Ενα πάγιο αίτημα των δημοσίων υπαλλήλων, την ένταξη δηλαδή όλων των επιδομάτων στον βασικό μισθό, σκέφτεται να υλοποιήσει η κυβέρνηση για το ενιαίο μισθολόγιο. Ωστόσο, με δεδομένες τις προτάσεις των δανειστών προς την ελληνική πλευρά για το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ ανώτατων και κατώτατων μισθολογικών κλιμακίων, η ενοποίηση δεν προϋποθέτει καλύτερες αποδοχές.
Η νέα ηγεσία του υπουργείου είναι αρνητική στην περίπτωση που υλοποιηθεί «ξερά», καθώς θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση των κατώτερων μισθών και αύξηση των ανώτερων. Η κυβέρνηση έχει επανειλημμένως τονίσει ότι δεν θα σημειωθούν περικοπές στους χαμηλόμισθους. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ακόμα και εάν υπάρξει μια ελάχιστη μείωση στις συνολικές αποδοχές σε τμήμα υπαλλήλων, θα επιστραφεί πίσω στις συντάξιμες αποδοχές.
Από τις προϋπολογιζόμενες 15.000 προσλήψεις, για το 2015, θα πραγματοποιηθούν 7.271: 4.500 στην Υγεία και 2.771 σε λοιπούς τομείς του Δημοσίου. Συνολικά 5.312 είναι οι επαναπροσλήψεις που έγιναν, μη συμπεριλαμβανομένης της ΕΡΤ.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει την εφαρμογή ενός μόνιμου μηχανισμού κινητικότητας, αποσυνδεδεμένου σε κάθε περίπτωση με το ενδεχόμενο απόλυσης και με στόχο την κάλυψη διαπιστωμένων κενών μέσω της ανακατανομής προσωπικού, στην οποία θα κυριαρχούν εθελοντικά χαρακτηριστικά.
Επίσης, τις προτεραιότητες για την αναβάθμιση του δημόσιου τομέα και τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, μέσω της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, αλλά και με «χειρουργικές» παρεμβάσεις, όπως ενδυνάμωση καίριων υπηρεσιών με υπαλλήλους κ.λπ., σχεδιάζει ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο οποίος έχει συνεχείς συσκέψεις με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου, προκειμένου να έχει πλήρη ενημέρωση.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, ο νέος αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης σύντομα θα προωθήσει το σχέδιο νόμου για την αξιολόγηση στο Δημόσιο (το έχει καταρτίσει ο Γ. Κατρούγκαλος), αφού προηγουμένως κάνει ορισμένες διορθώσεις που προέκυψαν από τη δημόσια διαβούλευση αλλά και από φορείς.
Στο τέλος της εβδομάδας θα επισκεφθεί το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, το οποίο θα αναβαθμιστεί και θα αποτελέσει τη βασική πηγή στελεχών του Δημοσίου, ενώ θα προχωρήσει η διαδικασία εισαγωγής νέων δημοσίων υπαλλήλων στο πρόγραμμα σπουδών.
Ακόμη προγραμματίζει την έναρξη της λειτουργίας του πρώτου ηλεκτρονικού ΚΕΠ, από το οποίο, κατά την πρώτη περίοδο λειτουργίας του, οι πολίτες θα μπορούν να εκδίδουν ηλεκτρονικά 9 έγγραφα: ατομικό λογαριασμός ΙΚΑ, ληξιαρχική πράξη γάμου, ληξιαρχική πράξη γέννησης, ληξιαρχική πράξη θανάτου, χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας για επιχειρήσεις και ιδιώτες, ιθαγένειες, πιστοποιητικό γέννησης, χορήγηση πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης ΟΓΑ, χορήγηση πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης. Περίπου θα υπάρχει η δυνατότητα να αποστέλλονται 50 ακόμη δημόσια έγγραφα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, έπειτα από αίτηση στο ΚΕΠ.
Τέλος, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα προχωρήσει η Κάρτα του Πολίτη, σε εθελοντική βάση, καθώς θα είναι μία κάρτα η οποία θα διευκολύνει τους πολίτες, στις συναλλαγές τους με τις δημόσιες υπηρεσίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου