Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

Βάζουν τέλος στα σενάρια για εκλογές, ανασχηματισμό


 
Τι συζήτησε ο πρωθυπουργός με τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη στην τελευταία συνάντησή τους
Του Κ. Π. Παπαδιοχου
Οριστικό τέλος στα διακινούμενα στο παρασκήνιο σενάρια περί εκλογικού αιφνιδιασμού εκ μέρους του πρωθυπουργού το πρώτο εξάμηνο του 2013 έβαλε ο κ. Αντ. Σαμαράς κατά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών της περασμένης Τρίτης, ενώ ατύπως συμφωνήθηκε με τους κ. Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη ότι ο ανασχηματισμός «παγώνει» τουλάχιστον μέχρι το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, τον Φεβρουάριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες,

ο κ. Σαμαράς στη διάρκεια της σύσκεψης κατέστησε σαφές πως στόχος του είναι η κυβέρνηση να είναι μακράς πνοής και ότι δεν είναι στις προθέσεις του να επιχειρήσει να εκμεταλλευθεί πολιτικά το θετικό «μομέντουμ» που δημιουργούν η εκταμίευση των δόσεων και η βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην οποία προσβλέπει τους πρώτους μήνες του χρόνου.
Επίσης, όπως προαναφέρθηκε, με βάση τις απόψεις που αντήλλαξαν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί απομακρύνεται το ενδεχόμενο αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα το αμέσως επόμενο διάστημα. Ο κ. Βενιζέλος αντιλαμβάνεται πως μια ισχυρή τάση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ προκρίνει τον απεγκλωβισμό του κόμματος από την κυβέρνηση συνεργασίας. Ως εκ τούτου, τυχόν απόφαση για συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ με πολιτικά στελέχη θα δημιουργούσε ένα μεγάλο πεδίο σύγκρουσης ενόψει του κρίσιμου, για την πορεία του ίδιου του κ. Βενιζέλου, συνεδρίου. Από την πλευρά του, ο κ. Σαμαράς δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να προβεί σε κινήσεις που θα αποσταθεροποιούσαν το ΠΑΣΟΚ. Και, μάλιστα, σε μια περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση συνεργασίας θα δοκιμαστεί σε μια σειρά κρίσιμων ψηφοφοριών στη Βουλή, για τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που αποτέλεσαν προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των δόσεων. Τέλος, και ο κ. Κουβέλης εμφανίζεται αρνητικός στον ανασχηματισμό στην παρούσα φάση, αφού οι κ. Αντ. Μανιτάκης και Αντ. Ρουπακιώτης αποτέλεσαν προσωπικές του επιλογές.
Κατά τις ίδιες πηγές, στη σύσκεψη της περασμένης Τρίτης συζητήθηκαν και οι βασικοί «σκόπελοι» τους οποίους καλείται να υπερβεί η κυβέρνηση το επόμενο δίμηνο. Οπως προσδιορίστηκαν από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς είναι:
- Πρώτον, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, όπου διατυπώθηκαν φόβοι για καθυστερήσεις, αλλά και για την πιθανότητα δημιουργίας κλίματος «σκανδαλολογίας» από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
- Δεύτερον, η πορεία του προγράμματος διαθεσιμότητας, αφού στο Μαξίμου έχουν περιέλθει πληροφορίες ότι το ΔΝΤ, αλλά και συνολικά η τρόικα θα επιμείνουν στην υλοποίηση του στόχου για 25.000 αποχωρήσεις - απολύσεις εντός του 2013.
- Τρίτον, η πορεία σειράς προσφυγών που απασχολούν τη Δικαιοσύνη και είναι άμεσα συνδεδεμένες με την υλοποίηση της δανειακής σύμβασης.
Τέλος, στη διάρκεια της σύσκεψης ετέθη ακροθιγώς από τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη το ενδεχόμενο αλλαγής του υφιστάμενου εκλογικού νόμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς δεν είναι θετικός στη μεταβολή του υφιστάμενου εκλογικού νόμου επί το αναλογικότερον. Ο πρωθυπουργός έχει κατά νουν να προωθήσει θεσμικές μεταρρυθμίσεις, περιλαμβανομένης της αναθεώρησης του Συντάγματος, αλλά σε «δεύτερο χρόνο» και αφού η οικονομία της χώρας έχει σταθεροποιηθεί πλήρως και διαφαίνονται προοπτικές ανάπτυξης.
Εξ άλλου με την ίδια λογική προσεγγίζει και τα σενάρια περί ανασύνθεσης του πολιτικού σκηνικού. Οπως μεταδίδουν συνομιλητές του, ο κ. Σαμαράς θεωρεί άκαιρη κάθε προσπάθεια προσέγγισης της Ν. Δ. με τα στελέχη που αποχώρησαν από τους Ανεξάρτητους Ελληνες του κ. Π. Καμμένου, παρότι συνεργάτες του αναγνωρίζουν πως δημιουργείται, ενδεχομένως, μια κρίσιμη «εφεδρεία» σε πιθανές οριακές ψηφοφορίες στη Βουλή. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός εκτιμά πως στην παρούσα φάση αντιπαραγωγικά θα ήταν τυχόν «ανοίγματα» και προς την Κεντροαριστερά, καθώς θα αποσταθεροποιούσαν τον βασικό του κυβερνητικό εταίρο, δηλαδή τον κ. Βενιζέλο.
Πάντως, στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν με προσοχή το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ αρχίζει να λαμβάνει όλο και πιο σαφείς αποστάσεις από κυβερνητικές επιλογές, ενώ στη διάρκεια της σύσκεψης αναγνωρίστηκε η ανάγκη καλύτερου συντονισμού των τριών εταίρων. Και τούτο, ασχέτως με το εάν το τελευταίο διήμερο αποδείχθηκε, μέσω της έντασης μεταξύ υπουργείου Οικονομικών, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για τις μετακινήσεις των εφοριακών, πως η κυβέρνηση στο συγκεκριμένο πεδίο επί του παρόντος κινείται στο πεδίο των διαπιστώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου