Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020

Ανακοίνωση για το λατομείο της Πεδινής


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ          

Ιωάννινα 27-10-2020

ΛΑΤΟΜΕΙΟ ΠΕΔΙΝΗΣ

Πιστεύουμε πως πρέπει να ευχαριστήσουμε τη Δημοτική μας Αρχή, για το τεράστιο … «ενδιαφέρον» της, για την περιοχή μας.

Αποφάσισε να αποκαταστήσει το παλιό λατομείο και εν κρυπτώ  έκανε (;) μια μελέτη αποκατάστασης, χωρίς να ρωτήσει καν την τοπική κοινωνία και το τοπικό συμβούλιο τι αποκατάσταση θέλει.

Μετά, διαπίστωσε ότι την αποκατάσταση δεν μπορεί να την κάνει ο Δήμος και αποφάσισε να διαθέσει το χώρο, με μίσθωση, γιατί μόνο έτσι επιτρέπεται από τη νομοθεσία.

Και ω του θαύματος!!!  βρέθηκαν νέοι Ηπειρώτες ευεργέτες που όχι μόνο θα πληρώνουν το τίμημα του μισθώματος, αλλά και θα αποκαταστήσουν το παλιό λατομείο.

Δυστυχώς όλα αυτά είναι

μια τραγική φάρσα σε βάρος της τοπικής κοινωνίας, δεν ενδιαφέρονται να αποκαταστήσουν το λατομείο, απλά προσπαθούν χωρίς καμία προδιαγραφή να δημιουργήσουν ένα νέο χώρο αποθήκευσης του υπολείμματος της επεξεργασίας των απορριμμάτων στο εργοστάσιο, που αποκαλείται κομπόστ, που συσσωρεύεται τα 2 τελευταία χρόνια στο εργοστάσιο επεξεργασίας.

Είμαστε ως τοπική κοινωνία κάθετα απέναντι και δεν θα το επιτρέψουμε. Βγάλτε το από το μυαλό σας.

1.       Γιατί δεν ρωτήθηκε ποτέ η τοπική κοινωνία και μας έρχεται ως τετελεσμένο γεγονός; Διότι είναι παράτυπη η διαδικασία, καθώς έπρεπε να προηγηθεί απόφαση – γνωμοδότηση του τοπικού συμβουλίου;

2.       Γιατί ΞΑΝΑ η περιοχή της Πεδινής; Δεν ήταν αρκετό ότι για 50 χρόνια ήταν δίπλα σε μια χωματερή-χαβούζα  που εξυπηρετούσε όλο το Λεκανοπέδιο. Δεν υπάρχουν άλλα ανενεργά λατομεία στο νομό ή στην Ήπειρο;

3.       Θέλετε να κάνετε την αποκατάσταση του λατομείου. Καλώς να την κάνετε, αλλά ΟΧΙ χρησιμοποιώντας για την αποκατάσταση κομπόστ από σύμμεικτα απορρίμματα

4.       Η νομοθεσία προβλέπει μια σειρά από ειδικές προδιαγραφές στην περίπτωση χρήσης του κομπόστ τύπου Α ( σαν αυτό που θέλετε να μας φέρετε) σε εργασίες επίχωσης – αποκατάστασης εδάφους σε ανενεργά  λατομεία.  Αν δεν τις ξέρετε -που σίγουρα τις γνωρίζετε- αλλά τις αποκρύβετε, αποδεικνύει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν μπορείτε να βαφτίσετε αποκατάσταση λατομείου την εναπόθεση κομπόστ από σύμμεικτα αστικά απορρίμματα και διαφόρων άλλων υλικών που δε γνωρίζουμε, σε μια περιοχή που ουσιαστικά εφάπτεται του οικισμού Δ.Κ. Πεδινής.

Υ.Γ.

Οι κάτοικοι της Δ.Κ. Μπιζανίου μαζεύουν ήδη υπογραφές για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην μεθόδευση αυτή

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» Δημήτρης Νάστος και Στέφανος Σίντος

Οι πρόεδροι και σύμβουλοι της Δημοτικής Κοινότητας και των τοπικών κοινοτήτων της Δ.Ε. Πεδινής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου