Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

Επί τάπητος το Ασφαλιστικό στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής


Επί τάπητος το Ασφαλιστικό στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής 

Χωρίς δηλώσεις αποχώρησαν οι υπουργοί και υφυπουργοί που μετείχαν στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής, το οποίο συνεδρίασε την Τρίτη υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

Στο επίκεντρο του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής βρέθηκε η επικείμενη ασφαλιστική και συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κεντρικός στόχος για την επόμενη περίοδο είναι «να τεθούν οι βάσεις για την ολοκληρωμένη ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα».

«Οι επιμέρους πολιτικές που έχουν αποφασιστεί και υλοποιούνται στα πεδία της Κοινωνικής Αλληλεγγύης και της Καταπολέμησης της Ανθρωπιστικής Κρίσης, της Απασχόλησης και της Κοινωνικής Οικονομίας, της Υγείας και της Πρόνοιας, της Παιδείας και του Πολιτισμού, καθώς και όσες θα ακολουθήσουν εντάσσονται σε μία συνολική στρατηγική για την ανταπόκριση στις πιεστικές κοινωνικές ανάγκες στις σημερινές συνθήκες» ανέφεραν οι ίδιοι κύκλοι.

Στη συνεδρίαση μετείχε σύσσωμη η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας (υπουργός Γ. Κατρούγκαλος, αναπληρωτής υπουργός για θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ. Φωτίου, αναπληρωτής υπουργός για την Καταπολέμηση της Ανεργίας Ρ. Αντωνοπούλου, υφυπουργός για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αν. Πετρόπουλος), η ηγεσία του υπουργείου Υγείας (υπουργός Αν. Ξάνθος, αναπληρωτής υπουργός Π. Πολάκης), ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς.

Θέματα αιχμής αποτελούν η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, η εθνική σύνταξη, το ποσοστό αναπλήρωσης στις καταβαλλόμενες συντάξεις και η ενοποίηση των ταμείων.

Σε ό,τι αφορά στις ασφαλιστικές εισφορές, η κυβέρνηση προτείνει αύξησή τους, μέτρο που βρίσκει αντίθετους τους εκπροσώπους των θεσμών. Ως αντιστάθμισμα έχει επανέλθει η σκέψη για επιβολή φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές για ποσά από 1.000 ευρώ και πάνω.

Η εθνική σύνταξη, ως ποσό που θα εγγυάται το κράτος, θα λειτουργεί συμπληρωματικά στο ανταποδοτικό κομμάτι των ασφαλιστικών εισφορών που έχει καταβάλλει ο εργαζόμενος. Ενιαίοι κανόνες αναμένεται να εφαρμοσθούν για όλους τους συνταξιούχους, μέσω ενός νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων.

Σε ό,τι αφορά την ενοποίηση των ταμείων, προκρίνεται η ενοποίηση όλων των κύριων ασφαλιστικών ταμείων, με διατήρηση του ΟΓΑ και του ΝΑΤ ως αυτοτελών νομικών προσώπων για την άσκηση των μη συνταξιοδοτικών τους αρμοδιοτήτων.

Αδιευκρίνιστο παραμένει εάν οι επικουρικές συντάξεις θα συγχωνευτούν σε ένα νέο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης ή εάν θα δοθεί η δυνατότητα σε επικουρικά ταμεία να μετατραπούν σε επαγγελματικά ταμεία.
ΠΗΓΗ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου