ΑΛΛΑΖΕΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
Τεκτονικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα φέρνουν η ακραία πόλωση, τα κρίσιμα διλήμματα, η Προεδρική εκλογή και φυσικά το όλο και πιο πιθανό σενάριο εθνικών εκλογών. Τα κόμματα βρίσκονται σε αναβρασμό με υπόγειες διεργασίες που μπορεί να καταλήξουν είτε σε διάλυση είτε σε σύνθεση είτε σε συμμαχίες που πολλές φορές δεν θα είναι αναμενόμενες.
Σε κάθε περίπτωση ο πολιτικός χάρτης της χώρας αναμένεται να αλλάξει ριζικά, ειδικά αν προκηρυχθούν εκλογές την ερχόμενη Τρίτη, εφόσον δεν εκλεγεί ο Σταύρος Δήμας.
Στο χώρο τη Κεντροαριστεράς εντοπίζονται και οι περισσότερες ζυμώσεις, ωστόσο, κανείς δε μπορεί να γνωρίζει τι θα συμβεί και στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας σε περίπτωση που δεν στεφθούν με επιτυχία τα σχέδια του πρωθυπουργού για εκλογή Προέδρου και η χώρα οδηγηθεί στις κάλπες.
Ηδη στη ΝΔ κάποιοι «δελφίνοι» έχουν πυκνώσει την παρουσία τους στα μέσα ενημέρωσης και περιμένουν τις εξελίξεις γύρω από το τι θα πράξει ο Αντώνης Σαμαράς.
Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ετοιμάζεται πυρετωδώς για εκλογές και να δηλώνει έτοιμος να κυβερνήσει, ωστόσο, δεν είναι όλα ρόδινα στην Κουμουνδούρου. Γκρίνιες υπάρχουν για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Φ. Κουβέλη, για την προσέγγιση με τον Π. Καμμένο αλλά κυρίως για την επόμενη ημέρα των εκλογών σε περίπτωση που αναλάβουν τις τύχες της χώρας. Οι φωνές που ακούγονται είναι πολλές και διαφορετικές και δημιουργούν μια επικίνδυνη Βαβέλ, κυρίως σε ότι αφορά την οικονομία, τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, τη διατήρηση της χώρας εντός του ευρώ κ.λπ.
Αρκετοί πολιτικοί σχηματισμοί ενδεχομένως να μην υπάρχουν σε λίγες εβδομάδες από σήμερα ενώ και ο χάρτης της Βουλής θα αλλάξει ριζικά.
Στο χώρο του ΠΑΣΟΚ θεωρούν πλέον δεδομένη τη διάσπαση καθώς ο Γ. Παπανδρέου κινείται φανερά προς τη δημιουργία νέου κόμματος που θα επιχειρήσει να συσπειρώσει τους Παπανδρεϊκούς και να κλέψει ένα κομμάτι από το κατακερματισμένο κέντρο. Η χθεσινή συνάντησή του με τον Ευ. Βενιζέλο επισφράγισε ουσιαστικά το διαζύγιο και μένει η προκήρυξη εκλογών για να ανακοινωθεί το νέο του κόμμα.
Υπάρχουν πολλές αντιδράσεις πάντως για τη διάσπαση στο ΠΑΣΟΚ, όπως η Φώφη Γεννηματά η οποία έστειλε το μήνυμα πως «Κανείς δεν δικαιούται να διασπάσει το ΠΑΣΟΚ».
Στο χώρο της ΔΗΜΑΡ είναι έντονα τα σημάδια διάλυσης καθώς και τα δημοσκοπικά ευρήματα είναι τραγικά. Ο Φώτης Κουβέλης και η ομάδα πέριξ αυτού βρίσκονται πολύ κοντά στη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ με τα σενάρια να λένε ότι έχει ήδη κλειστεί συμφωνία με διάφορα ανταλλάγματα. Από την επιλογή του Προέδρου βρίσκονται μακριά αρκετοί βουλευτές και είναι χαρακτηριστική η ανεξαρτητοποίηση της Νίκης Φούντα και η διάσταση απόψεων του Θ. Ψύρρα. Το κόμμα έχει μείνει πλέον με 9 βουλευτές, όμως, κανείς δεν γνωρίζει τι θα συμβεί αν προκηρυχθούν εκλογές και επιλεγεί η λύση της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Κάποιοι βουλευτές και στελέχη ενδεχομένως να ακολουθήσουν τον κ. Κουβέλη (ο οποίος έχει συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα της επόμενη εβδομάδα) κάποιοι όμως «φλερτάρουν» με το Ποτάμι. Εκεί που οδεύει ο Σπύρος Λυκούδης ο οποίος θα ανακοινώσει σήμερα τη συνεργασία των Μεταρρυθμιστών με τον Σταύρο Θεοδωράκη με αντάλλαγμα την πρώτη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Η συνεργασία αυτή στο χώρο της Κεντροαριστεράς θεωρείται σημαντική καθώς ο Σπ. Λυκούδης έχει τεράστια γνώση στα οργανωτικά και μεγάλη εμπειρία την οποία χρειάζεται το Ποτάμι που κατεβαίνει για πρώτη φορά σε εκλογές.
Στον ίδιο χώρο αναμένεται να κινηθεί και ο Πέτρος Τατσόπουλος και η ανεξάρτητη Κατερίνα Μάρκου.
Υπό διάλυση βρίσκονται και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα πιθανότατα να μην περάσει τον πήχη του 3% και να μείνει εκτός Βουλής. Οι ΑΝΕΛ βγαίνουν τραυματισμένοι από την υπόθεση με τους κουμπαράδες και τις καταγγελίες Ξουλίδου και Χαϊκάλη με τους περισσότερους Ελληνες να μην πιστεύουν τα όσα ισχυρίζεται ο Πάνος Καμμένος. Ο οποίος αν και δηλώνει ότι βρίσκεται κοντά στις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ σε ορισμένα ζητήματα, θεωρείται δύσκολο να συνεργαστεί ανοικτά, ειδικά αν το κόμμα του μείνει εκτός Βουλής.
Στο χώρο της Χρυσής Αυγής, το σενάριο της ψήφισης του Σταύρου Δήμα για λόγους επικοινωνιακού σόου μάλλον δεν ισχύει αφού και το κόμμα εξέδωσε ανακοίνωση που αποκλείει ένα τέτοιο σενάριο. Αλλωστε, και από αρμόδιες κυβερνητικές πηγές λένε ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν την εκλογή του Σταύρου Δήμα που θα στηρίζεται στις ψήφους των ακροδεξιών.
Το μόνο κόμμα που παραμένει συμπαγές είναι το ΚΚΕ το οποίο έχει συγκεκριμένη, σταθερή γραμμή.
ΠΗΓΗ:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου