Σάββατο 15 Αυγούστου 2015

Τα έθιμα του Δεκαπενταύγουστου

Τα έθιμα του Δεκαπενταύγουστου
Με κατάνυξη, όπως άλλωστε και κάθε χρόνο, θα γιορταστεί και φέτος μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της Χριστιανοσύνης, η Κοίμηση της Θεοτόκου. Οι εκκλησίες όλης της χώρας θα βάλουν τα «καλά» τους ενώ έχουν προγραμματιστεί δεκάδες πανηγύρια και γιορτές προς τιμήν της Παναγίας.

Μάλιστα, σε πείσμα της οικονομικών προβλημάτων αλλά και της κακής ψυχολογίας των Ελλήνων, πιστοί από όλοι τη χώρα σκοπεύουν να αναβιώσουν για άλλη μια χρονιά ήθη και έθιμα, με ιδιαίτερο συμβολισμό και τοπικό χρώμα.

Στα Σιάτιστα οι καβαλάρηδες θα ακολουθήσουν την περιφορά της εικόνας, στην  Αλόννησο θα αναβιώσει το έθιμο του παραδοσιακού γάμου και τα φιδάκια της Παναγίας θα φέρουν καλοτυχία στην Κεφαλονιά. Στη Νίσυρο οι Εννιαμερίτισσες θα γιορτάσουν την Κοίμηση της Θεοτόκου στη Παναγία τη Στυλιανή ενώ δεκάδες πιστοί αναμένεται να φτάσουν και στην Τήνο, για να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας.

Οι Καβαλάρηδες - Σιάτιστα



Με κορδέλες και χάντρες, γνωστές ως γιορτάνια, θα στολίσουν για άλλη μια χρονιά τα άλογά τους οι καβαλάρηδες στα Σιάτιστα, για να τιμήσουν καμαρωτοί την Παναγία. Το έθιμο των καβαλάρηδων έχει τις ρίζες του στην Τουρκοκρατία, όταν οι άντρες είχαν μεγάλο πόθο για ελευθερία αλλά δεν είχαν την ευκαιρία να δείξουν τη λεβεντιά τους. Κάθε χρόνο, όμως, στις 15 Αυγούστου οι Τούρκοι είχαν δώσει «άγραφο» προνόμιο στους Έλληνες και έκαναν τα…στραβά μάτια. Έτσι, την παραμονή της Κοίμησης της Θεοτόκου οι καβαλάρηδες θα ανέβουν στα καλλωπισμένα άλογά τους, θα περπατήσουν στους δρόμους του χωριού και θα…οδηγήσουν τους κατοίκους σε ένα μικρό γλέντι. Νωρίς το επόμενο πρωί, οι καβαλάρηδες με τις παραδοσιακές στολές θα ανέβουν στα άλογά τους και θα κατευθυνθούν προς το μοναστήρι της Παναγιάς στο Μικρόκαστρο για να πάρουν την ευλογία των παπάδων και να προσκυνήσουν την εικόνα της Θεοτόκου. Στη συνέχεια το έθιμο θέλει τους έφιππους να ακολουθούν την περιφορά της εικόνας μέχρι την πλατεία του χωριού, όπου είναι συγκεντρωμένοι και οι υπόλοιποι πιστοί.

Φιδάκια της Παναγίας – Κεφαλονιά



Πλήθος πιστών αναμένεται να βρεθεί και φέτος στο ναό της Παναγιάς της Φιδούς στην Κεφαλονιά για να προσκυνήσει την εικόνα της Θεοτόκου και να δει από κοντά τα…καλότυχα φιδάκια. Τα «φιδάκια της Παναγίας» εμφανίζονται κάθε χρόνο στο καμπαναριό της εκκλησίας και στη συνέχεια μεταφέρονται στο προαύλιο του Ναού. Οι κάτοικοι του νησιού πιστεύουν ότι τα φιδάκια αυτά φέρνουν καλή τύχη και σε περίπτωση που δεν εμφανιστούν θεωρείται πολύ κακός οιωνός.

Τα Νιάμερα –Νίσυρος

Με το δικό τους μοναδικό τρόπο θα γιορτάσουν την Κοίμηση της Θεοτόκου οι γυναίκες στη Νίσυρο, όπως κάνουν άλλωστε τα τελευταία 100 χρόνια. Στο μικρό αυτό νησί, όπως και ορισμένα άλλα, αναβιώνει το έθιμο του Νιάμερου. Από τις 6 έως τις 15 Αυγούστου οι Εννιαμερίτισσες συγκεντρώνονται στο μοναστήρι της Παναγίας της Στυλιανής και παρακολουθούν τις Λειτουργίες της Εκκλησίας. Παράλληλα, όμως, ακολουθούν και το δικό τους εθιμοτυπικό. Προσεύχονται, προσκυνούν τις εικόνες, νηστεύουν, ψέλνουν και κάνουν από 300 μετάνοιες την ημέρα.  Ανήμερα της μεγάλης Γιορτής της Χριστιανοσύνης, οι Εννιαμερίτισσες ετοιμάζουν τα κόλλυβα της Παναγίας. Μετά το τέλος της Λειτουργίας, οι γυναίκες προπορεύονται της λιτανείας της εικόνας, κρατώντας το μεγάλο δίσκο με τα κόλλυβα. Στην πλατεία του χωριού, ο ιερέας τα ευλογεί και στη συνέχεια μοιράζονται σε όλους τους συγκεντρωμένους.
Τάματα στην Παναγιά της Τήνου



Ta capital controls  δύσκολα θα σταματήσει τους πιστούς, που θέλουν να προσκυνήσουν την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Τήνου και να αποθέσουν τα τάματά τους. Κάθε χρονιά, χιλιάδες Χριστιανοί φτάνουν στο νησί και δεκάδες από αυτούς πέφτουν στα γόνατα και ανεβαίνουν με αυτό τον τρόπο τα σκαλιά της Εκκλησίας. Παραδοσιακά το πανηγύρι της Παναγίας διαρκεί μέχρι τις 23 Αυγούστου, δηλαδή μέχρι να συμπληρωθούν τα εννιάμερα. Παράλληλα πάντως με τον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στο νησί γιορτάζεται και η επέτειος της βύθισης του αντιτορπιλικού Έλλη από τους Ιταλούς το 1940, λίγο πριν φτάσει και στην Ελλάδα ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος.
Παραδοσιακός γάμος- Αλόννησος



Το έθιμο του παραδοσιακού γάμου αναβιώνει κάθε χρόνο στην Αλόννησο και οι επισκέπτες του νησιού έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν μια από τις πιο παλιές παραδόσεις. Το απόγευμα του Δεκαπενταύγουστου εθελοντές φοράνε παραδοσιακές στολές και κατευθύνονται προς την εκκλησία του χωριού. Ο εθελοντής-κουμπάρος βρίσκει οργανοπαίχτες και κατευθύνεται προς το σπίτι του «γαμπρού» υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής. Με τη σειρά του ο γαμπρός ασημώνει τους μουσικούς και κερνάει τους παρευρισκόμενους παραδοσιακά γλυκά, τσίπουρο και κρασί. Στη συνέχεια παίρνει μια πιατέλα με «χαμαλιά», ένα τοπικό γλυκό, και παίρνει το δρόμο για το σπίτι της νύφης. Στην πόρτα τον περιμένει η…πεθερά, η οποία παίρνει τα γλυκά και περιμένει να ακούσει το δώρο που θα της «τάξει» ο γαμπρός. Σε περίπτωση που ικανοποιηθεί, τότε του ανοίγει την πόρτα και ο γαμπρός μπορεί να πάρει τη νύφη και να κατευθυνθεί προς την Εκκλησία. Μετά το…γάμο, ντόπιοι και επισκέπτες μαζεύονται στην πλατεία του χωριού και δοκιμάζουν μακαρόνια με γίδα, το παραδοσιακό έδεσμα του γαμήλιου γλεντιού.

ΠΗΓΗ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου