ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ
Ανθρωπος με οικολογικές ανησυχίες, υπέρμαχος της προστασίας του
περιβάλλοντος, θιασώτης της κοινωνικής αλληλεγγύης, αντιφασίστας και
ζωόφιλος είναι ο νεαρός που έγινε πρόσωπο των ημερών επειδή κατάφερε
να... στριμώξει τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ
Ο Αλέξανδρος Φιλιππίδης ήταν ένας από τους τέσσερις που καλούσαν μέσω
Facebook σε συγκέντρωση την περασμένη Παρασκευή, με αφορμή την
προγραμματισμένη ομιλία του υπουργού Οικονομικών της Ολλανδίας στο
Πολυτεχνείο του Ντελφτ. «Να μαζευτούμε όλοι με χιούμορ και διάθεση
πίεσης, ώστε να δείξουμε αυτό που πραγματικά αντιπροσωπεύει ο Γερούν:
μια Ευρώπη που βλέπει μόνο νούμερα, εφαρμόζει οικονομικά πειράματα σε
όποια κράτη επιλέγει, αδιαφορώντας για τις συνέπειες σε όλες τις
ευρωπαϊκές κοινωνίες και σχέσεις, έχοντας ως γνώμονα μόνο τα κέρδη»,
έλεγαν μεταξύ άλλων στην πρόσκλησή τους.Η εκδήλωση όμως ήταν κλειστή και η πρόσβαση στην αίθουσα επιτρεπόταν μόνο σε φοιτητές προεγγεγραμμένους. Παρ' όλα αυτά ο πρόεδρος του Eurogroup «προέβη» -όπως λένε οι ίδιοι οι διοργανωτές- «σε μια επίδειξη πολιτικού πολιτισμού αστικού τύπου, από αυτές που έχουμε ξεχάσει στην Ελλάδα των φοβικών κυβερνώντων» και βγήκε έξω να μιλήσει με τους συγκεντρωμένους, παρκάροντας, όμως, το αυτοκίνητό του σε θέση αναπήρων... Κάπως έτσι προέκυψε ο επίμαχος διάλογος που έκανε αίφνης διάσημο τον Αλέξανδρο.
Ο ίδιος ανέβασε και φωτογραφίες στο Facebook από τα... μαθήματα χειραψίας που παρέδωσε στον Ολλανδό αξιωματούχο με τη λεζάντα «λιτότητα για τις τράπεζες. Ευημερία για τον λαό». Οπως λένε άνθρωποι που τον γνωρίζουν, ο Αλέξανδρος είναι «λιόσπορος», ανήκει δηλαδή στην παρέα των Ηλιόσπορων, που αυτοπροσδιορίζονται ως «ένα δίκτυο πληροφόρησης και δραστηριοποίησης νέων με στόχο το καθημερινό βίωμα της οικολογίας μέσα από την αυτενέργεια και τη συλλογική δράση».
Δραστηριοποιούνται από το 2004 διοργανώνοντας εκδηλώσεις για την ευαισθητοποίηση γύρω από θέματα που αφορούν την ποιότητα ζωής, τις κοινωνικές διεκδικήσεις και τη συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων και διαπνέονται από τις αξίες του οικολογικού κινήματος. Σκοπός τους είναι, όπως λένε, «να αποτελέσουν την αλογόμυγα της ελληνικής (και όχι μόνο) κοινωνίας».
Αναφορές σε Μπρεχτ και Καστοριάδη
Κείμενα του Κορνήλιου Καστοριάδη, εικόνες από το βεβηλωμένο μνημείο του Παύλου Φύσσα, ρητά του Μπρεχτ (τι είναι η ληστεία μιας τράπεζας μπροστά στην ίδρυσή της), άρθρα για τους μύθους της ελληνικής κρίσης, φωτογραφίες από πολλά ταξίδια γεμίζουν τον τοίχο στο Facebook του Αλ. Φιλιππίδη, που έχει ασχοληθεί με φωτοβολταϊκά συστήματα, κατά πληροφορίες ως ενεργειακός σύμβουλος.
Μαρία Ψαρά, Γιάννης Φώσκολος
ΠΗΓΗ:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου