Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2018

ΔΕΘ: Η Γένοβα του Τσίπρα

Χρήστος Ράπτης
Ποιος δεν θυμάται τη φωτογραφία από το μακρινό 2001 με τον Τσίπρα να προσπαθεί να ξεμπουκάρει από το πλοίο στο λιμάνι της Γένοβας για να πάρει μέρος σε μια πανευρωπαϊκή συγκέντρωση κατά του G8 που συνεδρίαζε τότε σε αυτό το μεσημβρινό λιμάνι της Ιταλίας.

Με τα ιταλικά ΜΑΤ να γίνονται ανθρώπινος φράχτης στα όνειρα του θείου βρέφους της ελληνικής εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Από τότε έχουν περάσει 20 χρόνια, ο Αλέξης ήταν μειράκιο φορώντας t-shirt με τον Τσε Γκεβάρα στο στέρνο και τα μυαλά στα κάγκελα.
Νομίζω ότι ήταν ο Κωνσταντίνος Τσάτσος (παραφράζοντας ίσως τον Τσόρτσιλ) που είχε πει το αμίμητο: «Ο έξυπνος άνθρωπος στα 20 είναι σίγουρα Αριστερός και στα 40 οπωσδήποτε Δεξιός».
Ο Αλέξης Τσίπρας το 2001 ήταν σίγουρα Αριστερός, δεν είμαι όμως καθόλου βέβαιος ότι σήμερα στα 40 παραμένει ακόμη. Οχι γιατί αν παραμένει είναι αναγκαστικά κουτός, αλλά γιατί είναι αρκούντως έξυπνος για να καταλαβαίνει ότι περνάς καλύτερα στα 40 ως εξουσιαστής παρά ως εξουσιαζόμενος.
Γι' αυτό, άλλωστε, κάνει τα πάντα, λέει τα πάντα και θα υποσχεθεί τα πάντα (ακόμη και θάλασσα στη Λάρισα) για να παραμείνει στην εξουσία και για να έχει διάρκεια στην πολιτική. Τι να σου πει ο φουκαράς ο Κορωνάκης, όταν σε έχουν στα πούπουλα ο Μακρόν και ο Ομπάμα;
Αν είχε παραμείνει Αριστερός, ας πούμε σαν τον Λαφαζάνη, θα είχε φύγει και τώρα αντί να σπρώχνεται για την εξουσία, θα σπρωχνόταν έξω από κάνα συμβολαιογραφείο στην Ομόνοια για να αναβάλει πλειστηριασμούς των 5.000 ευρώ. Oh my God, που θα έλεγε και η Μπέττυ.
Θα ήθελα πολύ να άκουγα τις σκέψεις και τα συναισθήματα του Αλέξη αύριο στη Θεσσαλονίκη, περιστοιχισμένο από 5.500 αστυνομικούς, ΜΑΤ, πράκτορες της CIA και snipers, και απ' έξω τους περσινούς υποστηρικτές του να θέλουν να τον φάνε ζωντανό.
Τι να σκέφτεται ένα παιδί 40 χρόνων που μέσα σε 20 χρόνια από το αποτυχημένο ξεμπουκάρισμα της Γένοβας βγήκε από την άλλη πλευρά του καθρέφτη, και από αντιεξουσιαστής ασκεί (κρατική) εξουσία και άρα βία. Δεν θα το μάθουμε ποτέ με βεβαιότητα, αλλά το υποψιαζόμαστε με τη βοήθεια του Φρόιντ: Μήπως η εξουσία είναι πράγματι το πιο δυνατό αφροδισιακό; Κοινώς, ότι η εξουσία είναι μία και ο μπακλαβάς γωνία;
  Αρχική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου