Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

Δεν πείσθηκε, δεν ενστερνίστηκε, δεν άλλαξε

Ο πρωθυπουργός παραμένει δέσμιος των ιδεοληψιώντου

image


ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ















Στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο πρωθυπουργός είπε ότι «αναλαμβάνει την ευθύνη της υπογραφής του σε ένα σχέδιο που δεν πιστεύει» και δεσμεύτηκε ότι θα το υλοποιήσει. Η αποστροφή του αυτή έγινε πρωτοσέλιδο στα διεθνή ειδησεογραφικά sites και σίγουρα ενίσχυσε όσους από τους εταίρους μας υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να δείχνουν εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση – εξ ου και τα προαπαιτούμενα πριν την οριστική απόφαση για τη νέα δανειακή σύμβαση. Αμετροεπής και ξιπασμένος, ο πρωθυπουργός συνεχίζει να βάζει καρφιά στο φέρετρο της αξιοπιστίας της χώρας.
Εξήγησε όμως πειστικά ότι η μόνη εναλλακτική για την Ελλάδα ήταν η καταστροφική άτακτη χρεοκοπία, καθώς κανείς από όσους εκτός Ευρώπης προσέγγισε αναζητώντας βοήθεια δεν προσφέρθηκε να την παράσχει. Τα 800 ευρώ του συνταξιούχου θα γινόταν 800 δραχμές με τις οποίες δεν θα έβγαζε τον μήνα αλλά μόνο 3 ημέρες. Μας είπε δηλαδή ο πρωθυπουργός, ότι αφού εξήντλησε τη χώρα, αφού κατέστησε το Grexit ένα απολύτως πιθανό σενάριο, αφού έκλεισε με την κωλυσιεργία του τις τράπεζες καταστρατηγώντας στην πράξη τη βασική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης της ελεύθερης μετακίνησης κεφαλαίων, αγαθών και ατόμων, αφού σπατάλησε το σύνολο των αποθεματικών όλων των οργανισμών του ευρύτερου Δημοσίου, αφού στράγγιξε από ρευστότητα τον ιδιωτικό τομέα, αφού επί μήνες το Δημόσιο δεν κατέβαλε τις υποχρεώσεις του προς πολίτες και επιχειρήσεις, αφού αθέτησε τις υποχρεώσεις της χώρας προς το ΔΝΤ, αφού έστρεψε την πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και των λαών εναντίον της χώρας μας, αφού οδήγησε την οικονομία εκ νέου σε ύφεση*, αφού φόρτωσε το χρέος με μερικές δεκάδες δισ. ακόμα, αφού οργάνωσε ένα απαράδεκτο δημοψήφισμα, αποδέχθηκε ότι δεν υπάρχει σοβαρή εναλλακτική για τη χώρα πλην του μνημονίου.
Αλλά δεν ζήτησε συγγνώμη για την παραπλάνηση και τον εξευτελισμό ενός ολόκληρου έθνους. Αντιθέτως, εμφανίστηκε αμετακίνητος στην πεποίθησή του ότι ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός. Αποδέχθηκε την πρόταση των εταίρων μας, αλλά δεν την ενστερνίζεται. Το μόνο στο οποίο διαφέρει αυτή η στάση τις τοποθετήσεις των κ.κ. Λαφαζάνη, Λαπαβίτσα, Βαρουφάκη και άλλων ιδεοπληπτικών, οι οποίοι ανοικτά τοποθετήθηκαν υπέρ της δραχμής, είναι στον καιροσκοπισμό. Αυτό φαίνεται και από τη διαφαινόμενη επιδίωξη του Πρωθυπουργού να παραμείνει στη θέση του και να χρησιμοποιήσει τις ψήφους της ΝΔ, του Ποταμιού και τους ΠΑΣΟΚ για να περνάει τα δύσκολα μνημονιακά νομοσχέδια.
Αυτή την ώρα η υπεύθυνη στάση είναι η στήριξη του πρωθυπουργού και όσων προθύμων από τον κυβερνητικό συνασπισμό στρέφονται στον μνημονιακό μονόδρομο. Ορθώς λοιπόν πράττουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, παρόλο που ο Πρωθυπουργός δεν τους ευχαρίστησε ούτε στην τηλεοπτική συνέντευξη, ούτε στις δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης Κορυφής της Ευρωζώνης. Η χώρα δεν αντέχει άμεσα εκλογές.
Αλλά δεν πρέπει να έχουμε καμία αυταπάτη ότι ο πρωθυπουργός και οι σύντροφοί του έχουν πραγματικά καταλάβει την αναγκαιότητα των νέων μέτρων, κυρίως δε των δομικών μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στα προαπαιτούμενα. (Είναι βέβαιο ότι με την αύξηση της φορολογίας αισθάνονται καλύτερα, γιατί νομίζουν ότι αφορά «τους πλούσιους» με τους οποίους έχουν ένα κόλλημα). Δεν μεταλλάχτηκαν υπέρ του «ναι» ξαφνικά όλοι αυτοί που προπαγάνδιζαν υπέρ του «όχι» μόλις μία εβδομάδα πριν και που έχουν επανειλημμένα προσβάλλει τους εταίρους μας. Δεν έχουν απεμπολίσει τις ιδεοληψίες τους – αυτό θα φανεί σε μη μνημονιακούς τομείς, όπως η Παιδεία, όπου οι κ.κ. Μπαλτάς και Κουράκης αναμένεται να συνεχίσουν το καταστροφικό τους έργο. Εξακολουθούν να θεωρούν τους εταίρους και δανειστές μας εχθρούς: ο πρωθυπουργός δεν καταδίκασε απερίφραστα όσους μιλούν για πραξικόπημα, ενώ πολλοί βουλευτές μιλούν για «οικονομικό πόλεμο» των δανειστών εναντίον της Ελλάδας. Σύμφωνα με όλους αυτούς, οι εταίροι μάς πίεσαν με πραξικοπηματικό τρόπο για να μας δανείσουν ακόμα μερικές δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ!
Το νέο πακέτο των >80 δισ. είναι η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας να βγει από την κρίση. Δεν πρέπει να σπαταληθεί η τριετία σε πισωγυρίσματα όπως στο παρελθόν. Απαιτούνται λοιπόν άνθρωποι που πιστεύουν στις μεταρρυθμίσεις και θα τις εφαρμόσουν, αναζητώντας παράλληλα τρόπους ανάκτησης της διεθνούς εμπιστοσύνης, προσέλκυσης επενδύσεων και δημιουργίας χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας. Μία τέτοια κυβέρνηση παραμένει ζητούμενο για τη χώρα.

*4% ύφεση προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για φέτος και μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα.
ΠΗΓΗ: Athens Voice

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου