Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

Ανακοίνωση της Ένωσης Γονέων Μαθητών του Δήμου Ιωαννιτών



ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ
Δ/νση 5ο Δ.Σ Ιωαννίνων Γυναικών Πίνδου 17 ΤΗΛ. ΕΠΙΚ.6945543024
                                                                     Ιωάννινα 16/11/2017
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Στη σύσκεψη που οργάνωσε η Ένωση Γονέων του Δήμου Ιωαννιτών στις 14 του Νοέμβρη και συμμετείχαν Δ.Σ. Συλλόγων Γονέων, έγινε γόνιμος διάλογος, αναδείχτηκαν χρονίζοντα καθώς και επίκαιρα προβλήματα, προτάθηκαν λύσεις. Με βάση τις τοποθετήσεις των Συλλόγων Γονέων και τους προβληματισμούς που αναπτύχθηκαν η Ένωση Γονέων επισημαίνει τα εξής:

ü  Για μια ακόμη φορά τονίστηκε το σοβαρό πρόβλημα της κτιριακής και  υλικοτεχνικής υποδομής των σχολικών μονάδων της πόλης των Ιωαννίνων. Η χρηματοδότηση στις σχολικές επιτροπές παραμένει πολύ κάτω από τις στοιχειώδεις ανάγκες. Εκτός από τις αίθουσες διδασκαλίας που πολλές φορές είναι ακατάλληλες, τα σχολεία στερούνται αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, γυμναστηρίων, εργαστηρίων και υλικών ειδικά στα ΕΠΑΛ. Δεν μιλάμε για πιστοποιητικά αντισεισμικού ελέγχου και πυρασφάλειας που είναι ανύπαρκτα.
ü  Κοινή διαπίστωση ήταν ότι το ζήτημα  της μεταφοράς των  μαθητών στα σχολεία δημιουργεί σωρεία προβλημάτων στου ίδιους και στις οικογένειές τους. Συχνά αναγκάζονται  να διανύουν χιλιόμετρα σε δρόμους επικίνδυνους, να αλλάζουν δυο συγκοινωνίες ειδικά στα ΕΠΑΛ. Αδιαπραγμάτευτη θέση των γονέων είναι η μεταφορά  να γίνεται δωρεάν στα σχολεία, με δημόσια – ασφαλή μέσα μαζικής μεταφοράς.
ü  Υπάρχει σε όλους τους γονείς έντονη ανησυχία σχετικά με τα σχολικά γεύματα που αυτό το διάστημα ξεκινούν σε αρκετά Δημοτικά Σχολεία του Δήμου. Η όλη διαδικασία χαρακτηρίζεται από προχειρότητα, χωρίς υποδομές (μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας) και χωρίς ειδικό προσωπικό (τραπεζοκόμους, καθαρίστριες). Εκ των πραγμάτων, παρά το θετικό που από τη φύση του έχει το πρόγραμμα σίτισης, δημιουργούνται σοβαρά ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας κατά την παραλαβή και διάθεση των γευμάτων από τους εκπαιδευτικούς. Φυσικά η όλη ευθύνη της σίτισης δεν μπορεί να αφεθεί στην καλή θέληση των εκπαιδευτικών, για τον πρόσθετο λόγο ότι αυτή  είναι  έξω από τα διδακτικά τους καθήκοντα.
ü  Απ’ όσα μετέφεραν οι εκπρόσωποι των ΔΣ των Συλλόγων γονέων έχουν γίνει ελάχιστα βήματα σχετικά με την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων. Ακόμα δεν λειτουργούν οι τάξεις Υποδοχής σε όλα τα  σχολεία που προβλέπεται. Έτσι ο μεγαλύτερος αριθμός των μαθητών αυτών βρίσκεται σε σχολεία χωρίς επιπλέον υποστήριξη σε ένα περιβάλλον ξένο.
ü  Αναφορικά με τις κινητοποιήσεις των μαθητών, τονίστηκε η ανάγκη οι γονείς να βρίσκονται δίπλα κι όχι απέναντι από τα παιδιά. Να αφουγκράζονται τις αγωνίες, τα αδιέξοδα, τους προβληματισμούς τους, να τους στηρίζουν ακόμα κι αν διαφωνούν με αποφάσεις τους. Αστυνομία, βία, απειλές, αποβολές βρίσκονται μακριά από τη διαπαιδαγώγηση ελεύθερων μαθητών, εκθέτουν όσους καταφεύγουν σε τέτοιες μεθόδους, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για εκπαιδευτικούς. Εξυπηρετούν μόνο όσους θέλουν υποτελείς μαθητές χωρίς άποψη. Για μας ο προβληματισμός, η αναζήτηση λύσεων και διεξόδων, η διεκδίκηση ενός σχολείου και κατ’ επέκταση ενός μέλλοντος καλύτερου,  είναι γεγονός θετικό. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι το ελάχιστο που χρειάζεται απ’ όλους, είναι σεβασμός στην προσωπικότητα των μαθητών  και στις συλλογικές τους αποφάσεις, ακόμα κι αν έχουμε διαφορετική προσέγγιση και γνώμη.
ü  Αγανάκτηση προκαλεί η έλλειψη χώρων για εκδρομές και αναψυχή των μαθητών. Το Γιαννιώτικο Σαλόνι παραμένει παρατημένο κι επομένως ακατάλληλο. Πρόσφατο έγγραφο τη διοίκησης του ΠΕΑΚΙ θέτει περιορισμούς στον τελευταίο χώρο αναψυχής, στο Πανηπειρωτικό Στάδιο. Έχοντας ως στόχο το κέρδος από τις αθλητικές ομάδες, στερεί από τους μαθητές τη χρήση των γηπέδων με χόρτο. Ακόμα και στο τσιμέντο θέτει περιορισμούς. Έτσι οδηγεί ακόμα περισσότερο τα σχολεία σε ιδιωτικούς μη ελεύθερους χώρους. Η Διοίκηση του ΠΕΑΚΙ μάλιστα με περίσσιο θράσος αντί να απολογείται για τη στέρηση του χώρου από τους δικαιούχους του και την παράδοσή του επί πληρωμή στους αθλητικούς συλλόγους, εγκαλεί τα σχολεία που συνεχίζουν να επισκέπτονται το χώρο.
ü  Τέλος, μεγάλη ανησυχία υπάρχει στους γονείς για τις διαστάσεις που έχει πάρει το πρόβλημα των εξαρτήσεων των μαθητών (ναρκωτικές ουσίες, αλκοόλ, κάπνισμα, ίντερνετ, ηλεκτρονικές συσκευές). Βεβαίως, οι πηγές του προβλήματος ανάγονται στον χαρακτήρα της κοινωνίας που ζούμε, ωστόσο απαιτείται ενημέρωση, στήριξη και θωράκιση των μαθητών και των οικογενειών τους. Με αυτή την αφορμή, η Ένωση Γονέων οργανώνει ανοιχτή εκδήλωση με θέμα τα Ναρκωτικά, στις 3 του Δεκέμβρη, στην οποία καλούνται γονείς, μαθητές και οποιοσδήποτε συμπολίτης μας (για το σκοπό αυτό θα κυκλοφορήσει σχετική ανακοίνωση).
Για όλα αυτά τα παραπάνω και όσα κατά καιρούς προκύπτουν, η Ένωση σε συνεργασία με τους Συλλόγους Γονέων θα κάνει παρεμβάσεις στους αρμόδιους επιδιώκοντας λύσεις.
Αγαπητοί γονείς
Είναι φανερό ότι όσο εντείνεται η αντιλαϊκή εκπαιδευτική πολιτική και υπάρχουν συλλογικές αντιδράσεις τόσο θα αυξάνει και η επίθεση στο οργανωμένο γονεϊκό κίνημα (δείτε δηλώσεις Υπουργού Παιδείας για την στήριξη των μαθητών που διαδηλώνουν). Όσο προχωράει η αποκέντρωση, η αυτονομία και η αυτοαξιολόγηση των σχολικών μονάδων τόσο θα προσπαθούν να βάλουν στο περιθώριο τις οργανώσεις γονέων που υπερασπίζονται το δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης και παλεύουν για να λυθούν τα άμεσα και οξυμένα προβλήματα.
Όσο τα προβλήματα στις σχολικές μονάδες αυξάνονται και υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε όλους τους τομείς της εκπαιδευτικής διαδικασίας, τόσο θα επιδιώκουν οι σύλλογοι γονέων να περιοριστούν σε πάρτυ και μπαζάρ και να βάζουν το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν τις ελλείψεις.
Ως Ένωση Γονέων μαθητών Δ.Ιωαννιτών έχουμε κατά καιρούς παρουσιάσει  τις θέσεις μας για το σχολείο που έχουμε και  για το  σχολείο που ονειρευόμαστε και διεκδικούμε. Η καθημερινότητα στα σχολεία επιβεβαιώνει τις  εκτιμήσεις μας για τη στόχευση και της σημερινής κυβέρνησης που δεν είναι άλλη από την περαιτέρω εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης.
Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον πολύμορφο αγώνα μας που πολλές φορές έχει αποτρέψει την εφαρμογή αντιλαϊκών αποφάσεων, έχει αποσπάσει μικρές και μεγάλες κατακτήσεις και έχει φέρει αποτελέσματα που χωρίς την συλλογική προσπάθεια δεν θα είχαμε.
Καλούμε ΟΛΟΥΣ  τους γονείς να συσπειρωθούν στους Συλλόγους Γονέων, να μην κάνουν ούτε βήμα πίσω από τις σύγχρονες ανάγκες τους, να σηκώσουν το ανάστημα τους και να διεκδικήσουν όσα τα παιδιά τους και οι ίδιοι στερούνται. 
ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ Ο ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ!
ΤΟ Δ.Σ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου