450 ΜΟΝΙΜΟΙ & 680 ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΑΣΕΠ
Εγκρίθηκαν από την κυβέρνηση 1.130 προσλήψεις στην τοπική Αυτοδιοίκηση
μέχρι το τέλος του 2014. Οι θέσεις αφορούν 450 μόνιμους υπαλλήλους, οι
οποίοι θα επιλεγούν από τη λίστα επιτυχόντων του ΑΣΕΠ, και 680
συμβασιούχους.
Προσλήψεις 1.130 εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μέχρι το τέλος
του 2014 έχουν προγραμματιστεί από το υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου
να καλυφθούν άμεσες ανάγκες των δήμων και των περιφερειών της χώρας,
στις οποίες θα δοθεί προτεραιότητα σε επιτυχόντες παλαιότερων
διαγωνισμών του ΑΣΕΠ.Από το σύνολο των προσλήψεων οι 450 αφορούν μόνιμο προσωπικό και οι 680 αφορούν συμβασιούχους, εκ των οποίων οι 500 μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ και οι 180 που θα χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Οι 450 θέσεις του μόνιμου προσωπικού, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Εσωτερικών που έχει εγκριθεί από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, θα αφορούν επιτυχόντες σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ από το 2008 και μόνο για τις κατηγορίες πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης. Συνολικά έχουν εκδοθεί οριστικά αποτελέσματα από το ΑΣΕΠ για προηγούμενους διαγωνισμούς που αφορούν 1.182 επιτυχόντες των κατηγοριών Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής εκπαίδευσης εκ των οποίων θα επιλεγούν 450.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», η κατανομή των 450 θέσεων θα γίνει σε συνεργασία του υπουργείου Εσωτερικών με τους δήμους και τις περιφέρειες στη βάση των αναγκών σε εξειδικευμένο προσωπικό που έχει κάθε ΟΤΑ.
Από κοινού θα εντοπίσουν τις ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό και κατόπιν θα προκηρύσσεται εσωτερικός διαγωνισμός ανά δήμο μόνο για τους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ προκειμένου να μοριοδοτηθούν και να επιλεγούν οι καλύτεροι για την κάλυψη των θέσεων.
Οι ειδικότητες
Στις ειδικότητες του μόνιμου προσωπικού εντάσσονται το προσωπικό των παιδικών σταθμών, αρχιτέκτονες, οικονομολόγοι και λογιστές, προσωπικό πληροφορικής, επόπτες δημόσιας υγείας, κτηνίατροι, γιατροί, κοινωνιολόγοι, γεωπόνοι και μηχανολόγοι - ηλεκτρολόγοι.
Παράλληλα, αναμένεται η έγκριση για 180 συμβασιούχους στους οποίους πρόκειται να συμπεριληφθούν και οι γιατροί εργασίας στους ΟΤΑ, καθώς και 500 συμβασιούχοι από το ΕΣΠΑ, εκ των οποίων η πλειονότητα θα αφορά προσωπικό βρεφονηπιακών σταθμών.
Σε κυβερνητική σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν οι υφυπουργοί Ανάπτυξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Εσωτερικών Γ. Ντόλιος και Εργασίας Β. Γκεκέρογλου, αποφασίστηκε να χρηματοδοτηθεί από εθνικούς πόρους η φιλοξενία επιπλέον 10.000 παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ανάγκες για την απασχόληση εξειδικευμένου προσωπικού.
Εγκρίσεις
Συνολικά από τις αρχές του έτους έχουν δοθεί εγκρίσεις για 11.556 συμβασιούχους στους δήμους, εκ των οποίων 935 χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, 3.724 από το ΕΣΠΑ, με προτεραιότητα τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τις κοινωνικές υπηρεσίες και 6.897 για τις υπηρεσίες καθαριότητας και τομείς όπου οι πολίτες καταβάλλουν αντίτιμο όπως για παράδειγμα τα ωδεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εσωτερικών, στους δήμους απασχολούνται και επιτυχόντες σε παλαιότερους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ ως συμβασιούχοι έως ότου οριστικοποιηθούν τα αποτελέσματα των διαγωνισμών από την ανεξάρτητη αρχή, οπότε και θα τροποποιηθεί η σύμβασή τους σε αορίστου χρόνου.
Στα σχέδια του υπουργείου Εσωτερικών είναι για τους συγκεκριμένους υπαλλήλους, που εργάζονται αξιοποιώντας διατάξεις του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, να προχωρήσει στην τροποποίηση των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, αλλά να μη θεωρηθούν νέες προσλήψεις καθώς ήδη μισθοδοτούνται από τους ΟΤΑ.
ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΕ 13 ΔΗΜΟΥΣ ΑΠΟ ΑΡΧΕΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
Εναρξη για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα
Στην τελική ευθεία βρίσκεται και η εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος που θα χορηγηθεί σε οικογένειες που ζουν στα όρια της φτώχειας μέσω των ΟΤΑ. Στο πιλοτικό πρόγραμμα εφαρμογής έχουν ενταχθεί 13 δήμοι σε όλες τις περιφέρειες της χώρας και την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα η εφαρμογή του από τα υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών.
Την περασμένη Τετάρτη πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του υφυπουργού Εσωτερικών Γ. Ντόλιου και στελεχών της Παγκόσμιας Τράπεζας που παρέχει τεχνική βοήθεια στο πρόγραμμα. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης επικράτησε η άποψη ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εφαρμογή του προγράμματος για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Με βάση τη μνημονιακή υποχρέωση, το μέτρο θα πρέπει εντός του 2015 να επεκταθεί στο σύνολο της χώρας.
Σε πρώτη φάση, η πιλοτική εφαρμογή του αναμένεται να κοστίσει έως 30 εκατ. ευρώ. Η συνολική εφαρμογή του όμως έχει κοστολογηθεί από 850 εκατ. ευρώ έως 1 δισ. ευρώ. Για την ένταξη στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα λαμβάνονται υπόψη τα πραγματικά εισοδήματα του δικαιούχου.
Στην κυβερνητική σύσκεψη που ακολούθησε μεταξύ των υφυπουργών Εσωτερικών Γ. Ντόλιου, Εργασίας Β. Κεγκέρογλου και της γγ του υπουργείου Εφης Μπέκου οριστικοποιήθηκε ο μηχανισμός στήριξης του προγράμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε οι υποψήφιοι δικαιούχοι να καταθέτουν τα δικαιολογητικά τους στις κοινωνικές υπηρεσίες των κατά τόπους δήμων. Το πιλοτικό πρόγραμμα για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή στις αρχές Νοεμβρίου.
ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου