Παρά τη μικρή άνοδο των ακαθάριστων
ονομαστικών αμοιβών στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας στο β' τρίμηνο,
το γενικό τους επίπεδο παραμένει 23% χαμηλότερο από τα κορυφαία επίπεδα
που είχαν επιτευχθεί το α' τρίμηνο του 2010.
Πράγματι, σύμφωνα με τα επίσημα τριμηνιαία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τις ακαθάριστες αμοιβές (μισθούς, ημερομίσθια, επιμίσθια, έκτακτες αμοιβές κι αμοιβές χωρίς καταβολή εργασίας) το β' τρίμηνο του 2013 σημειώθηκε μία αύξηση 2,8% έναντι του α' τριμήνου. Ωστόσο, παρά την άνοδο αυτή, ο δείκτης μισθών παρέμεινε 23% χαμηλότερος από τα κορυφαία ιστορικά επίπεδα του α' τριμήνου του 2010.
Το γεγονός αυτό δεν αναιρεί την αισιόδοξη, εν τούτοις, εκτίμηση από ορισμένους κυβερνητικούς παράγοντες πως η αύξηση αυτή ίσως αποτελεί προάγγελο μιας προσεχούς ανάκαμψης της οικονομίας.
Να σημειωθεί πως το β' τρίμηνο οι μισθοί στην Ελλάδα μειώθηκαν σε ετήσια βάση 7,5%, δηλαδή περισσότερο από κάθε άλλη χώρα της Ευρώπης (Ε.Ε. 27), όπου κατά μέσον όρο αυξήθηκαν 1%. Το β' τρίμηνο 2012 είχαν επίσης μειωθεί στην Ελλάδα 7,5% ετησίως έναντι αύξησης 2% στην Ε.Ε. 27. Φέτος, ωστόσο, σε άλλες 7 ευρωπαϊκές χώρες υποχώρησαν οι μισθοί το β' τρίμηνο με σημαντικότερη κάμψη -μετά την Ελλάδα- στη Σλοβενία (-5,9%) και στην Κύπρο (-4,6%).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου