Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

Ο ΣΕΠΕΝΙ για την «Εξ αποστάσεως εκπαίδευση»


 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΟΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Ιωάννινα,  30 – 03 2020
Αρ. Πρωτ.:  92
Ταχ. Δ/νση: Αράπη 1A -  45332 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Τηλ. - FAX: 26510 78747
email:  sepenioa@gmail.com
Ιστοσελίδα: www.syldnioa.gr
ΠΡΟΣ
Μέλη


ΘΕΜΑ : «Εξ αποστάσεως εκπαίδευση»
Συναδέλφισσες – οι,
Τις τελευταίες εβδομάδες βιώνουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση τόσο για την εκπαιδευτική κοινότητα όσο και για την κοινωνία ολόκληρη. Η εξέλιξη αυτή, όπως διαπιστώνουμε όλοι, έχει διαφοροποιήσει και ανατρέψει την καθημερινότητά μας. Στις δύσκολες αυτές στιγμές οφείλουμε όλοι να επιδείξουμε σοβαρότητα και υπευθυνότητα στηρίζοντας την προσπάθεια της κοινωνίας να σταθεί όρθια.
Στην προσπάθεια αυτή καλούμαστε να υλοποιήσουμε σε δύσκολες συνθήκες την εξ αποστάσεως εκπαίδευση των μαθητών, η οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί επιστημονικά να υποκαταστήσει την δια ζώσης εκπαίδευση.
Το Υπουργείο Παιδείας έχει
επιδοθεί σε μια επικοινωνιακή εκστρατεία αγνοώντας τις μεγάλες και διαχρονικές ευθύνες του. Οι παραλείψεις και η αδιαφορία των τελευταίων ετών δεν μπορούν να καλυφθούν σε διάστημα λίγων ημερών ούτε μπορεί να τις κρύψει πίσω από την δήθεν «αδιαφορία» ή «τεμπελιά» των εκπαιδευτικών όπως τεχνηέντως διοχετεύεται από κάποιους «δημοσιογράφους».
Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο που ορίζεται ως ο επίσημος διαδικτυακός φορέας δεν μπορεί να υποστηρίξει με τον τρόπο που θα έπρεπε το συγκεκριμένο εγχείρημα, όπως άλλωστε μαρτυρούν οι πολλές και πολύωρες προσπάθειες εγγραφής στο συγκεκριμένο δίκτυο από εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς. Η έλλειψη σχετικής επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, ως αποτέλεσμα απουσίας πολλών ετών κεντρικού επιμορφωτικού σχεδιασμού από την Πολιτεία όπως και η αδυναμία πρόσβασης αρκετών οικογενειών στο διαδίκτυο δημιουργούν επιπλέον κρίκους στην αλυσίδα προβλημάτων της συγκεκριμένης διαδικασίας.
Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση ως μια επικουρική διαδικασία, σε σχέση με την δια ζώσης διδασκαλία, μπορεί να υποστηριχθεί από τους εκπαιδευτικούς και τον Σύλλογο διδασκόντων της κάθε σχολικής μονάδας με τον τρόπο που κρίνουν αυτοί ως κατάλληλο (email, χρήση ιστολογίων των σχολικών μονάδων, με skype, με τις ψηφιακές τάξεις και πλατφόρμες που προτείνει το Υπουργείο καθώς και άλλους τρόπους που υιοθετούν από κοινού με τους μαθητές) γνωρίζοντας καλύτερα τις ανάγκες των μαθητών καθώς και τις ιδιαίτερες συνθήκες και δυνατότητες της περιοχής τους. Έτσι θα  επιτευχθεί εποικοδομητικά ο ρόλος της εκπαίδευσης σε ένα επιβεβλημένο πλαίσιο ανατροφοδότησης  .
Παρά τις πολλές αντικειμενικές και υποκειμενικές δυσκολίες που παρουσιάζονται οι εκπαιδευτικοί όχι απλώς στέκονται για ακόμη μια φορά στο ύψος των περιστάσεων, αλλά στηρίζουν έμπρακτα από την πρώτη στιγμή τους μαθητές και τις οικογένειές τους τόσο σε ψυχολογικό όσο και σε εκπαιδευτικό επίπεδο, όπως κάνουν πάντα άλλωστε όλα τα χρόνια. Δυστυχώς διαφαίνεται τις τελευταίες μέρες ότι εκτός από τον ιό COVID – 19 , θα πρέπει ν’ αντιμετωπίσουμε και τον ιό του κοινωνικού αυτοματισμού που εσκεμμένα προσπαθούν να διασπείρουν κάποιοι. Οφείλουμε να εφαρμόσουμε και να αναδείξουμε όλες τις αξίες και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που μας διέπουν τόσο ως προσωπικότητες αλλά και ως επιστημονικός  κλάδος συνολικά, αλλά ταυτόχρονα να διατηρήσουμε τα κεκτημένα που με κόπο αποκτήσαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια με δίκαιους και έντιμους αγώνες.
Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ιωαννίνων θέλει να συγχαρεί όλους τους εκπαιδευτικούς – μέλη του για την πολύ μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουν . Να υπενθυμίσει τη διαρκή παρουσία του και συμπαράσταση σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, καθώς  στεκόμαστε δίπλα σε όλη αυτή την προσπάθεια και είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε σε ότι χρειαστείτε.
Ευχόμαστε σε όλους υγεία και καλή δύναμη με ηθικό ακμαίο!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου