Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Προσανατολισμός στα επαγγέλματα με μέλλον

www.ele.gr
Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2012

Σε ποιοτική και συνδεδεμένη με την αγορά εργασίας επαγγελματική κατάρτιση και εκπαίδευση στοχεύει η μεταφορά της ευθύνης για τη λειτουργία και διαχείριση των δημόσιων ΙΕΚ στις 13 περιφέρειες της χώρας.
Η αρμοδιότητα της επαγγελματικής κατάρτισης περιέρχεται από την 1η Ιουλίου στις περιφέρειες και ήδη ξεκίνησαν οι διαδικασίες ώστε να εκπονηθούν σύντομα οι σχετικές μελέτες που θα αναδείξουν τα προσφορότερα «πεδία δράσης», ανάλογα με την φυσιογνωμία της κάθε περιοχής.
Στην Περιφέρεια Ηπείρου ξεκινά η συγκρότηση της Επιτροπής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης που θα ασχοληθεί με την διαμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών σε συνεργασία με τις διοικήσεις των ΙΕΚ, ώστε οι απόφοιτοι να μπορούν να απασχοληθούν στην τοπικά αγορά εργασίας, όπως σημείωσε ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Π. Κολόκας, που συμμετείχε στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο.
Όπως σημείωσε ο κ. Κολόκας υπάρχουν πολλοί τομείς στους οποίους μπορεί να προσανατολιστεί η διαμόρφωση των ειδικοτήτων, όπως οι τομείς που αφορούν τον τουρισμό, τον πολιτισμό και την «πράσινη» ενέργεια αλλά και παραδοσιακά επαγγέλματα.
Βέβαια, ένα κομβικό σημείο για να πετύχει το εγχείρημα αποτελεί η ταυτόχρονη μεταβίβαση και των αντίστοιχων πόρων, ένα θέμα που έθεσαν αρκετοί εκπρόσωποι των Περιφερειών και για το οποίο υπήρξε δέσμευση από την πλευρά της ηγεσίας του Υπουργείου.
Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Αρβανιτόπουλος, μαζί με την αρμοδιότητα οι περιφέρειες θα πάρουν και τους αντίστοιχους πόρους, ενώ παράλληλα θα εξορθολογιστεί η λειτουργία των ΙΕΚ ώστε να είναι βιώσιμη και ποιοτική.
 «Η Περιφέρεια Ηπείρου είναι καθ’ όλα έτοιμη να ανταποκριθεί κατά τον καλύτερο τρόπο στις υποχρεώσεις και στις ανάγκες της Δια Βίου Μάθησης. Απαραίτητη προϋπόθεση ωστόσο είναι μαζί με την ταυτόχρονη μεταφορά των αντίστοιχων πόρων, να δοθεί επιπλέον και η δυνατότητα στελέχωσης των γραφείων Δια Βίου Μάθησης με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό», σημείωσε ο κ. Κολόκας.
Επαναλειτουργία των Κ.Π.Ε (και) για προσέλκυση τουρισμού
Σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε ο αντιπεριφερειάρχης Π. Κολόκας με την Υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου έθεσε το θέμα της της αναστολής κατάργησης των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Ήπειρο, καθώς πέρα από τους εκπαιδευτικούς σκοπούς που επιτελούν, μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης για περισσότερους επισκέπτες, κυρίως για σχολικές εκδρομές από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.
Ο  Αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε ακόμη  την Υπουργό για τη συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου και μέσω των ΚΠΕ,  σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα συμμετοχής μαθητικών εκδρομών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.  Ειδικότερα της μετέφερε το ενδιαφέρον σχολείων από την Κύπρο και  περιοχές της Ελλάδος για επισκέψεις στην Ήπειρο, αναλύοντας παράλληλα τις βασικές παραμέτρους πρότασης που έχει η Περιφέρεια, την οποία   αντιμετώπισε με θετικό πνεύμα η   Υπουργός. Μάλιστα, υποσχέθηκε να την εξετάσει αναλυτικά ώστε  να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατό όλες οι ενέργειες που χρειάζονται για την υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων, με επέκταση τους και σε άλλες Ευρωπαϊκές και Ασιατικές χώρες, προσθέτοντας ότι ήδη έχουν γίνει οι πρώτες προσπάθειες για προσέλκυση  μαθητικών εκδρομών από την Κίνα.
Σύμφωνα με τον κ. Κολόκα, η Υπουργός συμφώνησε για την χρησιμότητά των Κ.Π.Ε, και τον παρέπεμψε για περαιτέρω συνεργασία στην Υφυπουργό κ. Ε. Χριστοφιλοπούλου.
Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΧΑΛΑΤΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου