ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ «ΒΕΤΟ» ΣΤΙΣ ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
Νέος νόμος για συλλογικές συμβάσεις και μισθούς έως το τέλος του 2015
Του Γιώργου ΓάτουΣε άμεση διαπραγμάτευση με τους θεσμούς τέθηκε από χθες το καθεστώς των συλλογικών συμβάσεων, των μισθών, των ομαδικών απολύσεων και η διαδικασία κήρυξης απεργιών, έτσι ώστε να προωθηθεί για ψήφιση στη Βουλή έως το τέλος του 2015 ένας νέος νόμος για τα εργασιακά, που θα είναι «ευθυγραμμισμένος» με όσα ισχύουν στην Ε.Ε. Το «στίγμα» των αλλαγών - που ζητούσαν οι θεσμοί από την αρχή των Μνημονίων και τις οποίες προβλέπει η επικαιροποιημένη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές, βάζοντας στο τραπέζι των διαβουλεύσεων το Διεθνές Γραφείο Εργασίας και άλλους Οργανισμούς- έδωσαν ήδη τα τεχνικά κλιμάκια της τετραμερούς κατά τη διάρκεια συνάντησης με τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας.
Τα πέντε «αγκάθια»
Οι εκπρόσωποι της τετραμερούς, έχοντας επιβάλει το «πάγωμα» οποιασδήποτε μονομερούς νομοθετικής πρωτοβουλίας (όπως για τη επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του κατώτατου μισθού όπως ίσχυαν πριν από το... 2010 και το 2012) ζήτησαν να ξεκινήσει άμεσα συγκριτική μελέτη για τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές σε ολόκληρο το φάσμα των εργασιακών σχέσεων και συγκεκριμένα για:
1. Τον τρόπο καθορισμού ενός ενιαίου ελάχιστου κατώτατου μισθού (single rate) χωρίς προσαυξήσεις (π.χ. τριετίες) ή διακρίσεις (όπως για τους νέους ηλικίας έως 25 ετών, που η κυβέρνηση επιδιώκει να εξισώσει με τους μεγαλύτερους, καταργώντας το χαμηλότερο όριο των 510,95 ευρώ). Με βάση την ευρωπαϊκή πρακτική και τις συμβάσεις του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας επιτρέπονται τόσο η νομοθέτησή του (κατόπιν διαβουλεύσεων με βάση την παραγωγικότητα, την ανταγωνιστικότητα, την απασχόληση και τις συνθήκες της αγοράς) όσο και ο καθορισμός του μέσα από συλλογικές διαπραγματεύσεις από τριτοβάθμιες οργανώσεις.
2. Την υπερίσχυση ή μη των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων και το καθεστώς της διαιτησίας για την επίλυση των διαφορών.
3. Τον χρόνο ισχύος των συμβάσεων μετά τη λήξη ή καταγγελία τους (η κυβέρνηση πρόσφατα επανέφερε την εξάμηνη «μετενέργεια» καταργώντας την τρίμηνη).
4. Την κατάργηση του υπουργικού «βέτο» για τις ομαδικές απολύσεις, την εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας 98/59/ΕΚ και όσων προβλέπονται από τη Διεθνή Σύμβαση Eργασίας Αρ. 158 και την Σύσταση Αρ. 166 (νέα επιτρεπόμενα όρια ομαδικών απολύσεων, σχέδιο αντιμετώπισης των κοινωνικών επιπτώσεων κ.ά.) αλλά και το κόστος αντικατάστασης εργαζομένων (αποζημιώσεις). Να σημειωθεί ότι με βάση μελέτη του ΔΓΕ, δικαίωμα αρνησικυρίας σε ομαδικές απολύσεις ισχύει στην Ολλανδία (υπό διαφορετικούς όρους και με εγγυήσεις που η Ελλάδα δεν προβλέπει στο ισχύον νομικό καθεστώς) και σε πλήρη έκταση σε χώρες της Αφρικής, ενώ στην Ελλάδα η τελική έγκριση δίνεται από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, χωρίς, ωστόσο, να έχει καταργηθεί ο νόμος που προβλέπει το υπουργικό «βέτο».
5. Τον απεργιακό νόμο (τρόπος κήρυξης απεργιών, χρόνος προειδοποίησης κ.ά.) σε συνδυασμό με το δικαίωμα της ανταπεργίας του εργοδότη (λοκ ? άουτ) που σε καμία περίπτωση δεν συζητά η ελληνική πλευρά.
Νέος επικεφαλής στο ΣΕΠΕ
Ο δικηγόρος Γιάννης Σούκος, υποψήφιος βουλευτής Α΄ Αθήνας στις εκλογές του 2012 με τη ΔΗΜΑΡ από την οποία αποχώρησε την άνοιξη του 2014, είναι ο νέος επικεφαλής του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας στη θέση του παραιτηθέντος Α. Καψάλη. «Ο εργασιακός χώρος έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης... η μάχη είναι δύσκολη, αλλά, δεν είναι μία μάχη... χαμένη», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος κατά την εγκατάσταση του νέου γραμματέα.
ΠΗΓΗ:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου