Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020

ΣΕΠΕΝΙ: «Ανακοίνωση για τις σχετικές διατάξεις του σχεδίου Νόμου που αφορούν αιρετούς και αναπληρωτές»

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΟΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Ιωάννινα, 1612– 2020

Αρ. Πρωτ.:  153

Ταχ. Δ/νση: Αράπη 1A -  45332 ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Τηλ. - FAX: 26510 78747

email:  sepenioa@gmail.com

Ιστοσελίδα: www.syldnioa.gr

ΠΡΟΣ:

Μέλη

 

 

 Θέμα: «Ανακοίνωση για τις σχετικές διατάξεις του σχεδίου Νόμου που αφορούν αιρετούς και αναπληρωτές»

Το Υπουργείο Παιδείας επιλέγει για δεύτερη φορά, μέσα σε λίγους μήνες, να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο για την Παιδεία  ενώ υπάρχει αναστολή λειτουργίας της δια ζώσης διδασκαλίας και κλειστά σχολεία. Με το σχέδιο νόμου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση η κυβέρνηση επιδιώκει να καταργήσει, επί της ουσίας, τον θεσμό των αιρετών εκπροσώπων των εργαζομένων αφού σύμφωνα με το άρθρο 123 σε περίπτωση μη αποδοχής του διορισμού τους ή  παραίτησης των εκλεγμένων αιρετών δύναται το ΥΠΑΙΘ να διορίσει μέλη ώστε να λειτουργήσουν τα υπηρεσιακά συμβούλια κατά τοδοκούν. Έτσι διαγράφεται στην πράξη το ΠΔ 1/2003 το οποίο προέβλεπε τη συμμετοχή των αιρετών εκπροσώπων στα υπηρεσιακά συμβούλια.  Προχωρά ένα ακόμα βήμα στον δρόμο που χάραξε το περασμένο καλοκαίρι με την επιλογή των Δ/ντών Εκπαίδευσης χωρίς την παρουσία αιρετών στο Συμβούλιο επιλογής.

Ταυτόχρονα συνεχίζει να

μη λαμβάνει υπόψη την άποψη του 95% των εκπαιδευτικών, όπως εκφράστηκε με την παταγώδη αποτυχία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας – παρωδίας για τις εκλογές των αιρετών της 7ηςΝοέμβρη . Όπως επίσης αγνοεί και την πρόταση των ομοσπονδιών για παράταση της θητείας των νυν αιρετών και εκλογές δια ζώσης με τις επιθυμητές υγειονομικές συνθήκες.

Στο ίδιο νομοσχέδιο με το άρθρο 114 προβλέπεται: «σε εξαιρετικές περιπτώσεις κατά τις οποίες αντικειμενικοί λόγοι δεν επιτρέπουν την πρόσληψη προσωρινού αναπληρωτή» θα μπορεί να γίνεται πρόσληψη αναπληρωτή από τον οικείο Διευθυντή Εκπαίδευσης και αν υπάρχει έλλειψη ωρομισθίων τότε ο Διευθυντής Εκπαίδευσης θα καταρτίζει πίνακες σε τοπικό επίπεδο.

Με την συγκεκριμένη διάταξη επιχειρείται μία ακόμη προσπάθεια κατάργησης των εργασιακών δικαιωμάτων, όπως συνέβη και πριν λίγους μήνες με τη θεσμοθέτηση τρίμηνων συμβάσεων αναπληρωτών, καθώς και την καταστρατήγηση των υπαρχόντων πινάκων κατάταξης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Διακρίνεται, ξεκάθαρα, η βούληση εκ μέρους της κυβέρνησης να περαστούν αρμοδιότητες πρόσληψης εκπαιδευτικών (και όχι μόνο) στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ή άλλους φορείς, μιας και το Υπουργείο έχει τη δυνατότητα να προχωρά στην πρόσληψη εκπαιδευτικών όποτε υπάρχουν οι ανάλογες ανάγκες. Οι εκπαιδευτικοί δεν είναι φθηνό αναλώσιμο εργατικό δυναμικό ούτε είναι δυνατόν να υιοθετούνται άλλες μορφές ελαστικής εργασίας για δημοσιονομικό οικονομικό όφελος.

Ακόμα το Υπουργείο Παιδείας,  υποκρινόμενο ότι βρισκόμαστε σε εκπαιδευτική κανονικότητα, ζητά να περαστούν οι βαθμολογίες του Α΄ τριμήνου και να αποδοθούν ηλεκτρονικά στις οικογένειες των μαθητών. Πώς οι εκπαιδευτικοί θα μπορέσουν να αξιολογήσουν τους μαθητές τους, όταν πολλοί μαθητές δεν είχαν τα τεχνικά μέσα να παρακολουθήσουν τα μαθήματα; Όταν η πλατφόρμα ή η σύνδεση στο διαδίκτυο  μαθητών και εκπαιδευτικών δημιουργούν προβλήματα κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας; Όταν η μη φυσική συνεύρεση μαθητών και εκπαιδευτικών στην εκπαιδευτική διαδικασία προκαλεί δυσχέρειες στη μάθηση; Όταν η ώρα διδασκαλίας στην πρωτοβάθμια, το μεσημέρι, δεν είναι και η καλύτερη δυνατή για να λαμβάνει χώρα η διδασκαλία; Όταν η ψυχολογική διάθεση που προκαλεί το lockdown, στους μαθητές και τις οικογένειές τους, τους στερεί δυναμικότητα και διάθεση για συμμετοχής στη διδασκαλία; 

 

Ως Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ιωαννίνων απαιτούμε:

·         Τη συνολική απόσυρση του νομοσχεδίου για την επαγγελματική εκπαίδευση.

·         Την κατάργηση του Ν. 4589/19 (προσοντολόγιο), του 4692/20 και του άρθρου 35 του Ν. 4722/2020 όπου προβλέπεται ο θεσμός των 3μηνων συμβάσεων αναπληρωτών.

·         Μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών. Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών για την κάλυψη όλων των αναγκών αποκλειστικά με βάση τις θέσεις του κλάδου.

·         Αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 5%.

·         Σωστή προετοιμασία για το άνοιγμα των σχολείων για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών.

·         Παράταση της θητείας των αιρετών μέχρι την πραγματοποίηση δια ζώσης αρχαιρεσιών με κατάλληλες υγειονομικές συνθήκες.

 

ΤΟ Δ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου