ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2017 – 2018
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Δ.Ο.Ε. που προέκυψε μετά το πέρας της 86η Γενική Συνέλευση του κλάδου και κατά τη διαδικασία των αρχαιρεσιών, στις 26 Ιουνίου 2017, παρουσιάζει, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο καταστατικό της Δ.Ο.Ε., την έκθεση πεπραγμένων για τον πρώτο χρόνο της θητείας του (2017-2018).
Η σύνθεση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. για τη συνδικαλιστική περίοδο 2017-2018 μετά τη, διαπαραταξιακή- λειτουργικού χαρακτήρα, συγκρότησή του είναι:
Πρόεδρος: Κικινής Θανάσης,
Αντιπρόεδρος: Πετράκης Σταύρος,
Γενικός Γραμματέας: Τρούλης Γιώργος,
Ταμίας– Υπεύθυνος Τύπου και Δημ. Σχέσεων: Ανδρουλάκης Μάνος,
Οργανωτικός Γραμματέας: Γκούμας Θανάσης,
Ειδικός Γραμματέας: Καπράνας Ζήσης,
Υπεύθυνη Εκδόσεων -Υλικού και Βιβλιοθήκης: Βενετοπούλου Γιώτα,
Μέλη: Μαριόλης Δημήτρης, Παπαθανασίου Αργύρης, Δριμάλα Θεοδώρα, Μαρίνης Σπύρος.
Το πολιτικό συγκείμενο της συνδικαλιστικής περιόδου
Το οργανωμένο εκπαιδευτικό κίνημα της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα (ΔΟΕ), συνεχίζει να δρα μέσα σε ένα πλαίσιο αντίξοων πολιτικών και κοινωνικοοικονομικών συνθηκών, μετά από την παρέλευση οχτώ συνεχών ετών μνημονίων και λιτότητας. Η επίθεση του νεοφιλελευθερισμού στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο, συνεχώς κλιμακώνεται με κύριες συνέπειες τις απώλειες βασικών εργασιακών κεκτημένων με την παράλληλη προώθηση όλο και περισσότερο ελαστικών μορφών εργασίας και διαμόρφωσης κοινωνικοπολιτικών συνθηκών σταδιακής απαλλαγής της υποχρέωσης των παρεχόμενων κοινωνικών αγαθών (παιδεία, υγεία, πρόνοια κλπ) από το κράτος.
Στη χώρα μας, για όγδοη συνεχή χρονιά οι εργαζόμενοι και η κοινωνία, στο σύνολό της, βιώνουν τις συνέπειες των νεοφιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών που επιβάλλουν τρόικα και δανειστές. Από το καλοκαίρι του 2015, μετά την υπογραφή του 3ου μνημονίου, ως αποτέλεσμα της υποχώρησης της κυβέρνησης στους εκβιασμούς και τις πιέσεις των δανειστών, διαμορφώθηκαν ειδικές πολιτικές συνθήκες που σφράγισαν τις εξελίξεις τα τρία τελευταία χρόνια. Οι πολιτικές της λιτότητας που εφαρμόζονται στα πλαίσια του 3ου και εν συνεχεία του νέου συμπληρωματικού μνημονίου (από πέρυσι), παρά τις παράλληλες προσπάθειες για επιμέρους μέτρα ελάφρυνσης των φτωχότερων στρωμάτων, δημιουργούν νέα βάρη για τους εργαζόμενους (ασφαλιστικό – φορολογικό), περικοπές των κοινωνικών δαπανών, ιδιωτικοποιήσεις, περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Καθώς οι δανειστές με κάθε νέα ευκαιρία απαιτούν όλο και μεγαλύτερες περικοπές, όλο και πιο μακροχρόνιες δεσμεύσεις για να υπηρετήσουν τα σχέδιά τους, και η κυβέρνηση υποχωρεί από τις «κόκκινες γραμμές» της, οι αντιστάσεις του συνδικαλιστικού κινήματος συνολικά είναι αναντίστοιχες του μεγέθους των προβλημάτων και των προκλήσεων, με την ενεργό συμμετοχή των εργαζομένων να έχει δώσει τη θέση της σε στάση αναμονής και αίσθημα αδιεξόδου.
Σε αυτή την κατάσταση, που εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για τα κοινωνικά αντανακλαστικά και τη δημοκρατία, το μεγάλο στοίχημα για το συνδικαλιστικό κίνημα είναι να συμβάλλει στη δημιουργία προϋποθέσεων ώστε οι εργαζόμενοι να συσπειρωθούν και να ενεργοποιηθούν στα σωματεία, παρεμβαίνοντας δυναμικά, διεκδικώντας λύσεις στα προβλήματα, αναπτύσσοντας αγώνες οι οποίοι μπορούν να βάλλουν φρένο στην εφαρμογή αντιλαϊκών μέτρων δημιουργώντας ρωγμές στις μνημονιακές πολιτικές, χτίζοντας καθημερινά τις συνθήκες εκείνες, οι οποίες θα οδηγήσουν στη συνολική ανατροπή αυτής της πολιτικής. Μόνο συνδικάτα με κινηματική υπεράσπιση αξιών και δικαιωμάτων, μέσα από νίκες και ήττες, μπορούν να αποκτήσουν την αναγκαία αξιοπιστία και να αποτελέσουν σημαντικό κοινωνικοπολιτικό παράγοντα προοδευτικών αλλαγών.
Οι συνέπειες των μνημονιακών πολιτικών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση
Οι εφαρμοζόμενες πολιτικές περιορισμού των κοινωνικών δαπανών, εκτός των άλλων, έχουν επηρεάσει και την εκπαίδευση. Οι δαπάνες παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, με μοναδική μορφή εργασίας στις σχολικές μας μονάδες αναπληρωτές συναδέλφους (κυρίως μέσω ΕΣΠΑ) και με προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών μόνο όσων δικαιώθηκαν δικαστικά (περισσότερο αφορά συναδέλφους στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση), παρά τα τεράστια κενά που έχουν δημιουργηθεί από τις συνταξιοδοτήσεις των τελευταίων ετών. Το σταμάτημα του κατήφορου στις δαπάνες για την Παιδεία στο 2,88% του ΑΕΠ για φέτος – ενώ στόχος του μεσοπρόθεσμου (2015-2018) ήταν να φτάσει στο 1,99% για το 2018- δεν αρκεί και απέχει πολύ από το διεκδικούμενο στόχο του 5% που προβάλει σταθερά ο κλάδος. Πολλές αλλαγές στην εκπαίδευση είχαν και έχουν ως στόχευση την εξοικονόμηση προσωπικού (π.χ. κατάργηση του σταθερού δασκάλου-υπεύθυνου του ολοήμερου προγράμματος στα δημοτικά, μείωση ωρών σε διδακτικά αντικείμενα χωρίς συνολική αναδιάρθρωση αναλυτικών προγραμμάτων κ.α.) ρυθμίσεις που οδηγούν σε τεχνητά πλεονάσματα, αύξηση μαθητών ανά τμήμα με υποχρεωτικές μετακινήσεις (με την εφαρμογή των 3μελών επιτροπών), επιβάρυνση και ελαστικοποίηση ωραρίου και εργασιακών σχέσεων. Η ελαστικοποίηση παράλληλα των μορφών αναπλήρωσης, των άνισων δικαιωμάτων με των μονίμων συναδέλφων, η προοπτική μιας παρατεταμένης εργασιακής αναπλήρωσης με άξονα την αδιοριστία αυξάνουν την εργασιακή ανασφάλεια, ενώ η μισθολογική εξέλιξη κινείται σε δυσανάλογα αργούς ρυθμούς με την συνεχή αύξηση φορολογικών βαρών που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο το εργασιακό τοπίο.
Η δράση του ΔΣ της ΔΟΕ μέσα σε αυτό το κοινωνικοπολιτικό περιβάλλον
Το ΔΣ της ΔΟΕ από την πρώτη στιγμή της συγκρότησής του, ξεκίνησε τις παρεμβάσεις και τις πιέσεις στην κατεύθυνση της στήριξης του δημόσιου σχολείου και των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών. Με βασικούς άξονες τις ψηφισμένες θέσεις από τις Γενικές Συνελεύσεις του κλάδου αλλά και των αποφάσεων του ΔΣ, σε όλα τα ζητήματα που άνοιξαν την περίοδο αυτή, κινήθηκε τόσο αγωνιστικά όσο και με κάθε δόκιμο συνδικαλιστικό τρόπο διεκδίκησης και παρέμβασης. Έδρασε σε όλα τα επίπεδα με επιστολές-ανακοινώσεις, κινητοποιήσεις, συλλαλητήρια, συλλογικές διαδικασίες (έκτακτες γενικές συνελεύσεις, περιφερειακές συσκέψεις στελεχών, ολομέλειες προέδρων, σύσκεψη αιρετών κ.α.) δράσεις ενημέρωσης (ημερίδες, συνέδρια κλπ) διαπραγματεύσεις με το υπουργείο παιδείας, θεσμικές παρεμβάσεις στις επιτροπές μορφωτικών υποθέσεων και στις αντίστοιχες επιτροπές της βουλής και του υπουργείου παιδείας, παρεμβάσεις στα κόμματα και σε όλο το φάσμα της διοίκησης της εκπαίδευσης, δράσεις τοπικού αλλά και πανελλαδικού ενδιαφέροντος, συνεργασία τόσο με τις υπόλοιπες εκπαιδευτικές ομοσπονδίες (ΟΛΜΕ-ΟΙΕΛΕ) όσο και με όλους τους φορείς που εμπλέκονται, θεσμικά, στην εκπαίδευση αλλά και με το τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο των δημοσίων υπαλλήλων την ΑΔΕΔΥ.
Οι στρατηγικές επιλογές σχεδιασμού, ανάδειξης και διεκδίκησης κομβικών ζητημάτων του κλάδου και η επίτευξή τους (π.χ. θεσμοθέτηση της Δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, την κατάργηση της υπουργικής απόφασης για δυνατότητα αύξησης των μαθητών +10% ανά τμήμα,, την προσμέτρηση της ώρας σίτισης ως διδακτική, την διαφαινόμενη κατάργηση του αντιδραστικού πλαισίου της αξιολόγησης εκπαιδευτικών δηλ του Π.Δ.152 κ.α) καταδεικνύει ότι το συνδικαλιστικό κίνημα με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, με δυναμικούς αγώνες και ουσιαστική δράση μπορεί να πετύχει τους στόχους του εφόσον κινηθεί μαζικά και συντονισμένα.
Παρόλες τις επιτυχείς δράσεις της ΔΟΕ, από πλευράς θεσμοθέτησης ή κατάργησης νομοθετημάτων, αλλά και από πλευράς ενημέρωσης και κατάδειξης του δίκαιου των αιτημάτων του κλάδου υπάρχουν ακόμα διεκδικήσεις τις οποίες συνεχίζει και παλεύει δίδοντας δυναμικές μάχες όπως την πραγματική εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα απέναντι σε όλα τα νεοφιλελεύθερα λόμπι και πολιτικούς σχηματισμούς αλλά και απέναντι στα οικονομικά συμφέρονται που την αντιστρατεύονται και θέλουν να την μπλοκάρουν. Παράλληλα μια άλλη δυναμική μάχη που δίδουμε ως κλάδος είναι ο αγώνας διαρκείας που έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια και εντείνεται φέτος για την πραγματοποίηση επιτέλους μόνιμων μαζικών διορισμών σε όλες τις ανάγκες της εκπαίδευσης, σύμφωνα με τη δομή της εκπαίδευσης που προτείνει το συνδικαλιστικό κίνημα.
Το εκπαιδευτικό κίνημα συνεχίζει να παλεύει και να διεκδικεί, για τη στήριξη του δημόσιου σχολείου και των εκπαιδευτικών, αύξηση των δαπανών για την Παιδεία, μείωση του ανώτατου αριθμού μαθητών ανά τμήμα, επιμόρφωση εκπαιδευτικών, σεβασμός και θωράκιση των κατακτημένων εργασιακών δικαιωμάτων με επέκταση σε όλους τους εργαζόμενους (αναπληρωτές), μείωση του διδακτικού ωραρίου, και φυσικά, άρση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.
Το ΔΣ της ΔΟΕ με άξονα τα παραπάνω πραγματοποίησε, αυτή τη συνδικαλιστική περίοδο, τις παρακάτω δράσεις αναλυτικά:
ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ – ΔΡΑΣΕΙΣ – ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ Δ.Ο.Ε.
Αποφάσεις του Δ.Σ. Δ.Ο.Ε.
Δράσεις του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.
Κινητοποιήσεις του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.
Κινητοποιήσεις ΑΔΕΔΥ
Για το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.
Ο Γενικός Γραμματέας
Τρούλης Γιώργος
ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2017 – 2018
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Δ.Ο.Ε. που προέκυψε μετά το πέρας της 86η Γενική Συνέλευση του κλάδου και κατά τη διαδικασία των αρχαιρεσιών, στις 26 Ιουνίου 2017, παρουσιάζει, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο καταστατικό της Δ.Ο.Ε., την έκθεση πεπραγμένων για τον πρώτο χρόνο της θητείας του (2017-2018).
Η σύνθεση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. για τη συνδικαλιστική περίοδο 2017-2018 μετά τη, διαπαραταξιακή- λειτουργικού χαρακτήρα, συγκρότησή του είναι:
Πρόεδρος: Κικινής Θανάσης,
Αντιπρόεδρος: Πετράκης Σταύρος,
Γενικός Γραμματέας: Τρούλης Γιώργος,
Ταμίας– Υπεύθυνος Τύπου και Δημ. Σχέσεων: Ανδρουλάκης Μάνος,
Οργανωτικός Γραμματέας: Γκούμας Θανάσης,
Ειδικός Γραμματέας: Καπράνας Ζήσης,
Υπεύθυνη Εκδόσεων -Υλικού και Βιβλιοθήκης: Βενετοπούλου Γιώτα,
Μέλη: Μαριόλης Δημήτρης, Παπαθανασίου Αργύρης, Δριμάλα Θεοδώρα, Μαρίνης Σπύρος.
Το πολιτικό συγκείμενο της συνδικαλιστικής περιόδου
Το οργανωμένο εκπαιδευτικό κίνημα της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα (ΔΟΕ), συνεχίζει να δρα μέσα σε ένα πλαίσιο αντίξοων πολιτικών και κοινωνικοοικονομικών συνθηκών, μετά από την παρέλευση οχτώ συνεχών ετών μνημονίων και λιτότητας. Η επίθεση του νεοφιλελευθερισμού στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο, συνεχώς κλιμακώνεται με κύριες συνέπειες τις απώλειες βασικών εργασιακών κεκτημένων με την παράλληλη προώθηση όλο και περισσότερο ελαστικών μορφών εργασίας και διαμόρφωσης κοινωνικοπολιτικών συνθηκών σταδιακής απαλλαγής της υποχρέωσης των παρεχόμενων κοινωνικών αγαθών (παιδεία, υγεία, πρόνοια κλπ) από το κράτος.
Στη χώρα μας, για όγδοη συνεχή χρονιά οι εργαζόμενοι και η κοινωνία, στο σύνολό της, βιώνουν τις συνέπειες των νεοφιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών που επιβάλλουν τρόικα και δανειστές. Από το καλοκαίρι του 2015, μετά την υπογραφή του 3ου μνημονίου, ως αποτέλεσμα της υποχώρησης της κυβέρνησης στους εκβιασμούς και τις πιέσεις των δανειστών, διαμορφώθηκαν ειδικές πολιτικές συνθήκες που σφράγισαν τις εξελίξεις τα τρία τελευταία χρόνια. Οι πολιτικές της λιτότητας που εφαρμόζονται στα πλαίσια του 3ου και εν συνεχεία του νέου συμπληρωματικού μνημονίου (από πέρυσι), παρά τις παράλληλες προσπάθειες για επιμέρους μέτρα ελάφρυνσης των φτωχότερων στρωμάτων, δημιουργούν νέα βάρη για τους εργαζόμενους (ασφαλιστικό – φορολογικό), περικοπές των κοινωνικών δαπανών, ιδιωτικοποιήσεις, περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Καθώς οι δανειστές με κάθε νέα ευκαιρία απαιτούν όλο και μεγαλύτερες περικοπές, όλο και πιο μακροχρόνιες δεσμεύσεις για να υπηρετήσουν τα σχέδιά τους, και η κυβέρνηση υποχωρεί από τις «κόκκινες γραμμές» της, οι αντιστάσεις του συνδικαλιστικού κινήματος συνολικά είναι αναντίστοιχες του μεγέθους των προβλημάτων και των προκλήσεων, με την ενεργό συμμετοχή των εργαζομένων να έχει δώσει τη θέση της σε στάση αναμονής και αίσθημα αδιεξόδου.
Σε αυτή την κατάσταση, που εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για τα κοινωνικά αντανακλαστικά και τη δημοκρατία, το μεγάλο στοίχημα για το συνδικαλιστικό κίνημα είναι να συμβάλλει στη δημιουργία προϋποθέσεων ώστε οι εργαζόμενοι να συσπειρωθούν και να ενεργοποιηθούν στα σωματεία, παρεμβαίνοντας δυναμικά, διεκδικώντας λύσεις στα προβλήματα, αναπτύσσοντας αγώνες οι οποίοι μπορούν να βάλλουν φρένο στην εφαρμογή αντιλαϊκών μέτρων δημιουργώντας ρωγμές στις μνημονιακές πολιτικές, χτίζοντας καθημερινά τις συνθήκες εκείνες, οι οποίες θα οδηγήσουν στη συνολική ανατροπή αυτής της πολιτικής. Μόνο συνδικάτα με κινηματική υπεράσπιση αξιών και δικαιωμάτων, μέσα από νίκες και ήττες, μπορούν να αποκτήσουν την αναγκαία αξιοπιστία και να αποτελέσουν σημαντικό κοινωνικοπολιτικό παράγοντα προοδευτικών αλλαγών.
Οι συνέπειες των μνημονιακών πολιτικών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση
Οι εφαρμοζόμενες πολιτικές περιορισμού των κοινωνικών δαπανών, εκτός των άλλων, έχουν επηρεάσει και την εκπαίδευση. Οι δαπάνες παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, με μοναδική μορφή εργασίας στις σχολικές μας μονάδες αναπληρωτές συναδέλφους (κυρίως μέσω ΕΣΠΑ) και με προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών μόνο όσων δικαιώθηκαν δικαστικά (περισσότερο αφορά συναδέλφους στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση), παρά τα τεράστια κενά που έχουν δημιουργηθεί από τις συνταξιοδοτήσεις των τελευταίων ετών. Το σταμάτημα του κατήφορου στις δαπάνες για την Παιδεία στο 2,88% του ΑΕΠ για φέτος – ενώ στόχος του μεσοπρόθεσμου (2015-2018) ήταν να φτάσει στο 1,99% για το 2018- δεν αρκεί και απέχει πολύ από το διεκδικούμενο στόχο του 5% που προβάλει σταθερά ο κλάδος. Πολλές αλλαγές στην εκπαίδευση είχαν και έχουν ως στόχευση την εξοικονόμηση προσωπικού (π.χ. κατάργηση του σταθερού δασκάλου-υπεύθυνου του ολοήμερου προγράμματος στα δημοτικά, μείωση ωρών σε διδακτικά αντικείμενα χωρίς συνολική αναδιάρθρωση αναλυτικών προγραμμάτων κ.α.) ρυθμίσεις που οδηγούν σε τεχνητά πλεονάσματα, αύξηση μαθητών ανά τμήμα με υποχρεωτικές μετακινήσεις (με την εφαρμογή των 3μελών επιτροπών), επιβάρυνση και ελαστικοποίηση ωραρίου και εργασιακών σχέσεων. Η ελαστικοποίηση παράλληλα των μορφών αναπλήρωσης, των άνισων δικαιωμάτων με των μονίμων συναδέλφων, η προοπτική μιας παρατεταμένης εργασιακής αναπλήρωσης με άξονα την αδιοριστία αυξάνουν την εργασιακή ανασφάλεια, ενώ η μισθολογική εξέλιξη κινείται σε δυσανάλογα αργούς ρυθμούς με την συνεχή αύξηση φορολογικών βαρών που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο το εργασιακό τοπίο.
Η δράση του ΔΣ της ΔΟΕ μέσα σε αυτό το κοινωνικοπολιτικό περιβάλλον
Το ΔΣ της ΔΟΕ από την πρώτη στιγμή της συγκρότησής του, ξεκίνησε τις παρεμβάσεις και τις πιέσεις στην κατεύθυνση της στήριξης του δημόσιου σχολείου και των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών. Με βασικούς άξονες τις ψηφισμένες θέσεις από τις Γενικές Συνελεύσεις του κλάδου αλλά και των αποφάσεων του ΔΣ, σε όλα τα ζητήματα που άνοιξαν την περίοδο αυτή, κινήθηκε τόσο αγωνιστικά όσο και με κάθε δόκιμο συνδικαλιστικό τρόπο διεκδίκησης και παρέμβασης. Έδρασε σε όλα τα επίπεδα με επιστολές-ανακοινώσεις, κινητοποιήσεις, συλλαλητήρια, συλλογικές διαδικασίες (έκτακτες γενικές συνελεύσεις, περιφερειακές συσκέψεις στελεχών, ολομέλειες προέδρων, σύσκεψη αιρετών κ.α.) δράσεις ενημέρωσης (ημερίδες, συνέδρια κλπ) διαπραγματεύσεις με το υπουργείο παιδείας, θεσμικές παρεμβάσεις στις επιτροπές μορφωτικών υποθέσεων και στις αντίστοιχες επιτροπές της βουλής και του υπουργείου παιδείας, παρεμβάσεις στα κόμματα και σε όλο το φάσμα της διοίκησης της εκπαίδευσης, δράσεις τοπικού αλλά και πανελλαδικού ενδιαφέροντος, συνεργασία τόσο με τις υπόλοιπες εκπαιδευτικές ομοσπονδίες (ΟΛΜΕ-ΟΙΕΛΕ) όσο και με όλους τους φορείς που εμπλέκονται, θεσμικά, στην εκπαίδευση αλλά και με το τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο των δημοσίων υπαλλήλων την ΑΔΕΔΥ.
Οι στρατηγικές επιλογές σχεδιασμού, ανάδειξης και διεκδίκησης κομβικών ζητημάτων του κλάδου και η επίτευξή τους (π.χ. θεσμοθέτηση της Δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, την κατάργηση της υπουργικής απόφασης για δυνατότητα αύξησης των μαθητών +10% ανά τμήμα,, την προσμέτρηση της ώρας σίτισης ως διδακτική, την διαφαινόμενη κατάργηση του αντιδραστικού πλαισίου της αξιολόγησης εκπαιδευτικών δηλ του Π.Δ.152 κ.α) καταδεικνύει ότι το συνδικαλιστικό κίνημα με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, με δυναμικούς αγώνες και ουσιαστική δράση μπορεί να πετύχει τους στόχους του εφόσον κινηθεί μαζικά και συντονισμένα.
Παρόλες τις επιτυχείς δράσεις της ΔΟΕ, από πλευράς θεσμοθέτησης ή κατάργησης νομοθετημάτων, αλλά και από πλευράς ενημέρωσης και κατάδειξης του δίκαιου των αιτημάτων του κλάδου υπάρχουν ακόμα διεκδικήσεις τις οποίες συνεχίζει και παλεύει δίδοντας δυναμικές μάχες όπως την πραγματική εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα απέναντι σε όλα τα νεοφιλελεύθερα λόμπι και πολιτικούς σχηματισμούς αλλά και απέναντι στα οικονομικά συμφέρονται που την αντιστρατεύονται και θέλουν να την μπλοκάρουν. Παράλληλα μια άλλη δυναμική μάχη που δίδουμε ως κλάδος είναι ο αγώνας διαρκείας που έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια και εντείνεται φέτος για την πραγματοποίηση επιτέλους μόνιμων μαζικών διορισμών σε όλες τις ανάγκες της εκπαίδευσης, σύμφωνα με τη δομή της εκπαίδευσης που προτείνει το συνδικαλιστικό κίνημα.
Το εκπαιδευτικό κίνημα συνεχίζει να παλεύει και να διεκδικεί, για τη στήριξη του δημόσιου σχολείου και των εκπαιδευτικών, αύξηση των δαπανών για την Παιδεία, μείωση του ανώτατου αριθμού μαθητών ανά τμήμα, επιμόρφωση εκπαιδευτικών, σεβασμός και θωράκιση των κατακτημένων εργασιακών δικαιωμάτων με επέκταση σε όλους τους εργαζόμενους (αναπληρωτές), μείωση του διδακτικού ωραρίου, και φυσικά, άρση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.
Το ΔΣ της ΔΟΕ με άξονα τα παραπάνω πραγματοποίησε, αυτή τη συνδικαλιστική περίοδο, τις παρακάτω δράσεις αναλυτικά:
ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ – ΔΡΑΣΕΙΣ – ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ Δ.Ο.Ε.
Αποφάσεις του Δ.Σ. Δ.Ο.Ε.
22/5/2018 | Ανακοίνωση για τη λειτουργία των τριμελών επιτροπών |
17/5/2018 | Εισηγήσεις Προσωρινής Ημερήσιας Διάταξης 87ης Γενικής Συνέλευσης |
14/5/2018 | Απόφαση για πιλοτικό πρόγραμμα του ΙΕΠ «Εκπαίδευση των παιδιών της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη» |
10/5/2018 | Ανακοίνωση για την αποστολή εκπαιδευτικών στην Παλαιστίνη |
8/5/2018 | Ανακοίνωση για το πρόγραμμα των κατασκηνώσεων για τα παιδιά των εκπαιδευτικών |
26/4/2018 | Ανακοίνωση για την κοινή υπουργική απόφαση για την δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση |
20/4/2018 | Καταγγελία των ενεργειών της Δ/ντριας του 1ου Ειδικού Δημ. Σχολείου Ιλίου |
3/4/2018 | Ανακοίνωση για τη δίωξη των φοιτητών που είχαν καταγγείλει φασιστική δράση στα Σεπόλια |
2/4/2018 | Ανακοίνωση για το δικαίωμα της συνδικαλιστικής ενημέρωσης των εκπαιδευτικών στα σχολεία |
30/3/2018 | Προσωρινή Ημερήσια Διάταξη |
27/3/2018 | Επιστολή στον Υπουργό Παιδείας για την πρόταση σχεδίου διάταξης νόμου για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των σχολείων |
23/3/2018 | Επιστολή στον Υπουργό Παιδείας για τη σύσταση των τριμερών επιτροπών για την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης |
23/3/2018 | Καταγγελία για την έγγραφη πρόσκληση σε απολογία των Δ/ντών των Δημοτικών Σχολείων και Προϊστάμενων των Νηπιαγωγείων του Αμαρουσίου που δε συμμετείχαν στο πρόγραμμα ανακύκλωσης “We go Green” του Δήμου Αμαρουσίου» |
22/3/2018 | Ανακοίνωση για την παράνομη κράτηση των δυο ελλήνων στρατιωτικών |
20/3/2018 | Καταγγελία για της υβριστικές επιθέσεις κατά εκπαιδευτικών |
20/3/2018 | Καταγγελία για τον ορισμό αναπληρωτή αιρετού στο ΠΥΣΠΕ Έβρου |
20/3/2018 | Ανακοίνωση για τη λειτουργία των ΚΔΑΠ στο Δήμο Ν. Προποντίδας Χαλκιδικής |
14/3/2018 | Ανακοίνωση για το θεσμό των συμβασιούχων γενικών καθηκόντων για της ανάγκες των σχολικών μονάδων |
8/3/2018 | Αποστολή στον Υπουργό Παιδείας της πρότασης της ΔΟΕ για την αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων |
4/3/2018 | Ανακοίνωση για βίαια επεισόδια σε κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας |
27/2/2018 | Ανακοίνωση για την κατάκτηση της θεσμοθέτησης της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης στο δημόσιο νηπιαγωγείο |
21/2/2018 | Ανακοίνωση για της ασκήσεις πίεσης της της εκπαιδευτικούς του Νομού Καστοριάς στην υλοποίηση του προγράμματος σχολικά γεύματα |
20/2/2018 | Ψήφισμα συμπαράστασης στο συνάδελφο Μελισσόπουλο |
20/2/2018 | Ανακοίνωση για την αναγκαιότητα θεσμοθέτησης της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης στο δημόσιο νηπιαγωγείο και για της σχετικές διατάξει νόμου για το πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής |
1/2/2018 | Ανακοίνωση για το ωράριο των εκπαιδευτικών |
29/1/2018 | Συμπαράσταση της εννέα Τούρκους αντικαθεστωτικούς |
26/1/2018 | Καταγγελία του περιφερειακού Δ/ντή Π.Ε. και Δ.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας |
26/1/2018 | Ανακοίνωση για το τοπίο που διαμορφώνεται στον τομέα της Προσχολικής Αγωγής και εκπαίδευσης |
26/1/2018 | Ανακοίνωση για της περιφερειακές συσκέψεις για τη διαμόρφωση της τελικής πρότασης της ΔΟΕ για την αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων |
25/1/2018 | Ανακοίνωση για της διώξεις συνδικαλιστών στο ΕΚΠΑ |
25/1/2018 | Αίτημα συνάντησης με τον Πρόεδρο του ΙΕΠ για το πρόγραμμα «πιλοτικές παρεμβατικές δράσεις υποστήριξης Μουσουλμανοπαίδων στα Νηπιαγωγεία της Θράκης» |
25/1/2018 | Ψήφισμα συμπαράστασης σε διωκόμενη εκπαιδευτικό Συλλόγου Ξάνθης |
25/1/2018 | Ανακοίνωση για την εγκύκλιο έγκρισης υλοποίησης δράσης με τίτλο «η τσάντα στο σχολείο» |
25/1/2018 | Καταγγελία του Δ/ντή του 7ου Δ.Σχολείου Τρίπολης |
22/1/2018 | Ανακοίνωση για πραγματοποίηση έκτακτων Γενικών Συνελεύσεων Συλλόγων |
17/1/2018 | Αίτημα συνάντησης με Υπουργό Παιδείας για την Προσχολική Αγωγή και εκπαίδευση |
16/1/2018 | Ανακοίνωση για την πειθαρχική δίωξη του συναδέλφου Νίκου Ζούκη |
16/1/2018 | Ανακοίνωση για τη διαδικασία διαμόρφωσης της τελικής πρότασης για την αναμοριοδοτηση των σχολικών μονάδων |
15/1/2018 | 4ωρη στάση εργασίας και απεργιακές συγκεντρώσεις για την ψήφιση των μέτρων της τρίτης αξιολόγησης |
9/1/2018 | Ψήφισμα συμπαράστασης σε συνάδελφο 19ου Δημ. Σχολείου Ζωγράφου |
9/1/2018 | Κήρυξη στάσης εργασίας την ημέρα ψήφισης των μέτρων της τρίτης αξιολόγησης |
20/12/2017 | Αίτημα παράτασης κατάθεσης πρότασης για την αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων |
19/12/2017 | Αποστολή εγκυκλίου Υπουργείου Παιδείας για της συνδικαλιστικές άδειες και της αποδοχές |
7/12/2017 | Κείμενο συμπαράστασης και αλληλεγγύης της Ε.Δ. στον αγώνα της ΔΟΕ για τη προσχολική αγωγή και εκπαίδευση |
15/11/2017 | Ανακοίνωση για το Πολυτεχνείο |
14/11/2017 | Ανακοίνωση για το αδιέξοδο που δημιουργεί η Υ.Α. για τα σχολικά γεύματα |
13/11/2017 | Ανακοίνωση για την αναδρομική περικοπή δεδουλευμένων υπερωριών εκπαιδευτικών στο ΠΥΣΠΕ Πέλλας |
10/11/2017 | Αίτημα συνάντησης με πολιτικά κόμματα |
8/11/2017 | Ανακοίνωση για τη λειτουργία του σχολείου της Πακιστανικής κοινότητας |
8/11/2017 | Ανακοίνωση για τη νέα υπουργική απόφαση για την υλοποίηση του προγράμματος σίτισης «σχολικά γεύματα» |
8/11/2017 | Κείμενο συμπαράστασης και αλληλεγγύης της ETUCE στον αγώνα της ΔΟΕ για τη προσχολική αγωγή και εκπαίδευση |
7/11/2017 | Ανακοίνωση για τη φασιστική επίθεση σε μαθητής και στην οικογένειά του |
2/11/2017 | Ανακοίνωση για τη στοχοποίηση των εκπαιδευτικών του 6ου Δημοτικού Σχολείου Δάφνης |
27/10/2017 | Ανακοίνωση για τη δράση της ΔΟΕ για τη θεσμοθέτηση της δίχρονης, δημόσιας, δωρεάν προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης |
25/10/2017 | Ανακοίνωση για τη συγχώνευση των τμημάτων προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης των ΤΕΙ με τα παιδαγωγικά τμήματα προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης |
19/10/2017 | Εργασιακά δικαιώματα εκπαιδευτικών Π.Ε. |
18/10/2017 | Ανακοίνωση για το συντονισμό των αρμόδιων φορέων για την επίλυση του προβλήματος της στέγασης των εκπαιδευτικών στο ΥΠ.ΕΣ. |
18/10/2017 | Απάντηση νομικής συμβούλου σε σύλλογο Καλλιθέας για της αποφάσεις των συλλογικών οργάνων |
16/10/2017 | Επιστολή της ETUCE για τη στήριξη της προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης στην Ελλάδα |
9/10/2017 | Κοινοποίηση απόφασης της πρωτοβάθμιας επιτροπής προστασίας συνδικαλιστικών δικαιωμάτων του πρωτοδικείου Αθηνών για της συνδικαλιστικές άδειες και αποδοχές |
9/10/2017 | Ανακοίνωση για την υλοποίηση του προγράμματος σίτισης «σχολικά γεύματα» |
9/10/2017 | Ανακοίνωση για να σταματήσει η δίωξη σε βάρος των αιρετών και των μελών του ΠΥΣΠΕ Καρδίτσας |
8/10/2017 | Ανακοίνωση για τη συμπλήρωση ωραρίου αναπληρωτών εκπαιδευτικών για απασχόληση σε ενισχυτική διδασκαλία |
6/10/2017 | Ψήφισμα για την περιβαλλοντική εκπαίδευση |
5/10/2017 | Ανακοίνωση συμπαράστασης σε διωκόμενους συναδέλφους Συλλόγου Κερατσινίου – Περάματος «Ν. Πλουμπίδης» |
2/10/2017 | Απόφαση για έκτακτες γενικές συνελεύσεις στο διάστημα 3-9 Οκτωβρίου 2017 |
14/9/2017 | Έκκληση της συλλόγους για οικονομική ενίσχυση οικογένειας συναδέλφου |
13/9/2017 | Επιστολή σε Υπουργό Παιδείας για τη στέγαση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών |
8/9/2017 | Επιστολή της Υπουργό Παιδείας για την εγκύκλιο για τη λειτουργία Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων 2017-2018 που έχει σοβαρά σημάδια περιστολής συλλογικών δικαιωμάτων |
5/9/2017 | Επιστολή της τον Υπουργό Παιδείας για της συνδικαλιστικές άδειες μελών Δ.Σ. Συλλόγων και περικοπή αποδοχών |
5/9/2017 | Επιστολή σε Υπουργό Παιδείας για της δαπάνες για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων |
29/8/2017 | Ανακοίνωση για το θάνατο του συναδέλφου Σταύρου Καλλώνη |
26/8/2017 | Ανακοίνωση για το χρονοδιάγραμμα για την ομαλή έναρξη της της σχολικής χρονιάς που ανακοίνωση το Υπ. Παιδείας |
25/8/2017 | Επιστολή σε Υπ. Παιδείας για τη λειτουργία της επιτροπής επιλογής των υποψηφίων εκπαιδευτικών για απόσπαση της σχολικές μονάδες του εξωτερικούυ |
11/8/2017 | Ανακοίνωση για την απασχόληση εκπαιδευτικών στο πλαίσιο του προγράμματος κοινωφελού χαρακτήρα του ΟΑΕΔ |
10/8/2017 | Συνάντηση με Υπουργό Παιδείας – Ανακοίνωση |
2/8/2017 | Ενημέρωση για τη λειτουργία κατασκηνώσεων του Υπουργείου Παιδείας στην περιοχή Ζούμπερι του Δήμου Μαραθώνα |
31/7/2017 | Αίτημα για συνάντηση με Υπουργό Παιδείας |
20/7/2017 | Ανακοίνωση για της απλήρωτους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς |
20/7/2017 | Ανακοίνωση για την υποβολή δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης των εκπαιδευτικών μελών σχολικών επιτροπών |
17/7/2017 | Ανακοίνωση για τη δίχρονη προσχολική αγωγή και εκπαίδευση |
17/7/2017 | Ανακοίνωση για την ηλεκτρονική ανάληψη υπηρεσίας αναπληρωτών εκπαιδευτικών |
14/7/2017 | Ψήφισμα αλληλεγγύης στην Ηραιάννα Β.Λ. |
14/7/2017 | Κείμενο για την αναστολή λειτουργίας μειονοτικών σχολείων Θράκης |
14/7/2017 | Ανακοίνωση για υποβιβασμούς, συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων |
14/7/2017 | Ανακοίνωση για εκπαίδευση ενήλικων κρατουμένων της φυλακές |
Ιούλιος 2017 | Ψήφισμα 86ης Γ.Σ. για την προσχολική αγωγή και εκπαίδευση των παιδιών της μουσουλμανικής μειονότητας στο νομό Ροδόπης |
24/6/2017 | Ψήφισμα 86ης Γ.Σ. για συμβασιούχους ΟΤΑ |
Δράσεις του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.
22-23/5/2018 | Συνέδριο για την Προσχολική Αγωγή και εκπαίδευση στη Θεσσαλονίκη |
11/5/2018 | 4ωρη στάση εργασίας και συμμετοχή στην κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ για προσλήψεις στο δημόσιο |
24/4/2018 | Αίτημα προς Υπουργό Παιδείας για συνάντηση για το πρόγραμμα του ΙΕΠ «εκπαίδευση των παιδιών της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη» |
28/3/2018 | Κοινό αίτημα ΔΟΕ και ΟΛΜΕ για συνάντηση με τον Πρωθυπουργό |
14-15/3/2018 | Διημερίδα για τη μειονοτική εκπαίδευση στην Κομοτηνή |
6/3/2018 | Ημερίδα για την προσχολική αγωγή και εκπαίδευση στην Πάτρα |
23/2/2018 | Συνάντηση στο Υπουργείο Εσωτερικών για το θέμα της Προσχολικής Αγωγής και εκπαίδευσης |
23/2/2018 | Επιστολή προς εταιρείες για εκπτώσεις στους εκπαιδευτικούς |
23/2/2018 | Ανακοίνωση για τις ενέργειες του Δ/ντή Εκπαίδευσης Χανίων για τις δηλώσεις καταγραφής προτιμήσεων σχολείων |
15/2/2018 | Συνάντηση ΔΟΕ με τον Πρόεδρο του ΙΕΠ για το πρόγραμμα «πιλοτικές παρεμβατικές δράσεις υποστήριξης Μουσουλμανοπαίδων στα Νηπιαγωγεία της Θράκης» |
9-10/2/2018 | Σύσκεψη αιρετών – Προέδρων και Ολομέλεια Προέδρων για την μοριοδότηση των σχολικών μονάδων |
30/1/2018 | Συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας για το ζήτημα της Προσχολικής Αγωγής και εκπαίδευσης |
9/1/2018 | Εκδήλωση για τον Νίκο Τεμπονέρα |
15/12/2017 | Ημερίδα για την προσχολική αγωγή και εκπαίδευση στο Βόλο |
12/12/2017 | Ημερίδα για την προσχολική αγωγή και εκπαίδευση στα Ιωάννινα |
5/12/2017 | Ημερίδα για την προσχολική αγωγή και εκπαίδευση στην Αλεξανδρούπολη |
1/12/2017 | Συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας. Ανακοίνωση |
28/11/2017 | Ημερίδα για την προσχολική αγωγή και εκπαίδευση στη Φλώρινα |
21/11/2017 | Ημερίδα για την προσχολική αγωγή και εκπαίδευση στο Ρέθυμνο |
20/11/2017 | Ημερίδα για την προσχολική αγωγή και εκπαίδευση στη Ρόδο |
16/11/2017 | Αποστολή πρακτικού για τα σχολικά γεύματα |
21/10/2017 | Ολομέλεια Προέδρων |
29/9/2017 | 3ωρη Στάση εργασίας για Σύλλογο Ικαρίας |
28/9/2017 | Συνάντηση με Υπουργό Παιδείας. Ανακοίνωση |
25/9/2017 | Αίτημα συνάντησης ΔΟΕ και ΟΛΜΕ με τον Υπουργό Εσωτερικών |
15/9/2017 | Ανακοίνωση για τη συμμετοχή σε εκδηλώσεις στη μνήμη του Παύλου Φύσσα 16/9/2017 και 18/9/2017 |
7/9/2017 | Ανακοίνωση για τις δράσεις του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. στα εγκαίνια της Δ.Ε.Θ. στις 9/9 |
6/9/2017 | Συνέντευξη τύπου |
4/9/2017 | Έντυπο προς συλλόγους για δήλωση ελλείψεων στα σχολεία |
5/7/2017 | Συγκρότηση Δ.Σ. Δ.Ο.Ε. σε σώμα |
Κινητοποιήσεις του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.
19/3/2018 | Συνεχόμενες στάσεις εργασίας (έως Μάιο 2018) για τους Συλλόγους Ξάνθης και Ροδόπης για την εφαρμογή του προγράμματος«πιλοτικές παρεμβατικές δράσεις υποστήριξης Μουσουλμανοπαίδων στα Νηπιαγωγεία της Θράκης» |
17/3/2018 | Ανακοίνωση για συνάντηση με τον Υπουργό για τους διορισμούς. Εξαγγελία κινητοποιήσεων |
16/3/2018 | Ημέρα απεργιακής δράσης. 3ωρη στάση εργασίας |
2/3/2018 | 3ωρη στάση εργασίας και διαμαρτυρία για α δικαιώματα των εκπαιδευτικών |
22/2/2018 | Στάση εργασίας για το Σύλλογο Ροδόπης για την εφαρμογή του προγράμματος του ΙΕΠ |
19/1/2018 | Κοινή σύσκεψη ΔΟΕ-ΟΛΜΕ-ΟΙΕΛΕ για την εκπαίδευση |
14/12/2017 | Απεργιακή κινητοποίηση |
5/12/2017 | Στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το δικαίωμα στην απεργία |
24/11/2017 | 3ωρη στάση εργασίας και κινητοποίηση στο Υπ. Παιδείας για προσχολική αγωγή και εκπαίδευση |
5/10/2017 | Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο για την παγκόσμια ημέρα του εκπαιδευτικού |
27/9/2017 | Ανακοίνωση για τη συμμετοχή στην απεργία – αποχή της ΑΔΕΔυ για την αξιολόγηση. Γνωμοδοτικό σημείωμα νομικής συμβούλου |
19/9/2017 | 2ωρη στάση εργασίας στα πλαίσια κινητοποίηση ςτης ΑΔΕΔΥ |
9/9/2017 | Συμμετοχή στις κινητοποιήσεις στη Δ.Ε.Θ. |
Κινητοποιήσεις ΑΔΕΔΥ
30/5/2018 | 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση |
16/5/2018 | 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση |
11/5/2018 | Στάση εργασίας |
14/12/2017 | 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση |
5/12/2017 | Στάση εργασίας |
17/11/2017 | Συμμετοχή σε εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο |
9/9/2017 | Συμμετοχή σε διαμαρτυρία στη ΔΕΘ |
Συμμετοχή σε δράσεις απεργίας- αποχής για την αξιολόγηση |
Για το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.
Ο Γενικός Γραμματέας
Τρούλης Γιώργος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου