Και αν το να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές του Ιανουαρίου ήταν λίγο πολύ αναμενόμενο, τα όσα επακολούθησαν θα μας κάνουν να θυμόμαστε το 2015 σαν μια χρονιά που συνέβησαν (σχεδόν) τα πάντα. Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, διάσπαση ΣΥΡΙΖΑ, συμπόρευση ΠΑΣΟΚ με τη μισή ΔΗΜΑΡ, αλλαγή αρχηγού στη Νέα Δημοκρατία, νέες εκλογές και «δεύτερη φορά αριστερά», το κόμμα του Λεβέντη στη Βουλή, οι εκλογές της ΝΔ που δεν έγιναν, οι εκλογές της ΝΔ που έγιναν και θα περιμένουμε τον Ιανουάριο για να μάθουμε τον νικητή και βεβαίως το δημοψήφισμα του Ιουλίου.
Εκείνες οι μέρες του καλοκαιριού (πριν αλλά κυρίως μετά τις κάλπες) ήταν το μεγάλο σημείο καμπής και πιθανότατα το σημείο εκκίνησης για όσα έρχονται το 2016. Οι πολίτες έχουν βιώσει τους τελευταίους μήνες πρωτόγνωρες καταστάσεις. Το κλείσιμο των τραπεζών, τα capital controls, αλλά κυρίως η διάψευση των προσδοκιών μιας μεγάλης μερίδας των πολιτών είναι θέματα που αφήνουν σίγουρα το στίγμα τους στη χρονιά που φεύγει. Η αμφισβήτηση του πολιτικού συστήματος έχει πια εμπεδωθεί από το σύνολο της κοινωνίας και αφορά πλέον όλο το πολιτικό φάσμα. Αυτό άλλωστε καταγράφεται και στο παρατηρητήριο της qed όπου 9 στους 10 πολίτες εκφράζουν την απογοήτευσή τους για την πορεία της χώρας. Οι ισχυρές κομματικές ταυτίσεις ανήκουν στο παρελθόν. Η κρίση θεσμών και αντιπροσώπευσης βαθαίνει κάθε μέρα και περισσότερο. Η οικονομική κρίση το ίδιο.
Τι μπορεί να φέρει λοιπόν η νέα χρονιά; Οι «μελλοντολόγοι» ήδη έχουν αρχίσει τις προβλέψεις. Κάνουν λόγο για νέα κόμματα, για νέα πρόσωπα αλλά και επαναφορά παλιών, όπως επίσης και για συνενώσεις κομμάτων. Όλα αυτά όμως ακούγονται περισσότερο ως ευσεβείς πόθοι ή θυμίζουν τις μεταμεσονύκτιες τηλεοπτικές διαφημίσεις διαφόρων μέντιουμ και αστρολόγων.
Κανείς δε φανταζόταν τι ακριβώς θα γίνει το 2012 ή το 2015. Γιατί να μπορεί για το 2016; Το μόνο
βέβαιο είναι ότι δεν θα πλήξουμε.
ΠΗΓΗ:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου