ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΓΙΑ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΜΕΤΡΑ
Την αναγκαιότητα επιτάχυνσης της απονομής πειθαρχικής δικαιοσύνης στο
Δημόσιο, επεσήμανε σε σημερινές του δηλώσεις ο υπουργός Διοικητικής
Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης που απέδωσε στις διαδικασίες του
πειθαρχικού ελέγχου, χαρακτηριστικά «ομερτά».
Μιλώντας στον ρ.σ «Βήμα», ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις περιπτώσεις
δημοσίων υπαλλήλων που παρότι κατηγορούνται για κακουργήματα, οι
πειθαρχικές διαδικασίε δεν είχνα κινηθεί, όπως κατέδειξε και ο έλεγχος
του Σώματος Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ), θέμα που
ανέδειξε με το πρωτοσέλιδό του το Σάββατο το ΕθνοςΤα βασικότερα σημεία τςη συνέντευξης Μητσοτάκη έχουν ως εξής:
- Ο κ. Στουρνάρας αντέδρασε άμεσα με το που κοινοποιήθηκαν τα στοιχεία. Θα τεθούν σε αυτοδίκαιη αργία όσοι πρέπει, ενώ θα ζητήσει πειθαρχικές ευθύνες από τους προϊσταμένους, στις περιπτώσεις όπου γνώριζαν για την ποινική διαδικασία και δεν κινήθηκε το πειθαρχικό.
- Υπήρχε μια ομερτά που τώρα σπάει. Περίπου 1.000 δημόσιοι υπάλληλοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε αυτοδίκαιη αργία, ενώ σχεδόν 200 έχουν απομακρυνθεί από την αρχή της χρονιάς ως αποτέλεσμα της επιτάχυνσης της πειθαρχικής δικαιοσύνης.
- Δεν θα μπορούσαμε να είχαμε ολοκληρώσει το πρώτο κύμα της κινητικότητας αν δεν είχαμε συνεργασία με τα Υπουργεία. Εντόπισαν πλεονάζουσες θέσεις, έκαναν μοριοδοτήσεις. Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι από τη φύση του οριζόντιο Υπουργείο, που πρέπει να συνεργάζεται με όλα τα Υπουργεία. Υλοποιεί αποφάσεις ενός συλλογικού οργάνου, του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης.
- Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε προχθές την προσφυγή διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ κατά της διαθεσιμότητας. Ήταν μια πρώτη δικαίωση της νομιμότητας των πράξεών μας.
- Για την τρέχουσα αξιολόγηση δεν έχουμε εκκρεμότητες με την τρόικα. Από εκεί και πέρα, συζητάμε για τους επόμενους στόχους που έχουμε. Έχουμε καταφέρει να μεταφέρουμε, σε ένα βαθμό, τη συζήτηση από τους ποσοτικούς στους ποιοτικούς στόχους. Χρειάζονται παρεμβάσεις και στις δομές και στις διαδικασίες και στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού στο Δημόσιο. Εκεί εστιάζουμε.
- Σχεδιάζουμε ένα σύστημα προαγωγών στο Δημόσιο που θα επιβραβεύει περισσότερο την αξία και λιγότερο την προϋπηρεσία. Θα πετύχουμε έτσι και την ανανέωση του Δημοσίου σε επίπεδο διευθυντικών στελεχών. Αυτές είναι οι παρεμβάσεις που θα κάνουν το Δημόσιο πιο λειτουργικό.
- Στην Ελλάδα η ύφεση είναι τόσο βαθιά που δεν υπάρχει κανένα περιθώριο λήψης οριζόντιων μέτρων εισοδηματικού χαρακτήρα. Υπάρχουν στο εξωτερικό άστοχες δηλώσεις που υποτιμούν την τεράστια προσπάθεια που έχει γίνει στην Ελλάδα.
- Χρειάζεται επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών, που θα έχουν και δημοσιονομικό όφελος. Για παράδειγμα η απλούστευση διοικητικών διαδικασιών για τις επιχειρήσεις είναι κάτι που θα συνεισφέρει στην αναπτυξιακή δυναμική της χώρας.
- Πριν από δύο χρόνια είχα στείλει επιστολή στους συναδέλφους μου βουλευτές, με την οποία ζητούσα να παραιτηθούμε από κάποια προνόμια ώστε να είμαστε εναρμονισμένοι με το κοινό αίσθημα και να συμμετέχουμε χωρίς υπερβολές και χωρίς λαϊκισμούς στην προσπάθεια. Δεν είχα βρει ανταπόκριση.
- Τα πόθεν έσχες των βουλευτών δεν παρουσιάζονται με τρόπο εύληπτο. Λείπει επίσης η ιστορική εξέλιξη των πόθεν έσχες. Πρέπει ο πολίτης να μπορεί να βλέπει το πρώτο πόθεν έσχες και το τελευταίο κάθε βουλευτή. Είναι μια πρόταση την οποία έχω καταθέσει εδώ και πολύ καιρό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου