Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Επενδυτές για τα πετρέλαια των Ιωαννίνων

ΠΡΩΪΝΑ ΝΕΑ

Οι προσφορές αναμένονται στις 2 Ιουλίου
Υπάρχει ήδη ενδιαφέρον από επενδυτές για συμμετοχή στους διαγωνισμούς για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης και τα τρία "οικόπεδα" της Δυτικής Ελλάδας που έχουν προκηρυχθεί, μεταξύ των οποίων και των Ιωαννίνων. Αυτό ανέφερε χτες ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας σε συνέδριο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος για τις έρευνες υδρογονανθράκων.

Στις 2 Μαρτίου, όπως είπε, θα κατατεθούν οι προσφορές για τις σεισμικές έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη, ενώ για τις έρευνες σε Πατραϊκό κόλπο, Κατάκολο και Ιωάννινα οι προσφορές αναμένονται στις 2 Ιουλίου και οι ενδείξεις από την αγορά μέχρι στιγμής είναι θετικές.
Ο κ. Μανιάτης ανέφερε επιπλέον ότι το γαλλικό ινστιτούτο BEICIP, που ήταν ο τεχνικός σύμβουλος της Κυπριακής κυβέρνησης, έχει αναλάβει σύμβουλος και της Ελλάδας, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αξιοποιήσει το παράδειγμα της Κύπρου στον τομέα των ερευνών. Για να δείξει όμως τις δυσκολίες, υπενθύμισε ότι η Κύπρος ξεκίνησε με την ανακήρυξη της ΑΟΖ το 2003, προσέλαβε τεχνικό σύμβουλο το 2005, έκανε σεισμικές έρευνες το 2006, προκήρυξε γύρο παραχωρήσεων το 2007, υπέγραψε το συμβόλαιο με τη Noble Energy το 2008 και τα γεωτρύπανα μπήκαν το 2011. «Προσπαθούμε, είπε, να συντμήσουμε τους χρόνους», είπε χαρακτηριστικά για τα καθ' ημάς.
Ο κ. Μανιάτης ανήγγειλε, επίσης, ότι την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται η υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος για την ίδρυση του φορέα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων (έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία του από το ΣτΕ), και θα ακολουθήσει η στελέχωσή του και η τοποθέτηση της διοίκησης. Επίσης, την επόμενη εβδομάδα θα γίνει σύσκεψη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης για τις έρευνες στον Πατραϊκό Κόλπο και το Κατάκολο.
Τέλος, ανέφερε ότι η ανακοίνωση πρόσφατα στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου για την πιστοποίηση ύπαρξης 1 δισ. ισοδύναμων βαρελιών πετρελαίου στο Δυρράχιο, λειτουργεί ευνοϊκά για την προσέλκυση ενδιαφέροντος στις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας με ανάλογα γεωλογική χαρακτηριστικά και επανέλαβε την εκτίμηση ότι σε βάθος χρόνου η χώρα μας θα μπορεί να καλύπτει το 30% των αναγκών της σε υδρογονάνθρακες απόλυτα εγχώριες πηγές.
Η προϊσταμένη της νομικής υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών, Φανή Δασκαλοπούλου-Λειβαδά, μιλώντας στην ημερίδα σημείωσε ότι η ανακήρυξη ΑΟΖ δεν προσφέρει προστιθέμενη αξία για τις έρευνες υδρογονανθράκων σε σχέση με την υφαλοκρηπίδα. Για τις διαπραγματεύσεις με τις γειτονικές χώρες για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας είπε ότι η σχετική συμφωνία με την Ιταλία έχει υπογράφει το 1997, ανάλογη συμφωνία υπεγράφη με την Αλβανία το 2009 αλλά, όπως είναι γνωστό δεν έχει τεθεί ακόμη σε ισχύ ενώ γίνονται διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο και τη Λιβύη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου