Οι πολιτικοοικονομικές εξελίξεις οι οποίες δρομολογήθηκαν με την εξαγγελία για το δημοψήφισμα του Ιουλίου «πάγωσαν» τη ζήτηση για τα ιδιωτικά σχολεία, στα οποία επικρατεί αναστάτωση λόγω και της αβεβαιότητας ως προς το νέο καθεστώς λειτουργίας τους από την επόμενη σχολική χρονιά.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε χθες στην «Κ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων, Χαράλαμπος Κυραϊλίδης, «μετά την εξαγγελία του δημοψηφίσματος, τα τηλέφωνα των σχολείων χτυπούν μόνο από εκπαιδευτικούς που θέλουν να καταθέσουν βιογραφικά, αναζητώντας δουλειά». Οι ιδιοκτήτες ανησυχούν ότι το αρνητικό κλίμα θα συνεχιστεί εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας τον Σεπτέμβριο. «Και αυτό, παρότι τα μηνύματα τον Ιούνιο από τη ζήτηση των γονιών για την επόμενη σχολική χρονιά ήταν πολύ ενθαρρυντικά, με δεδομένη και την οικονομική συγκυρία», προσθέτει ο ίδιος. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής, τα ιδιωτικά σχολεία μέσα στην εξαετία της κρίσης έχασαν περίπου 14.700 μαθητές, δηλαδή τον ένα στους πέντε μαθητές τους, ενώ τα δίδακτρα είναι «παγωμένα» από το 2010 – κυμαίνονται από 1.200 (σε νηπιαγωγεία) ευρώ έως 12.000 με 13.000 ευρώ (σε γυμνάσια-λύκεια).
Από την άλλη, ενόψει της δρομολογημένης αλλαγής του θεσμικού πλαισίου για τις απολύσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, η ομοσπονδία ιδιωτικών εκπαιδευτικών ΟΙΕΛΕ ανέφερε χθες ότι «πολλά ιδιωτικά σχολεία το προηγούμενο διάστημα προχώρησαν σε απολύσεις τουλάχιστον 150 εκπαιδευτικών (κυρίως ανθρώπων με έντονη κοινωνική δράση ή πολυετή προϋπηρεσία) προκειμένου να “προλάβουν” τη θέσπιση των νέων ρυθμίσεων που έβαζαν φραγμό στις ανεξέλεγκτες και αναιτιολόγητες απολύσεις». Παράλληλα, η ΟΙΕΛΕ κατήγγειλε ότι «κάποια σχολεία αποφάσισαν να “ξεφορτωθούν” το σύνολο του εκπαιδευτικού τους προσωπικού, είτε για να τους επαναπροσλάβουν τον Σεπτέμβριο και να χρεωθεί το κράτος μέσω του ΟΑΕΔ την οικονομική αποζημίωση των συναδέλφων για τους καλοκαιρινούς μήνες (και φυσικά οι σχολάρχες να γλιτώσουν τα “έξοδα”) είτε για να προσλάβουν στη θέση τους νέους εκπαιδευτικούς που αμείβονται με τον χαμηλότερο δυνατό μισθό. Οι εκπαιδευτικοί που απολύονται οριστικά βρίσκονται αντιμέτωποι με τη μακρόχρονη ανεργία και την εξαθλίωση». Σύμφωνα με την ΟΙΕΛΕ, πρόκειται για τρία σχολεία, σε Βόλο, Καβάλα και Χανιά. «Πρόκειται για πρωτοφανή γεγονότα ωμής βαρβαρότητας στα ιδιωτικά σχολεία που όμοιά τους δεν έχει ξαναζήσει ο κλάδος», λέει η ΟΙΕΛΕ.
Από την πλευρά του, ο κ. Κυραϊλίδης ανέφερε στην «Κ» ότι θα εξετασθεί η καταγγελία της ΟΙΕΛΕ καθώς, εάν ευσταθεί, πρόκειται για πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού από τα τρία σχολεία έναντι των υπολοίπων, οι ιδιοκτήτες των οποίων πληρώνουν κανονικά τους εκπαιδευτικούς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου