Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

Η μοριοδότηση των αποσπάσεων τoμή στις υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών - Προτάσεις για τη βελτίωση του συστήματος








            Ολοκληρώθηκε στις 31-08-2012 και ο β΄ κύκλος των αποσπάσεων από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ. Συνολικά φέτος -α΄ και β΄ φάση- ικανοποιήθηκαν 5425 αιτήσεις απόσπασης , από τις 6.700 περίπου που είχαν υποβληθεί ενώ πέρυσι ικανοποιήθηκαν 4890 αιτήσεις από τις 6648. Φυσικά όσοι εκπαιδευτικοί δεν πήραν απόσπαση έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης για επανεξέταση. 
            Η μοριοδότηση , αίτημα του κλάδου μας από το 1997, με βάση την οποία έγιναν οι αποσπάσεις από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ, πέρυσι και φέτος, αποτελεί τομή στη διαδικασία των αποσπάσεων και στον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούνταν και γνωστοποιούνταν, στους συναδέλφους, όλα τα προηγούμενα χρόνια. Η μοριοδότηση και η άμεση ανάρτηση των ονομάτων στο διαδίκτυο έθεσε τέρμα στις πελατειακές λογικές και σχέσεις που είχαν αναπτυχθεί, οι οποίες πρόσβαλλαν την αξιοπρέπεια των συναδέλφων . 
            Η μοριοδότηση και των αποσπάσεων, κατά το πρότυπο των μεταθέσεων , έγινε πράξη, για ΠΡΩΤΗ φορά, το σχολικό έτος 2011-12. Προσωπικά έδωσα κι εγώ τη μάχη για την καθιέρωση του νέου συστήματος, όπως άλλωστε είχα δεσμευθεί όταν κατέθεσα την υποψηφιότητα μου για το ΚΥΣΠΕ ( Σχετ. άρθρο μου, 27-10-2010 : "Η μοριοδότηση των αποσπάσεων, η αναμοριοδότηση των Σχολικών Μονάδων και η αναμόρφωση του Π.Δ. για τις μεταθέσεις είναι σήμερα αδήριτη αναγκαιότητα" ) , κόντρα σε όλους εκείνους που ήθελαν τη διατήρηση του παλιού συστήματος για "ευνόητους" λόγους. Αρκεί να θυμηθούμε ότι, όχι μόνο οι αποσπάσεις ,αλλά ακόμη και οι διορισμοί των εκπαιδευτικών αποστέλλονταν με SMS στους συναδέλφους από διάφορα πολιτικά γραφεία, πριν την επίσημη ανακοίνωσή τους. Τα γνωστά : "κατόπιν ενεργειών μου". 
            Η καθιέρωση ενός συγκεκριμένου πλαισίου αρχών και κανόνων στις αποσπάσεις , ώστε να εξασφαλίζεται η αντικειμενικότητα και η διαφάνεια και να αποκλείεται κάθε είδους προνομιακή μεταχείριση, αποτελεί κατάκτηση για τον κλάδο. 
            Βέβαια , πέρα από τις 10.000 περίπου αποσπάσεις - Α/θμια και Β/μια - που γίνονται κάθε χρόνο με πλήρη μοριοδότηση υπάρχουν και οι λίγες αποσπάσεις σε φορείς, Δ/νσεις κλπ (εκτός σχολείων) οι οποίες , παρά την ομόφωνη απόφαση της επιτροπής να γίνονται και αυτές με πλήρη μοριοδότηση , πραγματοποιούνται με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας, χωρίς να εξετάζονται από το ΚΥΣΠΕ. Ειδικά φέτος οι παρεμβάσεις της πολιτικής ηγεσίας, όπως έχω καταγγείλει με τη σχετική ανακοίνωσή μου (3-8-2012: "Σχετικά με τις αποσπάσεις στους φορείς και στα Γραφεία Εκπαίδευσης. Τραγελαφικές καταστάσεις στο Υπουργείο Παιδείας"), ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Είναι απαραίτητο, λοιπόν , να σταματήσει τώρα αυτό το απαράδεκτο καθεστώς και να θεσμοθετηθούν κριτήρια και γι΄ αυτές τις αποσπάσεις. 
            Φυσικά και στο νέο σύστημα μοριοδότησης υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, ως προς την μοριοδότηση των επιμέρους κριτηρίων, με στόχο να γίνει ακόμη δικαιότερο.
            Στην αρμόδια επιτροπή που θα επανεξετάσει το όλο πλαίσιο , των μεταθέσεων -αποσπάσεων θα πρέπει να επανέλθουν για συζήτηση, μεταξύ άλλων , και οι προτάσεις που δεν έγιναν αποδεκτές , όπως :

  1. 1.      Η πλήρης μοριοδότηση των αποσπάσεων σε φορείς και γραφεία   και η επαναφορά τους στο ΚΥΣΠΕ
  2. 2.      Η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων και από τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς
  3. 3.      Ο υπολογισμός της χιλιομετρικής απόστασης
  4. 4.      Ο υπολογισμός της συνυπηρέτησης σε όλες τις περιοχές που ζητά απόσπαση ο εκπαιδευτικός
  5. 5.      Η κατ΄ εξαίρεση απόσπαση των τρίτεκνων εκπαιδευτικών

            Τέλος , επισημαίνω ότι πρέπει, επιτέλους, να υλοποιηθεί το αίτημα του κλάδου, έτσι ώστε όλες οι υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών ( μεταθέσεις-αποσπάσεις- διορισμοί) να ολοκληρώνονται τον Ιούνιο κάθε σχολικής χρονιάς, για να γνωρίζουν οι εκπαιδευτικοί έγκαιρα σε ποια περιοχή της χώρας θα υπηρετήσουν το επόμενο έτος. Αυτό δεν έχει κανένα οικονομικό κόστος και το μόνο που απαιτείται είναι η στοιχειώδης οργάνωση όλων των διαδικασιών από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας.

Δημήτρης Μπράτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου