Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Πώς γίνεται η ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Η ΠΡΩΤΗ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ

Το άρθρο 140 του Κανονισμού της Βουλής περιγράφει τα βήματα που θα γίνουν στις ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αρχής γενομένης την προσεχή Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου στις 7 το απόγευμα.

Πώς γίνεται η ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
Ο Κανονισμός προβλέπει πως αν βουλευτής δεν επιθυμεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ ορισμένου προσώπου, τότε δηλώνει «παρών». Έτσι, εφόσον μοναδικός προτεινόμενος είναι ο Σταύρος Δήμας (σ.σ. την προηγούμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, δήλωσε με επιστολή του στον Πρόεδρο της Βουλής ότι προτείνει τον κ. Σταύρο Δήμα), το αποτέλεσμα που θα ανακοινωθεί θα είναι οι ψήφοι των βουλευτών που θα ψηφίσουν Σταύρο Δήμα και οι υπόλοιποι θα λογίζονται ως «παρών». Με βάση ανάλογη διαδικασία στο παρελθόν, κάθε βουλευτής που θα ακούει το όνομά του θα σηκώνεται όρθιος και θα εκφράζει την προτίμησή του.
Της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας δεν προηγείται συζήτηση. Η Βουλή ψηφίζει ύστερα από προτάσεις που μπορούν να γίνουν μόνο από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες. Δικαίωμα πρότασης έχει και η κατά την έννοια του άρθρου 16 παρ. 5 Ομάδα των ανεξαρτήτων, υποψήφιος της οποίας θεωρείται όποιος συγκεντρώσει τις περισσότερες υποδείξεις των μελών της. Άλλες υποψηφιότητες δεν ανακοινώνονται στη Βουλή.
«Η ονομαστική ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας διεξάγεται πάντοτε με ονομαστική κλήση», όπως ορίζει το άρθρο 140 του Κανονισμού της Βουλής. «Ο Πρόεδρος καλεί ένα βουλευτή από τη Συμπολίτευση και έναν από την Αντιπολίτευση για να εκφωνήσουν τον κατάλογο των βουλευτών και να καταμετρήσουν τις ψήφους. Κάθε βουλευτής μετά την ονομαστική κλήση του αναφέρει το όνομα της προτίμησής του, ενώ οι ψηφολέκτες σημειώνουν, ο καθένας χωριστά, την ψήφο του κάθε βουλευτή. Βουλευτές που δεν επιθυμούν να εκφράσουν την προτίμησή τους υπέρ ορισμένου προσώπου δηλώνουν παρών. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται αιτιολόγηση της ψήφου», αναφέρει ο Κανονισμός της Βουλής.
Μετά το πέρας της ονομαστικής ψηφοφορίας, συντάσσεται πρακτικό στο οποίο καταχωρίζονται τα ονόματα των παρόντων και των απόντων βουλευτών, η ψήφος καθενός κατά τα ανωτέρω, καθώς και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Το πρακτικό της ψηφοφορίας θα υπογραφεί από τους ψηφολέκτες, τον πρόεδρο και τους γραμματείς της Βουλής και θα καταχωρηθεί στα Πρακτικά.
Στις 3 Φεβρουαρίου 2010, όταν η Βουλή επανεξέλεξε στο ύπατο αξίωμα της χώρας τον Κάρολο Παπούλια, η διαδικασία ξεκίνησε στις 11 το πρωί. Νωρίτερα, ο τότε πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος ανέγνωσε τον Κανονισμό της Βουλής σχετικά με τη διαδικασία εκλογής, καθώς και τις τρεις επιστολές που του είχαν αποστείλει οι πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ με την οποία πρότειναν τον Κάρολο Παπούλια για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στη συνέχεια, κλήθηκαν στην έδρα οι ψηφολέκτες οι οποίοι εκφώνησαν τα ονόματα των ψηφισάντων που σηκώνονταν όρθιοι και εξέφραζαν την προτίμησή τους. Η διαδικασία κράτησε περίπου 40 λεπτά έως την καταμέτρηση και την ανακοίνωση του αποτελέσματος. Ο Κάρολος Παπούλιας είχε επανεκλεγεί με 266 ψήφους Πρόεδρος της Δημοκρατίας από σύσσωμες τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ. Στην ψηφοφορία εκείνη, 32 βουλευτές των ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν «παρών». Απουσίαζαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Γιώργος Μαρίνος και Σοφία Καλαντίδου.
Πυρετός προετοιμασίας στη Βουλή-Εντονο ενδιαφέρον δημοσιογραφικής κάλυψης
Στο μεταξύ, ενδιαφέρον κάλυψης των ψηφοφοριών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας έχουν επιδείξει πολλά ξένα τηλεοπτικά μέσα και ειδησεογραφικά πρακτορεία με επιστολές τους προς το Γραφείο Τύπου της Βουλής, με τις οποίες ζητούν έγκριση διαπιστεύσεων.
Όπως, εξάλλου, έγινε γνωστό, πολλά είναι τα αιτήματα για δορυφορική σύνδεση με τον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής ενόψει της μεθαυριανής πρώτης ψηφοφορίας.
Μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει ασφαλώς από το σύνολο των εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας Μέσων.
Την ίδια ώρα, έντονο είναι και το ενδιαφέρον που έχουν εκφράσει πρεσβείες προκειμένου να εκπροσωπηθούν και να παρακολουθήσουν την ψηφοφορία από τα διπλωματικά θεωρεία, ενώ τα κόμματα θα είναι εκείνα που θα διαθέσουν συγκεκριμένο αριθμό προσκλήσεων σε απλούς πολίτες.
Σημειώνεται ότι οι υπηρεσίες της Βουλής είναι έτοιμες ενόψει της Τετάρτης να παρέχουν τις υπηρεσίες τους, με το σύνολο των υπαλλήλων τους, γι΄ αυτό άλλωστε και έχουν ανακληθεί όλες οι άδειες.
Αυξημένα δε, θα είναι τα μέτρα της Αστυνομίας τόσο εντός όσο και εκτός του κτιρίου του Κοινοβουλίου.
ΠΗΓΗ:  ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου