Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021

ΔΟΕ: Παραίτηση από τις θέσεις «αιρετών» και διορισμένων μελών των υπηρεσιακών συμβουλίων

 

Αρ. πρωτ. :  1379                                               

Αθήνα  24/2/2021

Προς

Τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε. 

 

Θέμα: Παραίτηση από τις θέσεις «αιρετών» και διορισμένων μελών των υπηρεσιακών συμβουλίων. Ο κλάδος απαντά ΟΧΙ στα σχέδια της πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ. για δοτούς «εκπροσώπους των εκπαιδευτικών στα υπηρεσιακά συμβούλια»

                 Η «εκλογική διαδικασία»-παρωδία της 7ης Νοεμβρίου 2020 βρήκε απέναντί της  το ηχηρό ράπισμα της συντριπτικής αποχής – 95% στην α/θμια εκπαίδευση- που επιφύλαξαν εκπαιδευτικοί, ΕΕΠ και ΕΒΠ ως απάντηση στην αδιάλλακτη στάση, την  αλαζονεία της πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ. και τα αθέμιτα μέσα που χρησιμοποίησε στην προσπάθειά της να πιέσει τους εκπαιδευτικούς, που μαστίζονται από την αντιεκπαιδευτική πολιτική της, να ψηφίσει αυτούς που δεν ήταν υποψήφιοι.

                Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. και με πρώτους τους «εκλεγμένους» στο Κ.Υ.Σ.Π.Ε., η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων, που η πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. επιμένει να παρουσιάζει ως αιρετούς του κλάδου, έχουν ήδη υποβάλλει τις παραιτήσεις τους.

                Η πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. αντιμέτωπη με τη βούληση των «εκλεγμένων» να παραιτηθούν και την άρνηση της πλειοψηφίας των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης να καταθέσουν αίτηση συμμετοχής για τις θέσεις των διορισμένων μελών των υπηρεσιακών συμβουλίων, προχώρησε σε μια ακόμη απαράδεκτη ενέργεια. Προχώρησε στη συγκρότηση των Υ.Σ., έπειτα από την άσκηση αφόρητων πιέσεων στις οποίες ενεπλάκησαν ακόμη και βουλευτικά γραφεία, περιλαμβάνοντας στα μέλη τόσο τους ήδη παραιτημένους αιρετούς όσο και συναδέλφους που δεν είχαν καν υποβάλει αίτηση για τις θέσεις των διορισμένων μελών.

                Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. καλεί, για μια ακόμη φορά, τους συναδέλφους που εμφανίζονται ως «εκλεγμένοι» στις πράξεις συγκρότησης των Υ.Σ. που ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας, να καταθέσουν, όσοι δεν το έχουν ήδη πράξει όπως οφείλουν εφαρμόζοντας την απόφαση της Δ.Ο.Ε. (αρ.πρ.1142/9-1120), τις παραιτήσεις τους.  Τονίζουμε, επίσης, ότι επειδή η λειτουργία των υπηρεσιακών συμβουλίων, κάτω από αυτές τις αντιδημοκρατικές συνθήκες, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, την παραίτησή τους θα πρέπει να υποβάλλουν και οι συνάδελφοι που έχουν ορισθεί από τη Διοίκηση στις θέσεις των διορισμένων μελών των Υ.Σ. είτε τοποθετήθηκαν με αίτησή τους είτε δίχως καν να ερωτηθούν (με την απαράδεκτη μεθόδευση της πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ.). Άμεσα θα πρέπει να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους και οι εκπαιδευτικοί που, ενδεχόμενα, κληθούν να αναλάβουν θέση δοτού αιρετού με βάση όσα προβλέπονται στο άρθρο 123 του ν.4763/2020. Δε θα υπάρξει νομιμοποίηση της λειτουργίας «ψευτο-υπηρεσιακών» Συμβουλίων από κανέναν συνάδελφο.

                Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. απαιτεί την παράταση της θητείας των αιρετών που εκλέχθηκαν στις εκλογές του 2018 μέχρι τη διεξαγωγή νέων εκλογών δια ζώσης και εξακολουθεί, όπως έχει ήδη ανακοινώσει, να τους θεωρεί αιρετούς εκπροσώπους του κλάδου. Αντίθετα, σε καμία περίπτωση δεν αναγνωρίζει ως εκλεγμένους αιρετούς εκείνους που, περιφρονώντας τις αποφάσεις του κλάδου, αρνούνται να παραιτηθούν (βλέπε περιπτώσεις «εκλεγμένων» στα Π.Υ.Σ.Π.Ε. Αρκαδίας και Κορινθίας) οι οποίοι, αυτονόητα, θέτουν τους εαυτούς τους εκτός κλάδου και το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. καλεί τους κατά τόπους Σ.Ε.Π.Ε. να προχωρήσουν στη λήψη όλων των προβλεπόμενων από το καταστατικό τους μέτρων για τη διαγραφή τους από τα μητρώα τους.

Οι Σ.Ε.Π.Ε. όλης της χώρας παρακολουθούν τη διαδικασία και ενημερώνουν το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. για την υλοποίηση των αποφάσεων της Δ.Ο.Ε. καθώς και τις, τυχόν, περιπτώσεις που «συνάδελφοι» θα αρνηθούν να τις εφαρμόσουν.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να αποδεχτεί και να αναγνωρίσει οποιονδήποτε από τους παραπάνω «συναδέλφους» ως αιρετούς και διορισμένα μέλη αλλά ούτε, φυσικά, εάν, παρ’ ελπίδα συνεχίσουν να συμμετέχουν στις δράσεις των  Σ.Ε.Π.Ε., ως μέλη Δ.Σ. Συλλόγων ή ως αντιπροσώπους στις Γενικές Συνελεύσεις του κλάδου.

Δεν επιτρέπουμε στην πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. να επιτύχει την αποπομπή των αιρετών από τα υπηρεσιακά συμβούλια. Οι πραγματικές εκλογές και η ανάδειξη των νέων αιρετών του κλάδου, θα πραγματοποιηθούν μετά τη λήξη των έκτακτων μέτρων λόγω πανδημίας με τη δυνατότητα στους υποψήφιους να επικοινωνούν με τους συναδέλφους προεκλογικά και με διά ζώσης ψηφοφορία. 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου