Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Οι τρεις στόχοι του επικείμενου ανασχηματισμού


Σε τροχιά ανασχηματισμού έχει μπει, ήδη από χθες, η κυβέρνηση, μετά την προαναγγελία των επικείμενων αλλαγών στην κυβέρνηση από τον αντιπρόεδρο Ευ. Βενιζέλο και την επιβεβαίωσή τους από το επιτελείο του Μαξίμου. Πλέον, οι περισσότεροι εκ των υπουργών τελούν σε στάση αναμονής ενόψει των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού. Είναι χαρακτηριστικό ότι κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος σχολίαζε, χθες, πως «ούτε το κόκκινο τηλέφωνο (σ.σ.: οι συσκευές ασφαλείας που έχουν εγκατασταθεί για την απευθείας επικοινωνία μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών) δεν χτυπά ή, όταν χτυπά, είναι κυρίως για ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τον ανασχηματισμό».

Σε αυτό το κλίμα, οι πιθανότητες να καταφέρει η κυβέρνηση να εξαντλήσει τον χρόνο που, επισήμως, θέτουν τα στελέχη της, δηλαδή το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, μοιάζουν ελάχιστες. Αντιθέτως, πληροφορίες της «Κ» επιμένουν ότι οι αλλαγές θα οριστικοποιηθούν μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Πρόθεση των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου είναι να στείλουν μήνυμα ανανέωσης του κυβερνητικού σχήματος, να πείσουν τους πολίτες ότι έλαβαν το μήνυμα της κάλπης και εξάντλησαν τα περιθώρια ανατροπής της εκλογικής κατάστασης που προέκυψε από τις ευρωεκλογές, καθώς η επόμενη κυβέρνηση θα είναι, πιθανότατα, και εκλογική. Υπό την έννοια αυτή, κρίσιμη παράμετρο αποτελεί η παρουσία ή μη του κ. Γ. Στουρνάρα, του ανθρώπου δηλαδή που προσωποποίησε τη σκληρή αλλά επιτυχημένη δημοσιονομική προσπάθεια των τελευταίων δύο ετών. Παρά την εμπλοκή που σημειώθηκε προ ημερών αλλά και την προτίμηση του κ. Ευ. Βενιζέλου στην παραμονή του κ. Γ. Προβόπουλου, το ενδεχόμενο να αναλάβει την Τράπεζα της Ελλάδος ο νυν υπουργός Οικονομίας αναθερμαίνεται. Εφόσον ο κ. Στουρνάρας αποχωρήσει, μένει να φανεί ποια θα είναι η ομάδα που θα αναλάβει εφεξής την οικονομία, με τον κ. Στ. Παπασταύρου να φέρεται μεταξύ αυτών που θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Από εκεί και πέρα, είναι σαφές ότι οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος θα πρέπει αφενός να σταθμίσουν την ανάγκη θεραπείας όσων αρνητικών έβγαλε η κάλπη, όπως για παράδειγμα η μεγάλη αιμορραγία στον ιατρικό - φαρμακευτικό κλάδο, στους αγρότες και παραγωγούς των λαϊκών αγορών, αλλά και το γεγονός ότι ο επικείμενος ανασχηματισμός λιγότερους θα ικανοποιήσει (όσους παραμείνουν ή μπουν στην κυβέρνηση) και περισσότερους θα δυσαρεστήσει (όσους αποχωρήσουν ή δεν αξιοποιηθούν). Γι’ αυτό, άλλωστε, τον λόγο προεξοφλούνται αλλαγές στα υπουργεία Υγείας (Αδ. Γεωργιάδης) και Αγροτ. Ανάπτυξης (Τσαυτάρης), ενώ και η εν γένει στάση στελεχών θα έχει βαρύνοντα ρόλο στην τελική επιλογή του πρωθυπουργού (π.χ. Κ. Αρβανιτόπουλος).

Ενδιαφέρον έχει και η ισορροπία μεταξύ των δύο κομμάτων στο νέο σχήμα, ειδικά από τη στιγμή που ο κ. Βενιζέλος εμφανίζεται να διεκδικεί μεγαλύτερο ρόλο και χαρτοφυλάκια, όπως το Ανάπτυξης για τον κ. Ανδ. Λοβέρδο. Μια τέτοια εξέλιξη εκτιμάται ότι θα μπορούσε να προκαλέσει καραμπόλες, καθώς ήδη σε πράσινα χέρια βρίσκονται και τα υπουργεία Υποδομών και Ενέργειας.
 http://s.kathimerini.gr/garnish/edition.png?5805122959
ΠΗΓΗ:  http://www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου