Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Σχετικά με τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών Π.Ε. α΄και β’ φάσης και τη διαδικασία που ακολουθήθηκε (από 6648 ικανοποιήθηκαν 4890, ποσοστό 74%)

Μπράτης Δημήτρης                                      Αθήνα 26 Σεπτεμβρίου 2011
Αιρετός του ΚΥΣΠΕ            
d.mpratis@gmail.com                            
http://www.mpratis.gr                            
τηλ. 6974750402 – 2103312790
2103442884                
fax: 2103246893              

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
          Ολοκληρώθηκε σήμερα, 26/9/2011 η β’ φάση των αποσπάσεων από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ, με την εξέταση των αιτήσεων των συναδέλφων ειδικοτήτων που υπηρετούν στην Π.Ε. Οι συνάδελφοι που δεν πήραν απόσπαση έχουν εκ του νόμου δικαίωμα να υποβάλλουν νέα αίτηση επανεξέτασης.  
          Ως αιρετός του κλάδου, στο ΚΥΣΠΕ, επισημαίνω τα εξής για την όλη διαδικασία:
1. Οι αποσπάσεις από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ έγιναν για πρώτη φορά στην ιστορία της εκπαίδευσης, με μοριοδότηση, αίτημα του κλάδου από το 1997. Αυτό έδωσε τη δυνατότητα να υπάρξει πλήρης διαφάνεια και έλεγχος των δεδομένων απ’ όλους τους ενδιαφερόμενους και να σταματήσει επιτέλους το γνωστό πελατειακό σύστημα που για χρόνια ταλαιπωρούσε την εκπαίδευση και τους συναδέλφους. Το γεγονός ότι η διαδικασία της μοριοδότησης ακολουθήθηκε για πρώτη φορά, είχε ως αποτέλεσμα να παρουσιαστούν λάθη και αδυναμίες τα οποία επισημάνθηκαν από τους συναδέλφους, με την ανάρτηση των σχετικών πινάκων στο διαδίκτυο, και μετά τις ενστάσεις που έγιναν διορθώθηκαν. Είναι προφανές ότι υπάρχουν αδικίες στα κριτήρια της μοριοδότησης, οι οποίες πρέπει να διορθωθούν. Γι’ αυτό χρειάζεται να ξαναγίνει συζήτηση στον κλάδο τόσο για τη μοριοδότηση των κριτηρίων των αποσπάσεων, όσο και για την αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων και την αναμόρφωση του Π.Δ. 50/96 και του Π.Δ. 100/97 για τις μεταθέσεις (κατάργηση διετίας, τριετίας, κλπ.). ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, ΟΜΩΣ, Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ.
2. Η φετινή διαδικασία εξέτασης των αποσπάσεων καθυστέρησε περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά. Αφού η α’ φάση πραγματοποιήθηκε στις 31 Αυγούστου και η β’ φάση στις 26 του Σεπτέμβρη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες συνάδελφοί μας να βρεθούν σε μια πρωτοφανή ομηρεία, αφού μια μέρα πριν αρχίσει το σχολικό έτος δε γνώριζαν πού πρέπει να παρουσιαστούν. Η κατάσταση αυτή οφείλεται στην παντελή έλλειψη σχεδιασμού, από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Παιδείας και στην άγνοια των διαδικασιών που ακολουθούνται στις αποσπάσεις, από διάφορους επαΐοντες (!!!).
       Είναι χαρακτηριστικό ότι στην αρχή (α’ φάση) έλεγαν ότι θα αποσπαστούν μόνο οι πλεονάζοντες (περίπου 200 συνάδελφοι μόνο). Στη συνέχεια καθιέρωσαν αυθαίρετα το πλαφόν των 23 μορίων με το οποίο ικανοποιούνταν οι αιτήσεις περίπου 2.500 χιλιάδων συναδέλφων μας. Μετά από παρέμβασή μας (αιρετών ΚΥΣΠΕ και ΔΟΕ) καταργήθηκε το πλαφόν, και ικανοποιήθηκαν στην α’ φάση περίπου 4.200 αιτήσεις απόσπασης. Όμως και εδώ υπήρξαν προβλήματα, αφού η πολιτική ηγεσία απαίτησε να προηγηθούν οι πλεονάζοντες ορισμένων περιοχών, γεγονός που δημιούργησε αδικίες, αφού παρατηρήθηκε το φαινόμενο συνάδελφοι με λιγότερα μόρια να αποσπασθούν σε ορισμένες περιοχές, ενώ συνάδελφοι με περισσότερα μόρια να μην αποσπασθούν (σ’ αυτό υπήρξε πλήρης διαφωνία μας).
Και στη β’ φάση αντιμετωπίσαμε την ίδια κατάσταση, αφού και πάλι επέμειναν να αποσπαστούν μόνο οι πλεονάζοντες συνάδελφοι. Χρειάστηκε νέα παρέμβασή μας και απειλή αποχώρησής μας από το ΚΥΣΠΕ, προκειμένου να γίνουν οι αποσπάσεις της β’ φάσης με βάση τα λειτουργικά κενά, όπως και έγινε τελικά.
Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι στο Υπουργείο Παιδείας δεν υπάρχει ένα ενιαίο κέντρο λήψης αποφάσεων, αλλά ανάλογα με τις απόψεις του καθενός δίνονται και οι σχετικές εντολές. Αυτό όμως οδηγεί στην υποβάθμιση του ΚΥΣΠΕ και στην πλήρη διοικητική απορρύθμιση, γεγονός που το έχω καταγγείλει και σε προηγούμενο ενημερωτικό μου δελτίο.
3. Ο αριθμός των αιτήσεων που ικανοποιήθηκε είναι, περίπου, στα επίπεδα των περασμένων χρόνων. Έτσι διαψεύσθηκαν όσοι έλεγαν ότι η μοριοδότηση των αποσπάσεων σημαίνει και το δραστικό περιορισμό τους. Συγκεκριμένα από τις 6648 περίπου αιτήσεις που υποβλήθηκαν αρχικά, ικανοποιήθηκαν 4890 (α’ και β’ φάση), ποσοστό 74% περίπου.
4. Τέλος, επισημαίνω ότι για να αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες στο σύστημα αλλά και να σταματήσει η ομηρεία των συναδέλφων μας, πρέπει όλες οι υπηρεσιακές μεταβολές εκπαιδευτικών (μεταθέσεις – διορισμοί – αποσπάσεις) να ολοκληρώνονται μέχρι το τέλος Ιουνίου κάθε έτους, όπως είναι η θέση του κλάδου μας εδώ και χρόνια.

Δημήτρης Μπράτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου