Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για Πρόεδρο


Οι κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος και Προκόπης Παυλόπουλος, οι επικρατέστεροι διάδοχοι του Κάρολου Παπούλια στην Προεδρία της Δημοκρατίας. 

 Ζήτημα χρόνου είναι η ανακοίνωση του υποψηφίου που θα προτείνει η κυβέρνηση για την Προεδρία της Δημοκρατίας, καθώς πλέον εξαντλούνται και τα όρια που θέτουν οι προβλέψεις του Συντάγματος. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μαξίμου, οι ανακοινώσεις του κ. Αλέξη Τσίπρα τοποθετούνται μέσα στο τρέχον Σαββατοκύριακο, ενώ η ψηφοφορία για την εκλογή του διαδόχου του κ. Κάρολου Παπούλια πιθανολογείται ότι θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Παρασκευή.

Ο νυν επίτροπος της Ελλάδας στην Κομισιόν, Δημήτρης Αβραμόπουλος, εμφανίζεται ως η επικρατέστερη επιλογή, καθώς, πέραν του ότι σηματοδοτεί –προς το εξωτερικό αλλά και προς το εσωτερικό– τη βούληση της νέας κυβέρνησης για υπερκομματικές συμπράξεις και άνοιγμα προς τη μετριοπαθή Κεντροδεξιά, επιπλέον απελευθερώνει τη θέση του επιτρόπου, η οποία θα μπορεί να καλυφθεί από στέλεχος επιλογής του ΣΥΡΙΖΑ.

Η παρουσία επιτρόπου της νέας κυβέρνησης στην Επιτροπή του κ. Γιουνκέρ αποτελεί στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ, που θέλει να έχει λόγο στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Ωστόσο, το ενδεχόμενο αποχώρησης του κ. Αβραμόπουλου από την Κομισιόν προκαλεί προβληματισμό στον πρόεδρο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ –ο οποίος έχει ήδη ενημερωθεί σχετικά– καθώς μεταβάλλει τις εσωτερικές ισορροπίες στο Κολέγιο των Επιτρόπων. Δεν μπορεί να αποκλειστεί, συνεπώς, η παραμονή του κ. Αβραμόπουλου στη βελγική πρωτεύουσα, ειδικά εάν μέσω αυτής της «παραχώρησης» η κυβέρνηση κερδίσει πόντους στη μείζονα διαπραγμάτευση για το ελληνικό πρόβλημα.

Εφόσον, για όποιο λόγο, εγκαταλειφθεί η πιθανή υποψηφιότητα του κ. Αβραμόπουλου, στο προσκήνιο επανέρχεται το σενάριο να προταθεί για την Προεδρία ένα άλλο στέλεχος της Κεντροδεξιάς. Αν και διακινούνται αρκετά ονόματα, μεταξύ αυτών και της κ. Μαριέττας Γιαννάκου, οι καλά γνωρίζοντες επιμένουν ότι η βασικότερη εναλλακτική είναι ο πρώην υπουργός Πρ. Παυλόπουλος. Ο ίδιος αρνείται ότι είχε σχετικές οχλήσεις, ωστόσο η αποχή του από τα δημόσια πράγματα μετά τις εκλογές αλλά και η απόφασή του να απόσχει από το «γαλάζιο δείπνο» της Τετάρτης έδωσε τροφή στα σχόλια. Ο κ. Παυλόπουλος διατηρεί καλές σχέσεις με την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, του πιστώνονται ο ήπιος λόγος του, η ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με την Κουμουνδούρου τον δύσκολο Δεκέμβριο 2008, αλλά και το ότι έχει αμφισβητήσει με παρεμβάσεις του, όχι όμως και με την ψήφο του, επιλογές του Μνημονίου.

Κύκλος επαφών

Ως προς το ενδοκυβερνητικό μέτωπο, έμπειρα στελέχη εκτιμούν ότι ο κ. Τσίπρας δεν θα αντιμετωπίσει μείζονος χαρακτήρα αντιδράσεις στην όποια επιλογή του. Επί του παρόντος, συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει προγραμματιστεί, αν και δεν αποκλείεται να συγκληθεί νωρίτερα η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος προκειμένου να υπάρξει νομιμοποίηση της απόφασης. Το θέμα επρόκειτο να συζητηθεί στην προγραμματισμένη για χθες βράδυ συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Τσίπρας θα έχει κύκλο επαφών με τα κορυφαία στελέχη του κόμματος σχετικά με την πρόταση για την Προεδρία της Δημοκρατίας, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι αυτή θα γίνει αποδεκτή από το σύνολο των τάσεων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Με τα σημερινά δεδομένα, ιδίως εάν ο υποψήφιος Πρόεδρος προέρχεται, όπως όλα δείχνουν, από την Κεντροδεξιά, η εκκρεμότητα αναμένεται να κλείσει ήδη από την πρώτη ψηφοφορία. Δεδομένης της θετικής στάσης που θα αναγκαστεί να τηρήσει η Ν.Δ., η απαιτούμενη ειδική πλειοψηφία των 180 βουλευτών μοιάζει εύκολα επιτεύξιμη.

ΠΗΓΗ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου