Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Παραπλανητικά Μηνύματα Ηλεκτρονικής Αλληλογραφίας

14 Ιαν. 2013

Προσπάθεια υποκλοπής του κωδικού πρόσβασής σας (password) με παραπλανητικά μηνύματα


Προσοχή: Ποτέ δεν απαντάμε σε e-mail ή δικτυακούς τόπους που μας φαίνονται ύποπτα και μας ζητούν τον κωδικό πρόσβασης (password). Σε περίπτωση που έχετε ήδη απαντήσει και γνωστοποιήσει τον κωδικό πρόσβασης σας, θα πρέπει άμεσα να προχωρήσετε σε αλλαγή θέτοντας νέο κωδικό.

Με αφορμή παραπλανητικά μηνύματα αλληλογραφίας που έχουν αποσταλεί σε χρήστες μας το τελευταίο χρονικό διάστημα, και ζητούν τη γνωστοποίηση των κωδικών πρόσβασης (password) των λογαριασμών τους, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα ακόλουθα:

  • Κανένας οργανισμός (Πανεπιστήμιο, Τράπεζα κτλ) δεν στέλνει μήνυμα αλληλογραφίας με το οποίο ζητά από τους χρήστες του να κοινοποιήσουν τους κωδικούς πρόσβασης.
  • Ελέγχετε αν στο κείμενο του μηνύματος υπάρχουν ορθογραφικά ή συντακτικά σφάλματα. Κάτι τέτοιο θα πρέπει να σας βάζει σε υποψίες για την εγκυρότητα του μηνύματος.
  • Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να κάνετε τις ενέργειες που σας προτείνει το συγκεκριμένο παραπλανητικό μήνυμα αλληλογραφίας. Το μήνυμα αυτό είναι πλαστό και επικίνδυνο και δεν προέρχεται από τους διαχειριστές της υπηρεσίας.
  • Να είστε πολύ προσεκτικοί με τέτοια μηνύματα, τα οποία εντάσσονται στη λογική των παραπλανητικών μηνυμάτων τύπου phishing.
Με την ευκαιρία επίσης, επισημαίνουμε την ιδιαίτερη προσοχή που πρέπει να δίνετε σε θέματα που αφορούν τον Κωδικό Πρόσβασης (Password).

Ο Κωδικός Πρόσβασης (Password) που σας έχει δοθεί είναι προσωπικός και διασφαλίζει την αποκλειστική και νόμιμη χρήση των υπηρεσιών που σας παρέχει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Για το λόγο αυτό δεν θα πρέπει να τον γνωστοποιείτε σε τρίτους. Επισημαίνεται ότι η χρήση του Λογαριασμού από τρίτους εγκυμονεί κινδύνους, καθώς οι ηλεκτρονικές δραστηριότητες του Λογαριασμού σας συνδέονται πάντα με εσάς, τον επίσημο κάτοχο, ως φυσικό πρόσωπο.

Αν και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων εφαρμόζει πολιτική προστασίας από την ενοχλητική αλληλογραφία (Spam) υπάρχουν περιπτώσεις μηνυμάτων που καταφέρνουν να παρακάμψουν τα φίλτρα προστασίας και να φτάσουν στην ηλεκτρονική σας θυρίδα.

Γενικότερα σας συνιστούμε να:
  • Διαγράφετε τα άχρηστα μηνύματα e-mail χωρίς να τα ανοίγετε.
  • Μην απαντάτε ποτέ σε παραπλανητικά μηνύματα και γενικά μηνύματα spam.
  • Σκεφθείτε προσεκτικά πριν ανοίξετε συνημμένα αρχεία και πριν κάνετε κλικ σε συνδέσμους που περιέχονται σε μηνύματα e-mail ή άμεσα μηνύματα


Από το

Κέντρο Διαχείρισης Δικτύων
του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Helpdesk: 26510-07777
Σχετικό Link: http://noc.uoi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου