Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020

Μ. Μερτζιανίδης- Από τη Θεσσαλονίκη στα Γιάννενα μέσω… Γιούτα

 

Η δημοσιογραφική καριέρα του Μιχάλη Μερτζιανίδη πριν τον γνωρίσουμε μέσω του Run & Out. Η γνωριμία με τον Καρλ Μαλόουν και η πρώτη live μετάδοση χάντμπολ με τοπία της Βάλια Κάλντα!

Ο Μιχάλης Μερτζιανίδης είναι καθηγητής φυσικής αγωγής και έγινε ευρύτερα γνωστός στα Γιάννενα, και όχι μόνο, ως εμπνευστής του Run & Out, ενός παιχνιδιού που έχει αγαπηθεί από χιλιάδες παιδιά.
Λιγότερο γνωστή είναι ωστόσο η ενασχόλησή του με τη δημοσιογραφία, όχι ερασιτεχνικά όπως συνεχίζει να κάνει και σήμερα μέσα από τη συχνότητα του «Δωδώνη Super FM 104.3», αλλά επαγγελματικά, και μάλιστα θεωρείται ένας από τους ανθρώπους που έχει γνώσεις για αθλήματα εκτός του ποδοσφαίρου, κυρίως γύρω από το μπάσκετ, έχοντας την ευκαιρία να γνωρίσει και μερικούς από τους θρύλους του αθλήματος.
Αφορμή για να ξεκινήσει να

ασχολείται με τη δημοσιογραφία ήταν η πρόταση που δέχτηκε από μία συμφοιτήτρια και φίλη του κατά τη διάρκεια του 3ου έτους στο ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής. Τότε, η Αγγελική Βαρδαμάσκου του πρότεινε να πάει στην εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» για να γράφει σχετικά με το μπάσκετ, κάτι που ο Μιχάλης Μερτζιανίδης δε θα μπορούσε να απορρίψει. «Ήμουν πάρα πολύ τυχερός. Ξεκίνησα να γράφω για το μπάσκετ το 1987 που έγινε το μεγάλο “μπαμ” στο ελληνικό μπάσκετ με την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ. Από τότε και μετά έψαχναν ανθρώπους που γνώριζαν το άθλημα», λέει ο ίδιος σχολιάζοντας το ξεκίνημά του.
Αφοσιώθηκε από νωρίς στη δημοσιογραφία και μπορεί το μπάσκετ να ήταν αυτό που τον είχε κερδίσει, όμως δεν περιορίστηκε μόνο σε αυτό. «Τότε, τα πράγματα δεν ήταν όπως τώρα», εξηγεί, καθώς έκανε λίγο πολύ τα πάντα. Ήταν παρουσιαστής εκπομπών, ασχολούνταν με την επιμέλειά τους, έκανε σύνταξη σε εφημερίδα και εκπομπές, περιέγραφε κάθε είδους άθλημα, μέχρι αμερικάνικο ποδόσφαιρο και ράγκμπι. Κατά τη στρατιωτική του θητεία, μάλιστα, έστελνε ανταποκρίσεις από τον Έβρο.
Ο Μιχάλης Μερτζιανίδης πέρασε και από την ΕΡΤ. Συμμετείχε σε μια καθημερινή αθλητική εκπομπή μισής ώρας με ποικίλα θέματα, μία προσπάθεια που, σύμφωνα με τον ίδιο, ξεκίνησε δειλά με πολλά προβλήματα, όμως στη συνέχεια εδραιώθηκε. Μάλιστα η τελευταία του εκπομπή στην ΕΡΤ3 το 1999, την οποία επιμελήθηκε με μεράκι και παρουσίασε (εκπομπή αναφορικά με τη χρονιά 1998-1999 στο NBA) απέσπασε θετικά και κολακευτικά σχόλια από τους ίδιους τους Αμερικανούς.
 

Ένα χαρακτηριστικό συμβάν που του έχει μείνει χαραγμένο στο μυαλό από το πέρασμά του στην ΕΡΤ, ήταν ένας αγώνας χάντμπολ το 1993. Μάλιστα, έως τότε δεν γινόταν ζωντανή μετάδοση αγώνων για το συγκεκριμένο άθλημα, οπότε η πρώτη απευθείας μετάδοση ήταν κάτι το καινοτόμο. «Το πρώτο μας παιχνίδι ήταν στο Κιλκίς, κάναμε μετάδοση με δύο μόλις κάμερες, η μία στο κέντρο του γηπέδου και η άλλη πίσω από τη μία εστία. Το παιχνίδι ήταν φοβερό και προς το τέλος πήγε να γίνει η μεγάλη ανατροπή για τους γηπεδούχους που μέχρι τότε έχαναν με τρία γκολ. Τότε, στο πιο κρίσιμο σημείο,”πέφτουν” στην οθόνη της ΕΡΤ τοπία, αυτά που έπαιζαν παλιότερα στις διαφημίσεις, και συγκεκριμένα θυμάμαι ότι έβλεπα στο μόνιτορ τη Βάλια Κάλντα. Εκεί σκέφτομαι, “τι έγινε τώρα, κάποιο πρόβλημα υπάρχει”. Ο αγώνας, στο μεταξύ, έληξε με ολική ανατροπή από το Κιλκίς στα τελευταία λεπτά και ο κόσμος ακόμη έβλεπε εικόνες από τη Βάλια Κάλντα. Εντάξει, συμβαίνουν αυτά».
Λίγα χρόνια αργότερα βρέθηκε για έναν μήνα στην Αμερική και πιο συγκεκριμένα στη Γιούτα. Εκεί κατάλαβε πόσο διαφορετική είναι η φιλοσοφία των Αμερικανών για το μπάσκετ, το πώς οι ίδιοι το αντιλαμβάνονται μέχρι και σήμερα. «Το μπάσκετ στην Αμερική είναι ένα προϊόν που πρέπει να διαφημίζεται, να το αγαπά και να το αγκαλιάζει ο κόσμος», σχολιάζει, εξηγώντας τη διαχρονικότητα της νοοτροπίας των Αμερικανών. Επίσης, στην Αμερική ήρθε σε επαφή τεράστιες προσωπικότητες του αθλήματος, όπως οι σπουδαίοι Φιλ Τζάκσον και Καρλ Μαλόουν. Ο ίδιος δηλώνει υποστηρικτής των Utah Jazz εδώ και 42 χρόνια.
Η δημοσιογραφία για τον Μιχάλη Μερτζιανίδη σταμάτησε σε επαγγελματικό επίπεδο το 1999 για δικούς του λόγους. Έπειτα μετακόμισε στην Κέρκυρα όταν διορίστηκε μόνιμα ως γυμναστής, ενώ από το 2008 βρίσκεται στα Γιάννενα. Ως λάτρης του μπάσκετ δεν μπορεί να κρύψει την αδυναμία του για το γυναικείο μπάσκετ και ιδιαίτερα για την ομάδα του ΠΑΣ Γιάννινα WBC, η οποία ήταν η αφορμή που άρχισε ξανά να πηγαίνει σε αγώνες. «Έχω δει τόσο πολύ μπάσκετ, που έπαθα σχεδόν κορεσμό. Η ομάδα του ΠΑΣ είναι ο λόγος που ξαναπήγα να δω αγώνα, καθώς οι κοπέλες παίζουν πολύ όμορφο μπάσκετ», λέει χαρακτηριστικά.
Ο Μιχάλης Μερτζιανίδης είναι σήμερα εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής σε τρία Γυμνάσια της πόλης, ενώ ερασιτεχνικά ασχολείται ακόμη με τη δημοσιογραφία με την εκπομπή «Στην λακκούβα» στον ραδιοφωνικό σταθμό «Δωδώνη SuperFM».
«Αγάπησα την πόλη, θα ήθελα να κάνω πράγματα εδώ για όσο μπορώ και όπως μπορώ. Το να έχεις ιδέες είναι καλό, το να τις υλοποιείς ακόμη καλύτερο». Είναι ο εμπνευστής του παιχνιδιού Run & Out, που ξεκίνησε το 2009 στα Γιάννενα και έκτοτε έχει αγαπηθεί από χιλιάδες παιδιά, όχι μόνο στην Ελλάδα. Μάλιστα, το 2012 το παιχνίδι τιμήθηκε με το βραβείο «Αριστείας και Καινοτομίας στην Εκπαίδευση», ενώ το 2016 βραβεύτηκε και από την European Fair Play Vox Award.
Ο ίδιος πάντως λέει πως τόσο μια σειρά συγκυριών που οδήγησαν στη δημιουργία του παιχνιδιού, όσο και η αγάπη των παιδιών που το αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή, ήταν οι λόγοι που είχε τόσο μεγάλη επιτυχία. «Το σημαντικό είναι ότι το χαίρονται τα παιδιά. Ό,τι θα έκανα για τα δικά μου παιδιά, το κάνω για όλα τα παιδιά», επισημαίνει.

ΠΗΓΗ: https://twitter.com/agongr/status/1332615228706623488

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου