12-06-19 Υφ. Παιδείας Μ. Τζούφη: Η επαναφορά του κανόνα 1:5 δεν επιτρέπει κανέναν διορισμό εκπαιδευτικού και γιατρού
Η Κυβέρνηση προσθέτει φέτος 4.500 εκπαιδευτικούς στα σχολεία και συνολικά 9.800 άτομα σε Παιδεία και Υγεία, εφαρμόζοντας τον κανόνα 1 προς 1 στις προσλήψεις-αποχωρήσεις. Την ίδια στιγμή, η Νέα Δημοκρατία έχει εξαγγείλει την επαναφορά του μνημονιακού κανόνα 1 προς 5, που πρακτικά δεν επιτρέπει κανέναν διορισμό εκπαιδευτικού και γιατρού, τόνισε η Υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη μιλώντας «Στο Κόκκινο» και τους Βαγγέλη Καραγεώργο και Δημήτρη Κουκλουμπέρη.
Η Υφυπουργός Παιδείας αναφέρθηκε
αναλυτικά στο τι παρέλαβε η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και τι παραδίδει με την ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας. Πιο συγκεκριμένα, τόνισε πως τα τελευταία 10 χρόνια τα σχολεία δούλευαν με αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, ο προϋπολογισμός της Παιδείας κατακρημνίστηκε στο 1.4% του ΑΕΠ, ενώ ο κρίσιμος τομέας της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης ήταν εγκαταλελειμμένος. Επίσης, στην Επαγγελματική Εκπαίδευση η Κυβέρνηση καλέστηκε να αντιμετωπίσει μια σειρά από εκρηκτικές συνθήκες, με 2.500 εκπαιδευτικούς να βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας-απόλυσης και με κατηργημένες κρίσιμες ειδικότητες του Επαγγελματικού Λυκείου.
Η κα Τζούφη τόνισε πως εξελίσσεται ήδη η διαδικασία για τις 4.500 προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή, ενώ έχουν εξαγγελθεί 15.000 μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών για το 2020 και το 2021. Επίσης, ο προϋπολογισμός έφτασε το 3% του ΑΕΠ και πρόθεση είναι να φτάσει τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους του 4-5%. Παράλληλα, ιδρύθηκαν νέα σχολεία ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, τμήματα ένταξης και θεσμοθετήθηκε η διετής υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση.
Ιδιαίτερα κρίσιμη ήταν και η αναμόρφωση του Επαγγελματικού Λυκείου, με νέα δομή, νέα προγράμματα σπουδών και αναβάθμιση του εργαστηριακού εξοπλισμού. Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάστηκε το πρόγραμμα «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ», με τοποθέτηση ψυχολόγων και ενισχυτική διδασκαλία στα Νέα Ελληνικά και τα Μαθηματικά, όπως και το «Μεταλυκειακό Έτος-Τάξη Μαθητείας», με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ. Ακόμα, διευρύνθηκε η πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και η θεσμοθέτηση των Διετών Προγραμμάτων Σπουδών για αποφοίτους ΕΠΑΛ, εντός των Πανεπιστημίων
Επιπρόσθετα, οι δαπάνες για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και την έρευνα αυξήθηκαν κατακόρυφα. Τα Πανεπιστήμια ενισχύθηκαν με προσωπικό, έπειτα από 10 χρόνια, ενώ δημιουργήθηκαν χιλιάδες θέσεις εργασίας για νέους επιστήμονες, συμβάλλοντας -μεταξύ άλλων- στην επιστροφή των νέων επιστημόνων από το εξωτερικό.
Τέλος, η Υφυπουργός Παιδείας επεσήμανε πως σύμφωνα με το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την παιδεία, υπάρχει ανησυχία για την ανακοπή της συγκεκριμένης πορείας. Το γεγονός αυτό ενισχύεται και από την πρόσφατη εξαγγελία για επιστροφή στο μνημονιακό κανόνα 1 προς 5 στις προσλήψεις-αποχωρήσεις, η οποία θα ακυρώσει στην πράξη την απαραίτητη επαναστελέχωση της Παιδείας και της Έρευνας με νέο δυναμικό.
«Αντί των 9.800 διορισμών στο Δημόσιο, φέτος θα πέσουμε στους 1.800… και η Νέα Δημοκρατία επιμένει πως οι 1.200 πρέπει να είναι αστυνομικοί. Πρακτικά λοιπόν δεν θα μπορεί να διοριστεί κανένας εκπαιδευτικός στο σύστημα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου