Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

Σχολεία για τα ξεχασμένα παιδιά


image


Χιλιάδες προσφυγόπουλα σχολικής ηλικίας έχουν περάσει τα σύνορα της Ευρώπης τους τελευταίους μήνες. Κάποια από αυτά έχουν την τύχη να συνοδεύονται από τους γονείς τους ή άλλους κοντινούς συγγενείς. Κάποια άλλα είναι, δυστυχώς, μόνα τους.
Μια χώρα όπως η Ελλάδα, που για την πλειονότητα των προσφύγων λειτουργεί ως πέρασμα προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δεν έχει νομικά την υποχρέωση να παρέχει στα παιδιά αυτά εκπαίδευση. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, όταν τα παιδιά και οι οικείοι τους βρίσκονται στην διαδικασία αίτησης ασύλου που δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Ως γνωστόν, η ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας μπορεί να χρειαστεί ακόμα και ένα έτος, κατά τη διάρκεια του οποίου τα προσφυγόπουλα δεν λαμβάνουν καμία εκπαίδευση.
Στη Βρετανία, εκπαιδευτικοί και κοινωνικοί λειτουργοί έχουν ήδη επισημάνει στους αρμόδιους φορείς τη βαρύτητα του προβλήματος και την ανάγκη να δημιουργηθούν ειδικά προγράμματα όπου θα διδάσκεται τουλάχιστον η αγγλική γλώσσα στα παιδιά των οικογενειών που αναζητούν άσυλο. Σκέφτομαι ότι με αυτόν τον τρόπο θα επισπευθεί όχι μόνο η ενσωμάτωση των παιδιών και η προσαρμογή τους στο δυτικό τρόπο ζωής, αλλά και η διαδικασία θεραπείας τους από τα όσα φρικτά έχουν βιώσει τόσο στην πατρίδα τους, όσο και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους προς την ευρωπαϊκή ήπειρο.
Στην αντίθετη περίπτωση, τα παιδιά κινδυνεύουν να πέσουν ευκολότερα στα χέρια επιτήδειων που με όπλο τη θρησκοληψία θα επιχειρήσουν να δημιουργήσουν μία ακόμα γενιά τζιχαντιστών. Όταν στις αποσκευές σου έχεις τραυματικές μνήμες το νόημα των οποίων δεν μπορείς να κατανοήσεις, όταν ο φόβος, ο θυμός, η σύγχυση είναι για μέρες και μήνες τα κυρίαρχα συναισθήματά σου, αποτελείς το ιδανικό θύμα αδίστακτων φανατικών.
Αν επιθυμούμε οι νέες γενιές μεταναστών να κατανοούν και να σέβονται τις ανθρωπιστικές αρχές και τις δημοκρατικές ελευθερίες τις οποίες πρεσβεύουμε, ο ασφαλέστερος τρόπος για να το επιτύχουμε είναι να τους τις διδάξουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Μπορεί οι ευρωπαϊκές χώρες να μην έχουν τη νομική υποχρέωση να προσφέρουν εκπαίδευση στα παιδιά των προσφύγων, αν το κάνουν όμως το όφελος θα είναι μεγάλο για όλους - και κυρίως για τα ίδια τα παιδιά.
ΠΗΓΗ:  Athens Voice

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου