ΟΙ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ
Bυθίζονται οι βάσεις εισαγωγής σε δεκάδες τμήματα υψηλής και μεσαίας ζήτησης, ακόμα και σ' αυτά που εδρεύουν στα μεγάλα αστικά κέντρα. Στις Στρατιωτικές Σχολές η μείωση των θέσεων οδηγεί σε άνοδο των βάσεων.
Το «ασανσέρ» των βάσεων σε 40 υψηλόβαθμες σχολές των ΑΕΙ-ΤΕΙ αλλά και των στρατιωτικών τμημάτων, καταγράφει το σημερινό «ΕΘΝΟΣ».
«Βουτιά» στις βάσεις εισαγωγής δεκάδων τμημάτων υψηλής και μεσαίας ζήτησης, ακόμη και αυτών που εδρεύουν σε μεγάλα αστικά κέντρα και άνοδο των βάσεων σε σχεδόν όλα τα στρατιωτικά, εξαιτίας της μεγάλης μείωσης των θέσεων, δείχνουν οι τελευταίες εκτιμήσεις.
Μετά και την κατάθεση των μηχανογραφικών δελτίων των υποψηφίων με τις προτιμήσεις για τις σχολές των ΑΕΙ-ΤΕΙ, συμπληρώθηκε και το τελευταίο κομμάτι του «παζλ» που ρυθμίζει την κίνηση των βάσεων.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι υποψήφιοι που στοχεύουν στα υψηλόβαθμα τμήματα ανεξαρτήτως επιστημονικού πεδίου, θα πρέπει να αναμένουν πτώση των βάσεων που μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 700 μόρια. Αντίστοιχη θα είναι η πτώση και σε σχολές μεσαίας ζήτησης και βαθμολογιών μεταξύ 13.000 έως 15.000 μορίων αφού εκεί θα οδηγηθούν και αρκετοί υποψήφιοι που δεν θα καταφέρουν να εισαχθούν στη σχολή της αρεσκείας τους.
Πτώση των βάσεων η οποία όμως θα είναι μικρότερης έντασης, αναμένεται και για τις περιζήτητες – υψηλόβαθμες σχολές των τεχνολογικών ιδρυμάτων που «υπόσχονται» επαγγελματική αποκατάσταση. Συγκεκριμένα, καθοδικά κινούνται τμήματα Φυσικοθεραπείας, Εργοθεραπείας, Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διατροφής και Διαιτολογίας. Η πτώση σε αυτά τα τμήματα δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 350 με 400 μόρια.
Στοιχεία
Η κίνηση των βάσεων ανά επιστημονικό πεδίο έχει ως εξής:
1ο Ε.Π: Εως 300 λιγότερα μόρια σε σχέση με πέρυσι, θα χρειαστούν οι υποψήφιοι που επιθυμούν να εισαχθούν στις Νομικές σχολές Αθήνας και Θεσσαλονίκης ενώ λίγο μικρότερη θα είναι η πτώση σε τμήματα Φιλολογίας, εξαιτίας της μείωσης των θέσεων ενώ σε κάποιες περιπτώσεις – ανάλογα και με το ενδιαφέρον που καταγράφηκε στα μηχανογραφικά - μπορεί να κρατηθούν οι βάσεις στα περσινά επίπεδα Στα Παιδαγωγικά τμήματα, αναμένεται μικρή μείωση στα ιδρύματα της Αθήνας και Θεσσαλονίκης ενώ στις επαρχιακές πόλεις όπου έχουν «ψαλιδιστεί» οι θέσεις, δεν προβλέπεται σημαντική μεταβολή σε σχέση με πέρυσι.
2ο-4ο Ε.Π: Καθοδική τροχιά διαγράφεται για τις βάσεις εισαγωγής των τμημάτων που εντάσσονται στο 2ο και 4ο επιστημονικό πεδίο. Οι φυσικομαθηματιές σχολές και τα τμήματα μαθηματικών αναμένεται να σημειώσουν πτώση έως 400 με 500 μόρια ενώ οι «πύλες» στις Πολυτεχνικές, όπου δόθηκαν φέτος επιπλέον θέσεις θα ξεκλειδώσουν με περίπου 500 ή ακόμη και 600 λιγότερα μόρια σε σχέση με την περσινή χρονιά. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η βάση στη σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ θα διαμορφωθεί μεταξύ 21.200 έως 21.400 όταν πέρυσι είχε φτάσει τα 21.669. Σε κάποια περιφερειακά τμήματα, η πτώση μπορεί να είναι λίγο μεγαλύτερη, φτάνοντας και τα 600 μόρια.
3ο Ε.Π: Σε σημαντική υποχώρηση των βάσεων -οδηγούνται όλα τα τμήματα του 3ου επιστημονικού πεδίου. Η πτώση, στις 24 πανεπιστημιακές σχολές του πεδίου θα ξεκινήσει από τα 100 με 150 μόρια για τις Ιατρικές και θα σταματήσει μέχρι τα 300 για ορισμένες Οδοντιατρικές, Φαρμακευτικές και Νοσηλευτικές. Η Ιατρική Αθήνας, φαίνεται ότι θα σημειώσει και φέτος την υψηλότερη βάση μεταξύ όλων των πανεπιστημιακών τμημάτων και θα κινηθεί κοντά στο όριο των 19.000 μορίων, ενώ η Κτηνιατρική Θεσσαλονίκης, θα πέσει οριακά κάτω από τα 18.000 μόρια.
5ο Ε.Π: Τα δύσκολα θέματα στα οποία διαγωνίστηκαν οι υποψήφιοι του 5ου επιστημονικού πεδίου θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην πορεία των βάσεων, καθώς προβλέπεται ότι θα σημειωθεί η μεγαλύτερη πτώση από όλα τα πεδία. Δεν αποκλείεται σε ορισμένα επαρχιακά τμήματα να υποχωρήσουν οι βάσεις ακόμη και πάνω από τα 700 μόρια ενώ στα πρωτοκλασάτα τμήματα των μεγάλων αστικών κέντρων, οι υποψήφιοι θα χρειαστούν 400 έως 600 λιγότερα μόρια από πέρυσι.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου