Κυριακή 3 Απριλίου 2016

Μόνο η δικαιοσύνη κάνει τους ανθρώπους ίσους

image
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Πέρασαν 2μισι χρόνια από τη δολοφονία Φύσσα. Ο Ρουπακιάς είναι σπίτι του φρουρούμενος. Βλέπει στην ελεύθερη ΕΡΤ το συνέδριο των συντρόφων του χρυσών ναζί. Φταίει που δεν είχαμε αίθουσες για να γίνεται η δίκη, φταίει που είναι μεγάλη η δικογραφία, φταίει που οι γερμανοτσολιάδες έκοψαν τους μισθούς στους δικαστές, φταίει που οι καθαρίστριες δεν έχουν μάθει τη δουλειά τους ως γραμματείς, φταίει η αποχή των δικηγόρων... εντέλει φταίει το μνημόνιο, όπως πάντα. Ο πρθ στη συζήτηση για τη δικαιοσύνη στη Βουλή προχθές δεν είπε λέξη για την αποφυλάκιση Ρουπακιά. D-day πανηγύριζε ο κομματικός τύπος. Είπε για τη διαφθορά και τις λίστες Λαγκάρντ, και την επόμενη μέρα έβαλαν στο αρχείο την υπόθεση πόθεν έσχες Σταθάκη με τα 38 ξεχασμένα σπίτια και 1,8 εκατομμύρια. Στο αρχείο και το πόθεν έσχες Φλαμπουράρη. Αφού δεν είναι στη λίστα Μπόργιανς, δεν έχει σημασία. Πότε να βγάλουμε πάλι συνέντευξη με τον Φαλτσιανί, να χορέψουν στο σύνταγμα της αξιοπρέπειας οι ψηφοφόροι για τους νέους φόρους; Χορέψτε, θα τα πάρουμε από τους πλούσιους. Χορέψτε, σε φόρους και εισφορές το 60% του μισθού. Ο πρθ μπορεί να έχει μείνει στην παραδοχή του υπουργού Παρασκευόπουλου ότι φταίει «η βραδύτητα στην απονομή δικαιοσύνης». Όμως χρειάστηκαν μόλις 18 μήνες από την ανακοίνωση της μείωσης των μισθών των δικαστών το 2012, μέχρι την απόφαση του μισθοδικείου τους για την επαναφορά τους. Παρόλο που ο «πίνακας αποτελεσμάτων της ΕΕ στον τομέα της δικαιοσύνης 2015» διαπιστώνει ότι ο αναγκαίος χρόνος για την εκδίκαση διοικητικών υποθέσεων σε πρώτο βαθμό είναι από 3 έως 8 χρόνια! Άλλο πράγμα οι μισθοί. Ο αναγκαίος χρόνος για την εκδίκαση αστικών, εμπορικών, διοικητικών και άλλων υποθέσεων σε πρώτο βαθμό είναι 600 ημέρες. Όλοι είμαστε ίσοι απέναντι στη δικαιοσύνη;
Κυρίως φταίει
 «βεβαίως η γενικότερη καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης», όπως διαπίστωσε και η πρώην πρωθυπουργός κ. Θάνου. Μπορεί να φταίει η πρόεδρος του Άρειου Πάγου; Μήπως να παραιτηθεί η πρόεδρος για τη «γενικότερη καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης»; Μάλλον ο Τσακυράκης θα φταίει και για αυτό! Μα και οι δικαστές δεν περίμεναν 18 μήνες για το μισθοδικείο; Όσο αντίστοιχα είναι το χρονικό όριο της προφυλάκισης. Έχουν περάσει 2μισι χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Έχουν περάσει 11 χρόνια από την «αυτοκτονία» Τσαλικίδη. Έχουν περάσει 6 χρόνια από τη δολοφονία των 3 εργαζόμενων στη Μarfin. Και οι 3 υποθέσεις είναι ακόμη ανοιχτές. Ο βιαστής με τις τυρόπιτες με συνήγορο υπεράσπισης την πολυλατρεμένη κ. Ζωή Κωσταντοπούλου πέρασε τα ισόβια του κάνοντας μόλις 3μισι χρόνια στη φυλακή! Τα 4 θύματά του όμως ταξίδεψαν σε 8 χρόνια 9 φορές από το εξωτερικό για τις αντίστοιχες αναβολές της δίκης του. Σε κατ’ οίκον «περιορισμό» είναι και οι κατηγορούμενοι χρυσαυγίτες ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης. «Σπίτι» τους είναι και η Βουλή και στο προχθεσινό Βατερλώ του κυβερνητικού δίδυμου κατέθεσαν στη Βουλή τις απόψεις τους για τη δικαιοσύνη και τη διαφθορά! Η έκθεση της ΕΕ κατατάσσει την Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις της λίστας, όμως μας αρκεί ότι η πρόεδρος κ. Θάνου υπογραμμίζει ότι «το δικαστικό σύστημα δεν επιτρέπεται να αξιολογείται με ποσοτικά κριτήρια, αλλά με την ποιότητα της λειτουργίας του». Μπορεί να την επιβεβαιώσει και η οικογένεια Φύσσα και η οικογένεια Τσαλικίδη και η οικογένεια κάθε ταλαιπωρημένου Έλληνα πολίτη που τρέχει χρόνια για να βρει το δίκιο του!
Η δικαιοσύνη, η Θέμιδα, έχει δεμένα τα μάτια της και ζυγίζει τις αποφάσεις της με βάση τα στοιχεία. Προηγείται η έρευνα, ο έλεγχος, η εξέταση. Έχει τα μάτια, και τα αυτιά της ανοιχτά, είναι η Ιχναία Θέμιδα και ερευνά ό,τι χρειάζεται για να αποδοθεί η δικαιοσύνη. Για να αποφανθεί η Θέμιδα πρέπει να έχει ερευνήσει η Ιχναία. Οι παρεμβάσεις των κυβερνήσεων Συριζανέλ με Παπαγγελόπουλους και Σαμαροβενιζέλων με Αθανασίου και με «παναθηνακάκιες» στο έργο της δικαιοσύνης, κλείνουν τα μάτια, το στόμα, τα αυτιά στην Ιχναία. Η δικαιοσύνη κατά προτεραιότητα μετρά τα αναδρομικά των δικαστών, και μετά τις εκκρεμείς υποθέσεις. Μόνο η δικαιοσύνη κάνει τους ανθρώπους ίσους, είπε ένας πολιτικός αρχηγός προχθές στη Βουλή. Όλοι μιλούν για το πώς σφυροκόπησε ανήλεα τα 2 παλαιά κόμματα στη συζήτηση, και ότι ήταν ο μοναδικός που είπε τη διαφθορά με το όνομά της, όμως το πιο σημαντικό σημείο της ομιλίας του ήταν η αναφορά του στη δικαιοσύνη. Για τις προαγωγές των ημέτερων δικαστικών, για τις παρεμβάσεις των πολιτικών στη δικαιοσύνη, για την πολυνομία, την κακονομία, για την παράκαμψη συγκεκριμένων άξιων δικαστικών από το στημένο σύστημα, για τη φαιδρή δίωξη του Τσακυράκη από τη Θάνου, για τον εισαγγελέα προστάτη των φτωχών Μαρκή. Η δικαιοσύνη είναι τα 3 πιθήκια της ιαπωνικής ιστορίας, το ένα κρατά κλειστά τα μάτια του, το ένα κρατά κλειστά τα αυτιά του και το τρίτο κρατά κλειστό το στόμα του. Μας θύμισε ότι η δικαιοσύνη πρέπει να είναι τυφλή, όχι αργή. Για την πιλοτική δίκη, για την e-justice, για την αξιολόγηση των δικαστών. Η κυβέρνηση χειραγωγεί τη δικαιοσύνη. Αντίστοιχα ο Μητσοτάκης, αντί να χτυπά με ονόματα τη διαπλοκή, διασκέδαζε είτε με τις γελοιογραφίες του Αρκά, είτε υπερασπιζόμενος τους δικούς του μπλε διαπλεκόμενους.
Πριν λίγες μέρες η κυπριακή δικαιοσύνη έκδωσε διεθνές ένταλμα για τον Λ. Μπόμπολα για χρηματισμό δημοσίου λειτουργού και αδικήματα διαφθοράς και ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος. Το Συμβούλιο Εφετών καλείται να αποφανθεί για την έκδοσή του ή μη στην Κύπρο. Πάνω κάτω η υπόθεση Χριστοφοράκου από την ανάποδη. Η Κύπρος είναι στη θέση της Ελλάδας τότε, και ζητά την έκδοσή του. Η Ελλάδα θα ακολουθήσει τη θέση της Γερμανίας για τον Χριστοφοράκο, και θα τον καλύψει, ή θα τον εκδώσει στην Κύπρο να εξεταστεί από τους εισαγγελείς; Η «αριστερή» κυβέρνηση των κρυφών ραντεβού φοβάται μήπως την ξεσκίσει η γάτα της διαπλοκής. Το αργότερο σε 60 ημέρες η Ελλάδα πρέπει να έχει απαντήσει στο αίτημα του Κύπριου εισαγγελέα. «Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα» έλεγε προχθές στη Βουλή πάλι ο Τσίπρας ζητώντας επιτροπή συμβιβασμού με τη Siemens. Μετά τους ήρθε το αίτημα, ιδού η Κύπρος, ιδού και το πήδημα.
Αλλά ας κάνουμε μια ακόμη εξεταστική επιτροπή να γίνει ντόρος για κανένα εξάμηνο για τα δάνεια των τραπεζών να παντελονιάσουμε τις υπερωρίες και μετά θα βρούμε κάποιο άλλο σκάνδαλο να πάμε από την αρχή συζήτηση στη Βουλή, νέα D-day να καμαρώνει το left.gr. Ο κουτοπόνηρος πολιτικάντης του Σύριζα που σήκωνε τις μπάρες στα διόδια έφαγε πρόστιμο 22 χιλιάδες ευρώ για απλήρωτα διόδια 420 ευρώ. Αντίστοιχα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Λαρατζαφέρης καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 12 μηνών, με τριετή αναστολή και πρόστιμο 10.000 ευρώ, για ανακριβή δήλωση «πόθεν έσχες» 8 εκ. δολαρίων την τριετία 2010-2012! Κάτι πάει λάθος, ή τα 22 χιλιάδες πρόστιμο για διόδια 420 ευρώ, ή τα 10 χιλιάδες πρόστιμο για τα 8 εκ. δολάρια.
Πόσο αξίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα για το ελληνικό δικαστικό σύστημα; Πόσο αξίζει η ελεύθερη και ανεξάρτητη δικαστική αρχή; Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέδωσε πάνω από 403 καταδικαστικές αποφάσεις εναντίον της Ελλάδας για παραβίαση του δικαιώματος προσφυγής σε μία δίκαιη και σύντομη δίκη. Όταν διαθέτουμε 30 δικαστές ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, ενώ η Γαλλία 12 και η Ιταλία 11. Μέχρι πότε το υπουργικό συμβούλιο της εκάστοτε κυβέρνησης θα επιλέγει την 4η στην ιεραρχία ως πρόεδρο του Άρειου Πάγου σε βάρος των υπολοίπων; Αν δεν επιλέγεται δίκαια έναντι των συναδέλφων της. Ως πότε π.χ. μια «κυβέρνηση κράτους απολυταρχικού» (όπως χαρακτήριζε εγγράφως η κ. Θάνου τους σαμαροβενιζέλους) θα διορίζει τον πρόεδρο των δικαστών; Ο καίσαρας και η γυναίκα του. Η δικαιοσύνη και η πρόεδρός της. Η κ. Παναγούλα Γλυκατζή χρειάστηκε να περιμένει από το 2000 έως το 2012 για να τελεσιδικήσει η υπόθεσή της στην Ελλάδα με παρέμβαση του δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η κ. Γλυκατζή εργαζόταν ως καθαρίστρια σε δημόσιο νοσοκομείο και η προσφυγή της αφορούσε τη διεκδίκιση των μειωμένων αμοιβών της από το ελληνικό Δημόσιο. Το μισθοδικείο των δικαστών χρειάστηκε 18 μήνες γιατί έκρινε ότι «οι μειώσεις είναι αντίθετες προς τις συνταγματικές αρχές της ισοτιμίας των 3 εξουσιών και της δικαστικής ανεξαρτησίας».
Σε ποια χώρα η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης κρίνεται από το ύψος των αμοιβών των λειτουργών της; Δικαιοσύνη είναι εκείνη η ιδανική χώρα, όπου ο αδύναμος έχει την ίδια θέση με τον δυνατό, που ο φτωχός έχει το ίδιο βάρος με τον πλούσιο, που η ζυγαριά δεν γέρνει όταν τύχει αλλά όταν πρέπει, που ο ένοχος φοβάται περισσότερο από τον αθώο (που φοβάται ότι δεν θα βρει το δίκιο του ποτέ), που ο χρόνος διορθώνει την αδικία, δεν την επιβαρύνει και άλλο. Στη χώρα που η δικαστής που χαρακτηρίζει τα αναδρομικά των 5μισι χιλιάδων ευρώ «ταπεινά φιλοδωρήματα των 150 ευρώ το μήνα» φροντίζει να έχει ολοκληρωθεί η δίκη κάθε κατ’ ομολογία του δολοφόνου σε χρόνο μικρότερο από το χρόνο που χρειάστηκε η απόφαση για τα «φιλοδωρήματα». Στην ίδια χώρα ο πρθ ζητά την παραίτηση του υπουργού του και του πρόεδρου δικαστή, που ο ίδιος φρόντισε να διορίσει, για την ανεπάρκειά τους για την αποφυλάκιση Ρουπακιά μετά από το ανώτατο όριο προφυλάκισης των 30 μηνών. Αλλιώς γιατί να πηγαίνει σε φόρους και εισφορές το 60% του μισθού σου; Για να μην έχεις δικαιοσύνη;
Τελικά η συζήτηση στη Βουλή κατέληξε στην επιλογή του πρθ για εξεταστική επιτροπή για τα δάνεια των τραπεζών σε κόμματα και ΜΜΕ. Googlαρα για τους ισολογισμούς των κομμάτων στο διαδίκτυο να βρω για τα 210 εκ. της ΝΔ, τα 120 εκ. του Πασόκ, τα 20 εκ. του Σύριζα, τα 11 εκ. του ΚΚΕ, αλλά δεν βρήκα απολύτως τίποτα. Με εξαίρεση αυτό. Για τα υπόλοιπα κόμματα η υποχρέωση της δημοσίευσης του ισολογισμού τους δεν αφορά δικαίωμα πληροφόρησης των Ελλήνων πολιτών. Είναι απόρρητη σχέση με τον τραπεζικό τους μόνο. Όχι με τους πολίτες. Το ίδιο και για το πόθεν έσχες των βουλευτών από το 2012. Κάποια στιγμή ίσως συζητήσουν στη Βουλή και για τη δικαιοσύνη. Γιατί μόνο η δικαιοσύνη κάνει τους ανθρώπους ίσους.
ΠΗΓΗ:  Athens Voice

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου