«Αναλαμβάνω την ευθύνη της υπογραφής σε ένα κείμενο που δεν πιστεύω, αλλά δεν θα δραπετεύσω από τις ευθύνες μου», είπε στη συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Τρίτης στην ΕΡΤ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Τη φράση «δεν θα δραπετεύσω από τις ευθύνες μου», μάλιστα, την επανέλαβε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ενώ ταυτόχρονα σημείωσε ότι τα λάθη που έγιναν στο πεντάμηνο της διαπραγμάτευσης τα αναλαμβάνει ο ίδιος. Ο κ.Τσίπρας απέφυγε να απαντήσει ευθέως για το ενδεχόμενο εκλογών επιμένοντας ότι στην παρούσα φάση προέχει το κλείσιμο της συμφωνίας. Παραδέχθηκε ότι στις 17 δραματικές ώρες της Συνόδου Κορυφής την περασμένη Κυριακή το grexit έφθασε πολύ κοντά, ενώ παρέπεμψε κάθε συζήτηση για τις αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ και τις διαφοροποιήσεις στελεχών του αμέσως μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας. Ο πρωθυπουργός ερωτήθηκε για το ρόλο και τη στάση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη τον οποίο αφού χαρακτήρισε φίλο του, ευφυή άνθρωπο και οικονομολόγο είπε ότι έκανε λάθη. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι τον περασμένο Μάρτιο ο Γ. Βαρουφάκης τού μετέφερε το σχέδιο Σόιμπλε για συναινετική έξοδο από το ευρώ. Οπως είπε ο κ.Τσίπρας, κάτι τέτοιο με δεδομένη την οικονομική κατάσταση της χώρας θα σήμαινε και μνημόνιο και εθνικό νόμισμα.
Στα κυριότερα σημεία της συνέντευξης του, ο κ.Τσίπρας είπε:
Ερωτηθείς για την απόφασή του να προχωρήσει στο δημοψήφισμα ο πρωθυπουργός απάντησε:
«Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι το γεγονός ότι έφτασα τα πράγματα στα άκρα το κάναμε για να διεκδικήσουμε ό,τι καλύτερο. Όταν αποφάσισα το δημοψήφισμα είχα την πεποίθηση ότι θα μας δινόταν παράταση. Υπήρξε εκδικητική στάση στην απόφαση να οδηγήσουμε στην ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Όταν είδαν ότι υπάρχει πιθανότητα να κερδίσει το «ναι» , είπαν σταματάει η διαπραγμάτευση. Πήρα ρίσκα. Κέρδισε το «όχι» ξαναμπήκαν στη διαπραγμάτευση». Ο κ.Τσίπρας, πάντως, σημείωσε ότι υπερτίμησε την αξία που θα έδιναν οι εταίροι στην ετυμηγορία ενός λαού.
Για το ασφαλιστικό
*Τα θέματα του συνταξιοδοτικού έπρεπε να το αντιμετωπίσουμε ούτως ή άλλως. Τα ταμεία έχασαν 25 δις από τοPSI, πρέπει να τα στηρίξουμε. Πρόβλημα για τα ταμεία η ανεργία, 27% επίσημη, έχει έλλειμμα πόρων για τα ασφαλιστικά ταμεία. Νέοι πόροι, επιστροφή στην ανάπτυξη που θα μειώσει και την ανεργία. Η επιλογή υπέρ των κλάδων υγείας είναι προοδευτική πολιτική- δεν πάει στο χρέος, πάει στην υγεία.
*Το ΕΚΑΣ θα αντικατασταθεί το 2020 από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Εχουμε περιθώριο να ενισχύσουμε τους χαμηλοσυνταξιούχους. Στις συντάξεις καταφέρνουμε να διατηρήσουμε το σκληρό πυρήνα. Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος θα επανεξεταστεί όταν θα φέρουμε τη συνολική μεταρρύθμιση για το ασφαλιστικό. Ακόμη και στο πολύ κακό κείμενο που φέραμε προβλέπονται εναλλακτικές, π.χ. αύξηση των εισφορών των εργοδοτών.
*Η χώρα θα πρέπει να κινηθεί (παίρνει 82 δις), στο πλαίσιο της συμφωνίας. Από κει και πέρα είναι σαφές ότι η δημοσιονομική προσαρμογή είναι τέτοια που μπορεί να δώσει τη δυνατότητα πιο σύντομα, όχι άμεσα, να συλλέγεις έσοδα και πόρους που να διανέμεις με καλύτερο τρόπο. Να στηρίζεις τις κατηγορίες που έχουν μεγάλη ανάγκη. Τα πλαίσια είναι σκληρά αλλά υπάρχουν δυνατότητες. Για δίκαιη κατανομή βαρών, για να στηρίξουμε δομές αλληλεγγύης. Τα μέτρα δεν ήταν στην πρόθεσή μας και δεν τα πιστεύουμε, αλλά υπάρχουν δυνατότητες.
Για τη συμφωνία και τις επιλογές
*Κάναμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό σε ένα σκληρό πλαίσιο. Υπάρχουν διάφορες απόψεις. Λέμε ποιες είναι οι επιλογές στο και 5. Η μία ήταν αυτό που έκανα με κριτήριο το συμφέρον της χώρας. Η χώρα δεν έχει συναλλαγματικά αποθέματα για να στηρίξει την επιστροφή στο δικό της νόμισμα. Πήγα παντού, κανένας δεν μου είπε προχώρα, θα στηρίξουμε. Η άτακτη χρεοκοπία θα οδηγούσε σε κατάρρευση τραπεζών, καταθέσεων. Θα πηγαίναμε σε ένα νόμισμα που αμέσως θα είχε τραγική υποτίμηση. Και οι συμπολίτες μας που τα έβγαλαν έξω θα τα έφερναν και θα αγόραζαν τη μισή Ελλάδα. Οι φτωχοί φτωχότεροι και οι άλλοι ζωή και κότα. Δεν θα απαντήσω σε πρόσωπα, αλλά σε απόψεις.
*Η τρίτη επιλογή ήταν η συναινετική έξοδος από το ευρώ. Η μεγαλύτερη διάψευση για μένα ήταν όταν συνειδητοποίησα ότι αυτό που φάνταζε ως εναλλακτική ήταν το σχέδιο Σόιμπλε. Μου το μετέφερε ο Γιάνης Βαρουφάκης τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο. Τότε επικοινώνησα με τη Μέρκελ και της είπα ότι αυτό είναι αδιανόητο. Μου απάντησε όχι, δεν είναι δικό μου σχέδιο. Τι θα σήμαινε συναινετική έξοδος; Στο προσχέδιο της Συνόδου αυτό έλεγε η τελευταία πρόταση. Θα σήμαινε ότι θα πήγαινες σε εθνικό νόμισμα με ενίσχυση συναλλαγματικών αποθεμάτων με δανεισμό. Δηλαδή και μνημόνιο και εθνικό νόμισμα. Ποτέ δεν παραδέχθηκα ότι η Ευρώπη ανήκει στον κ.Σόιμπλε. Εδωσα τη μάχη για να αλλάξει αυτή η Ευρώπη. Δεν υπήρξε στο μυαλό μου σχέδιο εξόδου από το ευρώ.
Για τις αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ και το ενδεχόμενο εκλογών ο πρωθυπουργός είπε:
*Θα κάνω ό,τι μπορώ για να διατηρήσω τον ΣΥΡΙΖΑ ενωμένο.
*Μετά από πέντε μήνες που πήρα δύσκολες αποφάσεις, δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να θέσει ζήτημα αν η επιλογή μου είναι επιλογή που σέβεται τις επιλογές και τις αξίες της Αριστεράς. Η ασφάλεια της ιδεολογικής καθαρότητας σε στιγμές κρίσης δεν υπάρχει.
*Οι διαγραφές δεν είναι ούτε στην κουλτούρα του κόμματός μου, ούτε στην κουλτούρα. Ολοι θα αναλάβουν την ευθύνη τους.
*Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πρόγραμμα- γέφυρα γιατί κάποιοι το εμποδίζουν. Αυτό προέχει αυτή τη στιγμή στο μυαλό μου. Μετά θα έχουμε άπλετο χρόνο και για να προχωρήσουμε σε εσωκομματικές διαδικασίες και για να συγκρουστούμε με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
*Δεν έχω πρόθεση να δραπετεύσω από τις ευθύνες μου, απάντησε, ερωτηθείς αν μετά το πρόγραμμα γέφυρα θα παραιτηθεί. «Δεν θα βοηθήσω εγώ το σχέδιο της αριστερής παρένθεσης».
Για τον Γιάνη Βαρουφάκη:
*Ο Γιάνης Βαρουφάκης έδωσε ώθηση στη διαπραγμάτευση, αλλά έκανε και λάθη. Τα λάθη αυτά τα χρεώνομαι εγώ. Δεν τον απέπεμψα, ήταν συναινετική η αποχώρηση. Εκτιμώ το έντιμο του χαρακτήρα του. Μπορεί να έκανε λάθη, αλλά τα κίνητρά του ήταν να υπηρετήσει μια εθνική προσπάθεια. Ερωτηθείς για την επιλογή του κ.Βαρουφάκη να μην είναι στη Βουλή, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι έχει την προσωπική του ευθύνη. «Ολοι κρινόμαστε γι’ αυτά που κάνουμε».
*Το ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι ευφυής οικονομολόγος, έκανε λάθη, τα οποία χρεώνομαι εγώ. Υπήρξε πολιτικό σχέδιο στο Eurogroup, δεν ήταν ένα πρόσωπο το πρόβλημα.
Για τις τράπεζες
*Οι Ελληνες πολίτες θα πρέπει να ξέρουν ότι δεν θα έχουν πρόβλημα. Το πότε θα ανοίξουν οι τράπεζες εξαρτάται από τη συμφωνία.
Για την Πρόεδρο της Βουλής
*Σέβομαι τη θέση και τη στάση που επιλέγει κάθε βουλευτής. Ο καθένας έχοντας θεσμικό ρόλο και θέση ευθύνης, αποφασίζει πώς θα ανταποκριθεί σ’ αυτή τη θέση. Όμως, δεν είμαστε δικτάτορες. Και γω είμαι πρωθυπουργός, αλλά δεν μπορώ να κάνω ό,τι μου κατέβει. Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του.
Θα είναι επιλογή της κ.Κωνσταντοπούλου να προεδρεύσει αύριο ή όχι.
Για τη Σύνοδο Κορυφής
*Δεν θα μπορούσα να δεχθώ την πρόταση Σόιμπλε για το Ταμείο. Ηταν δύσκολη Σύνοδος. Ορισμένοι ήρθαν να κουνήσουν το δάχτυλο σε έναν εκλεγμένο πρωθυπουργό για το πώς πρέπει και τι να κάνει. Υπήρχαν και φωνές ουσιαστικής στήριξης. Και η Γαλλία, και η Κύπρος και η Αυστρία και η Ιταλία. Δεν αισθάνθηκα μόνος. Εκεί στα ξημερώματα αισθάνθηκα ότι φθάσαμε κοντά στο grexit. Μετά το τραυματικό σοκ πρέπει να τα συζητήσουμε όλα από την αρχή, με βάση τα πραγματικά δεδομένα.
Για τον Πάνο Καμμένο και το σενάριο της κυβέρνησης ειδικού σκοπού
Όπως είπε ο πρωθυπουργός «είναι εξαιρετική η σχέση μου με τον Πάνο Καμμένο. Ερχόμαστε από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες. Στα δύσκολα έχει σταθεί πολύ κοντά μου.
*Το κρίσιμο διάστημα μέχρι την υλοποίηση της συμφωνίας δεν πρέπει να δημιουργήσουμε νέες αναταράξεις και δεδομένα. Δεν πιστεύω σε μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού.
*Ενας πρωθυπουργός πρέπει να δίνει μάχη και να μην δραπετεύει. Παντός καιρού δεν είναι κανένας. Ενας καπετάνιος που έχει το καράβι στη φουρτούνα το τελευταίο πράγμα που πρέπει να κάνει είναι να αφήσει το τιμόνι.
*Η Ευρώπη δεν είναι ίδια μετά από αυτό το πεντάμηνο. Η Ιστορία έχει πολλές στροφές, ακόμη κι αν το όραμά μας υπέστη μια σημαντική ήττα.
ΠΗΓΗ:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου