Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Μείωση της ανεργίας από το 2015 με ομαδικές απολύσεις το 2014

http://static-enet.toolip.gr/garnish/footer-logo.png
Η μείωση της ανεργίας θα ξεκινήσει από το τέλος του 2014 προβλέπει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και θα είναι αποτέλεσμα των διαρθρωτικών αλλαγών, της αύξησης της ευελιξίας στην αγορά εργασίας, της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους και της καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας.
Απόψε η συνάντηση του υπουργού Εργασίας με τους εκπροσώπους των δανειστών στο υπουργείο Οικονομικών Απόψε η συνάντηση του υπουργού Εργασίας με τους εκπροσώπους των δανειστών στο υπουργείο Οικονομικών Τα παραπάνω δήλωσε ο κ. Βρούτσης σε εκδήλωση σήμερα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) και αναφέρθηκε επίσης στην αναγκαιότητα της αλλαγής του νομικού πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις, η οποία πρέπει, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης έναντι των δανειστών, να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2013.
Μέχρι σήμερα ως ομαδικές απολύσεις θεωρούνται α) οι περισσότερες των 6, όταν η επιχείρηση απασχολεί 20-150 εργαζομένους και β) οι άνω του 5%, αρκεί να μην υπερβαίνουν τις 30, όταν η επιχείρηση απασχολεί άνω των 150 εργαζομένων. Η έγκριση των ομαδικών απολύσεων απαιτεί διαβουλεύσεις και αιτιολογημένη απόφαση του υπουργού Εργασίας, χωρίς την οποία οι απολύσεις θεωρούνται άκυρες.
Ο κ. Βρούτσης χαρακτήρισε το συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο «ελληνική πρωτοτυπία, μοναδική στην Ευρώπη» το οποίο «δεν έσωσε ούτε τις επιχειρήσεις, ούτε τις θέσεις εργασίας», αντίθετα «οι επιχειρήσεις έκλεισαν και οι εργαζόμενοι έχασαν τα δεδουλευμένα και την εργασία τους, χωρίς να λάβουν επίδομα ανεργίας, αφού συνήθως δεν είχε προηγηθεί κανονική απόλυση».
Σύμφωνα με το υπουργείο, στις νέες ρυθμίσεις εξετάζεται η αύξηση του ορίου του 5% για επιχειρήσεις που βρίσκονται στο στάδιο της αναδιάρθρωσης, ενώ σύμφωνα με τον υπουργό θα προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η ανάληψη υποχρεώσεων από τον εργοδότη για τη στήριξη και την επανακατάρτιση των εργαζομένων που θα απολύσει, ώστε να είναι δυνατή η επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.
Το θέμα των ομαδικών απολύσεων αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να απασχολήσει και την αποψινή συνάντηση του υπουργού Εργασίας με τους εκπροσώπους των δανειστών στο υπουργείο Οικονομικών μαζί με το θέμα της χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος.
Με δεδομένο ότι η κρατική ενίσχυση θα είναι μειωμένη κατά περίπου 1,4 δισ. ευρώ, δηλαδή 2,76 δισ. ευρώ έναντι 3,88 δισ. το 2012, η ελληνική πλευρά θα υποστηρίξει ότι πιθανά κενά θα καλυφθούν από την αύξηση των εσόδων που θα προέλθουν από την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, τη ρύθμιση οφειλών και τις δυνατότητες που παρέχουν οι νέες βάσεις δεδομένων του υπουργείου Εργασίας, η «Εργάνη» για την απασχόληση και ο «Ήλιος» για το ασφαλιστικό σύστημα.
Πρόσθετα έσοδα αναμένονται: α) από τη λειτουργία του μηχανισμού αυτόματης διασταύρωσης των υποβληθεισών μηνιαίων εισφορών στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μέσω Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) σε σχέση με τις καταβληθείσες, β) από τους διαρκείς ελέγχους για αδήλωτη εργασία και γ) από τη λειτουργία του Ενιαίου Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών από ασφαλιστικές εισφορές για το σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων.
Το υπουργείο Εργασίας υποστηρίζει ότι το «νοικοκύρεμα» του συστήματος αποδίδει και ότι ήδη το ΙΚΑ παρουσιάζει αύξηση εσόδων για δεύτερο διαδοχικό μήνα, ύστερα από τέσσερα ολόκληρα χρόνια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου