Η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου προετοιμάζεται για την
κρίσιμη συνάντηση με τους επικεφαλής των δανειστών, έχοντας μεταξύ άλλων
στο οπλοστάσιό της και την αξιολόγηση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας
(ILO) στο θέμα της προέγκρισης των ομαδικών απολύσεων.
Σε κεντρικό διακύβευμα της δεύτερης αξιολόγησης αλλά και σε μέγιστο
πολιτικό πρόβλημα της κυβέρνησης εξελίσσεται το θέμα των ομαδικών
απολύσεων, με τους δανειστές να πιέζουν για αύξηση του ορίου
επιτρεπόμενων απολύσεων στο 10% και την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας
να αναζητεί τρόπο διαφυγής «χωρίς υποχωρήσεις και καθυστερήσεις».
Τα «αγκάθια» στα εργασιακά είναι πολλά, καθώς
η ελληνική πλευρά έχει
βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τα θέματα της επεκτασιμότητας των
συμβάσεων και της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης, τα οποία απορρίπτουν
οι δανειστές, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να έχει κάνει πιο
ξεκάθαρη τη θέση του και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να τηρούν στάση
αναμονής.Τα «αγκάθια» στα εργασιακά είναι πολλά, καθώς
Στο πλέον καυτό θέμα των ομαδικών απολύσεων, τρία είναι τα σημεία στα οποία θα κριθεί η διαπραγμάτευση: το ποσοστό των επιτρεπόμενων απολύσεων, η προέγκριση του πλάνου των ομαδικών απολύσεων από το Δημόσιο ή κάποιον ανεξάρτητο φορέα και η πιθανότητα επιδότησης της μερικής απασχόλησης των εργαζομένων, προκειμένου να αποφευχθούν οι μαζικές απολύσεις.
Χθες, πηγές από το υπουργείο Εργασίας άφηναν ανοικτό το ενδεχόμενο το θέμα των ομαδικών απολύσεων να «κλείσει» πριν από την έκδοση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που δεν αναμένεται πριν από τα μέσα Δεκεμβρίου. Σημείωναν δε με νόημα ότι κυρίως το ΔΝΤ θέτει παράλληλα με την κατάργηση της προληπτικής έγκρισης (θέμα που κρίνεται στο Ευρωδικαστήριο) και την αύξηση του επιτρεπόμενου ορίου σε 10%.
Η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου προετοιμάζεται για την κρίσιμη συνάντηση με τους επικεφαλής των δανειστών, έχοντας μεταξύ άλλων στο οπλοστάσιό της και την αξιολόγηση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO) για το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, σύμφωνα με το οποίο όσοι ζητούν κατάργηση της προέγκρισης και μάλιστα πριν από την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου δεν έχουν καταθέσει στοιχεία που θα στηρίζουν την άποψή τους.
Αναλυτικά, οι δανειστές πιέζουν να καταργηθεί η πρόβλεψη για προέγκριση του πλάνου κάθε επιχείρησης και οι ομαδικές απολύσεις να ελέγχονται εκ των υστέρων, εφόσον οι απολυμένοι εργαζόμενοι προσφύγουν στα δικαστήρια. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η κυβέρνηση επεξεργάζεται τρόπους να διατηρηθεί ο προέλεγχος, και μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται είναι η τελική έγκριση να φύγει από τη δικαιοδοσία του εκάστοτε υπουργού και να περάσει σε κάποιον ανεξάρτητο φορέα (τον ΟΜΕΔ ή τον ΟΑΕΔ).
Η «μητέρα των μαχών» αναμένεται στο θέμα του επιτρεπόμενου ορίου απολύσεων ανά μήνα, με την ελληνική πλευρά να αρνείται την αύξηση του ποσοστού από 5% σε 10%. Σύμμαχό της σε αυτή την προσπάθεια θα έχει τελικά και τους εγχώριους κοινωνικούς εταίρους, καθώς έπειτα από συνάντηση με την κ. Αχτσιόγλου, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδης, ο οποίος το προηγούμενο διάστημα φερόταν να υποστηρίζει την αύξηση του ορίου απολύσεων στο 10%, ξεκαθάρισε ότι θεωρεί τη συζήτηση άνευ αντικειμένου αφού δεν αφορά το μέγεθος των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Στον αντίποδα, θετική αναμένεται να είναι η ελληνική πλευρά στην πρόταση για εργασία μειωμένου ωραρίου ως αντίβαρο στις ομαδικές απολύσεις, με το Δημόσιο να επιδοτεί τους μειωμένους μισθούς, παρότι πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα, δεδομένου ότι το 72% των ανέργων που είναι μακροχρόνια άνεργοι και οι μερικώς απασχολούμενοι δεν λαμβάνουν οποιαδήποτε παροχή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου