Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016

Υποχώρηση για μεταπτυχιακά


Μετ’ αμοιβής θα εξακολουθήσουν να διδάσκουν οι πανεπιστημιακοί στα μεταπτυχιακά προγράμματα των ελληνικών ΑΕΙ, καθώς χθες η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, αρμόδια για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, Σία Αναγνωστοπούλου φέρεται να έγειρε υπέρ αυτής της θέσης, μετά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Από την άλλη, η κ. Αναγνωστοπούλου ανέφερε στη Βουλή ότι η αναδιάρθρωση του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι σε απόλυτη προτεραιότητα στο πλαίσιο του εθνικού διαλόγου. Ωστόσο, δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα αποφάσεων, την ίδια στιγμή που η παραπομπή ενός θέματος στον εθνικό διάλογο ερμηνεύεται από πολλούς ως παραπομπή του στις ελληνικές καλένδες.

Ειδικότερα, χθες η κ. Αναγνωστοπούλου είχε συνάντηση με τα προεδρεία των Συνόδων Πρυτάνεων και Προέδρων ΤΕΙ για την κατανομή (ανά ίδρυμα και ανά σχολή) των 500 θέσεων διδασκόντων που έχουν εγκριθεί για το 2017. Στη συνάντηση οι ηγεσίες των ΑΕΙ/ΤΕΙ ζήτησαν από την κ. Αναγνωστοπούλου να ξεκαθαρίσει τη θέση της για το ζήτημα των αμοιβών στα μεταπτυχιακά προγράμματα. Και αυτό διότι, όπως παρουσίασε στο χθεσινό φύλλο η «Κ», πληροφορίες ανέφεραν ότι η αναπληρώτρια υπουργός εξετάζει να εντάξει τη ρύθμιση περί απαγόρευσης πληρωμής των πανεπιστημιακών για τη διδασκαλία τους στα μεταπτυχιακά, στο νομοσχέδιο για την έρευνα, το οποίο οδεύει προς τη Βουλή, μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης. Αρχικά, η ίδια ρύθμιση είχε συμπεριληφθεί τον περασμένο Νοέμβριο στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ/ΤΕΙ (αποτελούσε την παράγραφο 16 του άρθρου 9), το οποίο μετά τις αντιδράσεις των δανειστών για διάφορες διατάξεις του κυρίως για τη διοίκηση των ΑΕΙ, ετέθη τελικά στον διάλογο και δεν όδευσε στη Βουλή προς ψήφιση.



Οι πληροφορίες περί επαναφοράς της απαγόρευσης προκάλεσαν οξύτατες αντιδράσεις από την πλευρά των ΑΕΙ/ΤΕΙ, με αποτέλεσμα η κ. Αναγνωστοπούλου να προκρίνει ότι ο εθνικός διάλογος είναι το ενδεδειγμένο πεδίο για να κριθούν τέτοια ζητήματα, αφού προηγουμένως αξιολογηθούν τα υπάρχοντα μεταπτυχιακά προγράμματα. Συγκεκριμένα, με δεδομένο ότι τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί σωρηδόν μεταπτυχιακά από καθηγητές που επιθυμούν, μέσω της αμοιβής από αυτά, να αναπληρώσουν τις περικοπές των μισθολογικών αποδοχών τους, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» η κ. Αναγνωστοπούλου αποφάσισε τα υπάρχοντα προγράμματα να καταγραφούν για να αναζητηθούν τυχόν επικαλύψεις και υπερκορεσμός σε επιστημονικά πεδία και να αξιολογηθούν με ποιοτικούς και ποσοτικούς δείκτες (π.χ. πόσοι διδάσκουν σε ένα πρόγραμμα σε σύγκριση με τους φοιτητές του).

Την ίδια στιγμή, η κ. Αναγνωστοπούλου ανέφερε στη Βουλή ότι «ήδη έχει ξεκινήσει ο εθνικός διάλογος, όπου ο γεωγραφικός χάρτης των ΑΕΙ είναι σε απόλυτη προτεραιότητα». Η αναπληρώτρια υπουργός απάντησε σχετικά με την τύχη του τμήματος ΤΕΙ Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Καρδίτσας, το οποίο με απόφαση επί Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου θα συγχωνευθεί από το 2018 με το αντίστοιχο τμήμα ΤΕΙ στο Καρπενήσι, με έδρα την πρωτεύουσα της Ευρυτανίας. «Υπάρχουν τμήματα τα οποία φαίνονται ότι είχαν όλα τα εχέγγυα και την παράδοση να λειτουργούν και τα οποία είτε συγχωνεύτηκαν είτε πρόκειται να κλείσουν το 2018. Της Καρδίτσας είναι ανάμεσα σε αυτά» είπε η υπουργός. Η κ. Αναγνωστοπούλου άσκησε κριτική στις προηγούμενες κυβερνήσεις για τον τρόπο ίδρυσης των τμημάτων, χωρίς ωστόσο να δεσμευθεί ότι το τμήμα της Καρδίτσας θα μπει στο μηχανογραφικό του 2016-17. «Οχι γιατί θέλω να υπεκφύγω, αλλά γιατί το ποια τμήματα περιλαμβάνονται στο μηχανογραφικό ορίζεται από τον Μάιο του προηγούμενου έτους. Ευελπιστώ ότι σε εύλογο διάστημα, δηλαδή σε έναν με δύο μήνες, θα έχουμε μια πρώτη έκθεση που θα μας επιτρέπει να δούμε ειδικά αυτές τις περιπτώσεις, όπως το τμήμα της Καρδίτσας» είπε η ίδια.
ΠΗΓΗ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου