμένοι
ασφαλισμένοι θα δουν μέσα σε ένα χρόνο το εφάπαξ τους να μειώνεται δύο
φορές!5. Τουλάχιστον 20 έτη (6.000 ημέρες ασφάλισης) αντί των 15 (4.500 ημέρες) θα χρειαστούν περίπου 150.000 ασφαλισμένοι για να λάβουν την κατώτατη σύνταξη στα 65. Οι πρόσθετες ημέρες ασφάλισης θα μπορούν, ωστόσο, να εξαγοραστούν με πλασματικά χρόνια και εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν 30 εκατ. ευρώ μέσα σε ένα χρόνο, αν η αύξηση επιβληθεί αυτόματα.
6. Σε 1.013.000 υπολογίζονται οι επιδοματούχοι οι οποίοι θα υποστούν απώλειες. Σε αυτούς περιλαμβάνονται:
- 400.000 που εισπράττουν τα πολυτεκνικά επιδόματα του ΟΓΑ. Τα επιδόματα θα καταβάλλονται ολόκληρα σε όσους έχουν εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ, έως 20.000 ευρώ θα καταβάλλονται τα 2/3 και σε όσους έχουν εισοδήματα από 20.000 ευρώ έως 30.000 ευρώ θα καταβάλλεται το 1/3 του επιδόματος.
- 300.000 ανάπηροι θα δουν μειώσεις 14% - 33% στα καταβαλλόμενα ποσά.
- 70.000 ανασφάλιστοι ηλικιωμένοι θα λαμβάνουν μειωμένη κατά 10% - 20% σύνταξη.
- Πάνω από 80.000 συνταξιούχοι κάτω των 65 ετών θα χάσουν το ΕΚΑΣ.
- 160.000 εποχικά επιδοτούμενοι άνεργοι (οικοδόμοι, ξενοδοχοϋπάλληλοι, μουσικοί, τραγουδιστές κ.ά.) θα χάσουν το εφάπαξ επίδομα των 458 - 916 ευρώ που λαμβάνουν κάθε χρόνο παράλληλα με το επίδομα ανεργίας.
- 3.000 άνεργοι που έχουν απολυθεί από επιχειρήσεις οι οποίες έχουν κλείσει πριν από 5 ή και 10 χρόνια θα πάψουν να λαμβάνουν επιδότηση.
7. Πρόσθετες μειώσεις 700 εκατ. ευρώ θα δουν στα ποσά των συντάξεων που θα λάβουν όσοι αμείβονται με ειδικά μισθολόγια (τα οποία αναπροσαρμόζονται) -συμπεριλαμβανομένων και 30.000 στρατιωτικών και αστυνομικών- λόγω της κατάργησης της αυτόματης μισθολογικής προαγωγής. Μείωση στα 720 ευρώ θα δουν στις συντάξεις τους και όσες ανύπαντρες θυγατέρες πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια (περίπου 10.000 θα χάσουν 39 εκατ. ευρώ).
8. Το ΕΚΑΣ θα χορηγείται μόνο σε άνω των 65 ετών συνταξιούχους.
9. Καταργούνται πλήρως τα δώρα σε όλες τις συντάξεις.
10. Καταργούνται πλήρως τα… υπολείμματα των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής αδείας τα οποία καταβάλλονται σήμερα στο Δημόσιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου