Κυριακή 9 Ιουνίου 2019

Καλή επιτυχία στις μαθήτριες και στους μαθητές

09/06/2019
image

Του Νίκου Τσούλια*
      Εύχομαι «ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ» στους μαθητές και στις μαθήτριες στις εξετάσεις για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Εύχομαι οι κόποι τους και οι προσπάθειές τους να πιάσουν τόπο και να αποτελέσουν εφαλτήριο για ένα δημιουργικό μέλλον.

     Η έννοια της «καλής επιτυχίας» έγκειται
– κατά τη γνώμη μου – στην καλύτερη δυνατή αντιστοίχηση μεταξύ της βαθμολογικής αποτίμησης των γραπτών αφενός και της γνωσιακής ετοιμότητας αλλά και της δυνατότητας έκφρασης της κριτικής σκέψης των εξεταζομένων αφετέρου.
     Οι εξετάσεις αυτές είναι για τους μαθητές και τις μαθήτριες «πέρασμα» για την επιστημονική τους εξέλιξη, για την επαγγελματική τους ανέλιξη και για την κοινωνική του πρόοδο. Είναι «παράθυρο» για μια άλλη σχέση τους με τη μάθηση, για μια σχέση πιο ουσιαστική και πιο καρποφόρα. Είναι βήμα προόδου για μια διαφορετική σχέση τους με τη γνώση και με την έρευνα. Γι’ όλα τα προηγούμενα, οι εξετάσεις αυτές είναι μια όμορφη περίοδος για τη ζωή τους, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι παίρνουν και τη μορφή μιας κρίσιμης δοκιμασίας.
    Οι Πανελλαδικές εξετάσεις δεν πρέπει να δραματοποιούνται. Και αυτό όχι για να μην φορτώνονται με άγχος οι υποψήφιοι και οι υποψήφιες, αλλά και γιατί οι εξετάσεις αυτές είναι μια φάση και μόνο στη ζωή των νέων. Ο αγώνας της ζωής τους, ο αγώνας τους για να κατακτήσουν το νόημα και την ομορφιά της ζωής τους είναι αγώνας διαρκής και συστηματικός. Τώρα η “πίεση” της σχέσης μόρφωσης και επαγγελματικής εξέλιξης μεταφέρθηκε στο μεταπτυχιακό πεδίο και στη δια βίου μάθηση, στη συνεχή επιμόρφωση.
    Οι Πανελλαδικές εξετάσεις ανοίγουν προοπτικές για τη μετέπειτα φάση της ζωής των μαθητών και των μαθητριών, δίνουν δυνατότητες για να συνεχίσουν να αγωνίζονται από καλύτερη θέση προκειμένου να υλοποιήσουν τις φιλοδοξίες τους και να εκπληρώσουν ή και να ψηλαφίσουν τα όνειρά τους.
   Μπορεί οι εποχές να είναι δύσκολες, πολύ δύσκολες, αλλά είναι ο αγώνας του ανθρώπου που δημιουργεί κάθε φορά τους «δικούς του καιρούς», γιατί μόνο έτσι μπορεί να αυτοπραγματωθεί και να γευθεί την ομορφιά της ζωής.
Καλή επιτυχία
Άννα, Λίζα, Δημήτρη, Ιφιγένεια…
*Ο Νίκος Τσούλιας είναι πρώην Πρόεδρος της ΟΛΜΕ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου