http://www.ethnos.gr
Τα αντικειμενικά κριτήρια που προέβλεπε ο νόμος Παπαδόπουλου θα προσαρμοστούν στα σύγχρονα οικονομικά δεδομένα και θα εμπλουτιστούν με νέα κριτήρια και με τα τεκμήρια διαβίωσης.
Με μεγάλη χρονική καθυστέρηση και αφού επέλεξε την πεπατημένη των οριζόντιων φοροεπιβαρύνσεων στα συνήθη υποζύγια, μισθωτούς και συνταξιούχους, η κυβέρνηση αναζητεί στο μοντέλο των αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης που είχε καθιερώσει το 1994 ο τότε υπουργός Οικονομικών, Α. Παπαδόπουλος, το κλειδί για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται η καθιέρωση συμπλέγματος αντικειμενικών κριτηρίων και τεκμηρίων για τον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος και κατά επέκταση του φόρου για 800.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, εκ των οποίων πολλοί σύμφωνα με τα στοιχεία από τις εκκαθαρίσεις των φορολογικών δηλώσεων εμφανίζονται στην εφορία με ετήσια εισοδήματα κάτω και από το όριο της φτώχειας των 6.000 ευρώ.
Ως "μαγιά" του νέου συστήματος φορολόγησης, που θα ισχύσει πιθανότατα από τα φετινά εισοδήματα και θα αφορά ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις, εταιρείες παροχής υπηρεσιών και ελεύθερους επαγγελματίες θα χρησιμοποιηθούν τα αντικειμενικά κριτήρια που προέβλεπε ο νόμος Παπαδόπουλου, προσαρμοσμένα στα σύγχρονα οικονομικά δεδομένα και εμπλουτισμένα με νέα κριτήρια και με τα τεκμήρια διαβίωσης.
Μεταξύ των κριτηρίων για τον προσδιορισμό του ελάχιστου καθαρού ποσού εισοδήματος θα είναι:
Η εμπορική, η επαγγελματική αμοιβή που εκφράζει την αμοιβή του επιχειρηματία ή του ελεύθερου επαγγελματία και η οποία θα καθορίζεται με βάση την αμοιβή των μισθωτών του κλάδου προσαυξημένη κατά ένα ορισμένο ποσοστό.
- Η μισθωτική αξία των ακινήτων που χρησιμοποιεί η επιχείρηση ή ο επιτηδευματίας, η οποία θα προκύπτει με βάση τον αριθμό των τετραγωνικών, την τιμή ζώνης και έναν συγκεκριμένο συντελεστή τεκμαρτού ενοικίου.
- Ο συντελεστής απόδοσης που έχει να κάνει με τη σχέση ανάμεσα στα ακαθάριστα και καθαρά εισοδήματα και ο οποίος θα διαφοροποιείται ανάλογα με τον κλάδο.
- Το είδος και τα έτη άσκησης της δραστηριότητας.
- Ο τόπος εγκατάστασης της επιχείρησης ή του γραφείου.
- Το απασχολούμενο προσωπικό και οι δαπάνες μισθοδοσίας.
- Οι λειτουργικές δαπάνες.
- Ο μοναδικός συντελεστής καθαρού κέρδους για τις επιχειρήσεις ή καθαρής αμοιβής για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
- Η ειδικότητα και οι επιστημονικοί τίτλοι.
Εφόσον το δηλούμενο ποσό εισοδήματος από την άσκηση ατομικής επιχείρησης ή ελεύθερου επαγγέλματος είναι μικρότερο από το ελάχιστο ποσό καθαρού εισοδήματος που θα προκύπτει από τα επαγγελματικά κριτήρια, τότε ο φορολογούμενος θα έχει δύο επιλογές: ή θα αποδεχτεί το τεκμαρτό εισόδημα καταβάλλοντας τον αναλογούντα φόρο ή θα υπαχθεί σε τακτικό φορολογικό έλεγχο. Ειδικά για ορισμένες κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών εξετάζεται η επαναφορά της διάταξης που κατά ανεξήγητο τρόπο διεγράφη στο παρά πέντε της κατάθεσης του νομοσχεδίου για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και η οποία προέβλεπε ότι θα ελέγχονται κατά προτεραιότητα 11 ελευθέρια επαγγέλματα με βάση νέου τύπου τεκμήρια και στοιχεία από το ηλεκτρονικό φακέλωμα της εισοδηματικής και περιουσιακής κατάστασης και των συναλλαγών τους.
Τι δηλώνουν
Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι τα καθαρά κέρδη που δηλώνουν από την κύρια δραστηριότητά τους είναι κατά μέσο όρο 10.574 ευρώ για τους μηχανικούς, 14.108 ευρώ για τους δικηγόρους και περίπου 26.000 ευρώ για τους γιατρούς, ενώ τα υψηλότερα εισοδήματα δηλώνουν συμβολαιογράφοι με κατά μέσο όρο 56.020 ευρώ.
Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι τα καθαρά κέρδη που δηλώνουν από την κύρια δραστηριότητά τους είναι κατά μέσο όρο 10.574 ευρώ για τους μηχανικούς, 14.108 ευρώ για τους δικηγόρους και περίπου 26.000 ευρώ για τους γιατρούς, ενώ τα υψηλότερα εισοδήματα δηλώνουν συμβολαιογράφοι με κατά μέσο όρο 56.020 ευρώ.
Την ίδια ώρα το μέσο εισόδημα των μισθωτών είναι 19.235 και των συνταξιούχων 15.885 ευρώ. Πάντως, οι περισσότεροι από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών δηλώνουν εισοδήματα φτώχειας, που δεν ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ τον μήνα. Μάλιστα, οι ιδιοκτήτες μπαρ αλλά και οι υδραυλικοί εμφανίζονται να είναι "φτωχότεροι" ακόμη και από μισθωτούς και συνταξιούχους, αφού με βάση τις φορολογικές τους δηλώσεις εμφανίζουν έσοδα από 640 έως 810 ευρώ τον μήνα.
Σε καλύτερη θέση εμφανίζονται οι ιδιοκτήτες εστιατορίων με 10.643 ευρώ ετήσιο εισόδημα και οι ελαιοχρωματιστές με 10.842 ευρώ.
ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ 2011
Αυξήσεις μέχρι και 100% στα τεκμήρια διαβίωσης
Αυξήσεις μέχρι και 100% στα τεκμήρια διαβίωσης
Πέραν των επαγγελματικών κριτηρίων, για τον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος θα λαμβάνονται υπόψη και τα τεκμήρια διαβίωσης δηλαδή οι αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης για κατοικίες, ΙΧ, σκάφη κ.λπ. καθώς και οι δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών, θα υπάρξουν τσουχτερές αυξήσεις μέχρι και 100% στα τεκμήρια διαβίωσης για τα φετινά εισοδήματα με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι να υποχρεωθούν να δηλώσουν υψηλότερα εισοδήματα το επόμενο έτος και να πληρώσουν σημαντικά αυξημένους φόρους.
Επισημαίνεται ότι οι "αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης" αφορούν σε συγκεκριμένα ποσά ετήσιων εξόδων που πραγματοποιούν όσοι χρησιμοποιούν κατοικίες, ΙΧ αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, πισίνες, αεροσκάφη και υπηρετικό προσωπικό και προσδιορίζουν με τεκμαρτό τρόπο τα φορολογητέα εισοδήματα μισθωτών, συνταξιούχων, αυτοαπασχολουμένων, εισοδηματιών και αγροτών.
Αν από το άθροισμα των τεκμηρίων διαβίωσης προκύπτει εισόδημα μεγαλύτερο από αυτό που δηλώνει ο φορολογούμενος, τότε ο φόρος που θα καταβάλλει υπολογίζεται με βάση το τεκμαρτό εισόδημα.
Oπως τονίζουν αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, το πρώτο βήμα για την καθιέρωση των αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης έχει γίνει με τον πρόσφατο νόμο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ο οποίος προβλέπει την καταβολή και μάλιστα αναδρομικά τεκμαρτού φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ
antonakos@pegasus.gr
antonakos@pegasus.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου