Πέμπτη 8 Αυγούστου 2019

Η πρόταση της Φ. Γεννηματά για το ακαδημαϊκό άσυλο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS
Την πρόταση της για το ακαδημαϊκό άσυλο κατέθeσε σήμερα στη Βουλή η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.
Ειδικότερα η κ. Γεννηματά είπε τα εξής:
Για την παράταξη μας είναι αδιαπραγμάτευτη αρχή η κατοχύρωση της ακαδημαϊκής ελευθερίας στην έρευνα και την διδασκαλία, η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, καθώς και η  αντιμετώπιση των φαινομένων της βίας και της ανομίας που δυστυχώς αναπτύσσονται μέσα στα ΑΕΙ.
Όλοι οι νόμοι που ψηφίστηκαν από το 1982 και μετά περιελάμβαναν διατάξεις που προέβλεπαν την παρέμβαση δημόσιας δύναμης (αστυνομίας) σε περιπτώσεις παράνομων ενεργειών στους ακαδημαϊκούς χώρους. Ακόμη και
ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ για περιπτώσεις κακουργημάτων.
Ιδιαίτερα όμως ο Ν 4009/2011 που ψηφίσθηκε με ευρύτατη πλειοψηφία στη Βουλή, κατοχυρώνει με το άρθρο 3 την ακαδημαϊκή ελευθερία και προέβλεπε ότι σε αξιόποινες πράξεις που τελούνται εντός των χωρών των ΑΕΙ εφαρμόζεται η κοινή ποινική νομοθεσία.
Όταν υπάρχει παρεμπόριο έξω από την πόρτα του πανεπιστημίου και η αστυνομία κυνηγάει αυτούς που διαπράττουν το αδίκημα και μπαίνουν μέσα στο πανεπιστήμιο για να ζητήσουν άσυλο, προφανώς δεν μπορεί να έχουνε κανένα «άσυλο» και μπορεί η αστυνομία να τους συλλάβει. Και αυτό πρέπει να είναι πάρα πολύ καθαρό.
Και από την άλλη μεριά, έπρεπε να είναι πάρα πολύ καθαρό, για να μην υπάρχει ένα μπαλάκι ευθυνών μεταξύ ανευθύνων, ότι δεν χρειάζεται καμία προηγούμενη έγκριση πανεπιστημιακού οργάνου για να κάνει η αστυνομία τη δουλειά της, όταν τελείται αξιόποινη πράξη. Πόσο πιο καθαρά πρέπει να αποτυπωθούν αυτά που πρέπει να γίνουν για να μην έχει κανένας άλλοθι να κάνει τη δουλειά του.
Έλυσαν τα προβλήματα όλοι αυτοί οι νόμοι;
Δυστυχώς όχι. Γιατί έλλειψε η πολιτική βούληση από την εκάστοτε Κυβέρνηση και την Αστυνομία.
Και επίσης γιατί η ακαδημαϊκή κοινότητα δεν συνεργάστηκε, όπως έπρεπε.
Είναι ώρα να δώσουμε μια ρεαλιστική νομοθετική λύση στο θέμα του ασύλου και με πολιτική βούληση να την κάνουμε πράξη.
Γιατί σε τελική ανάλυση η δυνατότητα παρέμβασης της αστυνομίας δεν λύνει όλα τα προβλήματα. Το  άβατο στα Εξάρχεια δεν προβλέπεται από κάποια νομοθετική ρύθμιση.
Στόχος μας είναι να αντιμετωπισθούν οι παράνομες πράξεις, χωρίς όμως να δημιουργείται εικόνα αστυνομοκρατίας στα ΑΕΙ. Δεν μπορεί να υπάρχουν ελεύθερες περιπολίες λες και πρόκειται για την αγορά μιας περιοχής. Δεν μπορεί να εμφανίζεται η αστυνομία χωρίς να υπάρχει κάποια αξιόποινη πράξη. Δεν χρειάζεται να δημιουργηθεί αστυνομικό τμήμα Νομικής, Πολυτεχνείου  κλπ. Θα πρόσθετα ότι κανείς άσχετος με τα Πανεπιστήμια δεν πρέπει να επιτρέπεται να κυκλοφορεί στους χώρους τους χωρίς ειδική άδεια επισκέπτη. Όπως συμβαίνει στις περισσότερες προηγμένες χώρες.
Είμαστε θετικοί και για πρόσληψη ιδιωτικής φύλαξης ,αλλά και για τις κάρτες εισόδου αυτών που έχουν σχέση με τα ιδρύματα.
Αλλά είμαστε εξόχως αρνητικοί με την επιβολή ενός αστυνομικού καθεστώτος ,που αντίκειται ευθέως στο αυτοδιοίκητο, στην αυτονομία ,στον σεβασμό των Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων.
Δυστυχώς η παράγραφος 3 της κυβερνητικής πρότασης δίνει την δυνατότητα να επικρατήσουν οι αρνητικές καταστάσεις που επισημάναμε. Δεν θα συμφωνήσουμε, σε αυτήν ενώ θεωρούμε ως θετικές τις παραγράφους 1,2 του άρθρου.
Καλούμε την Κυβέρνηση να κατανοήσει το που οδηγούν τέτοιες λογικές και να την αλλάξει.
Έχουμε προτείνει συγκεκριμένη, απλή, αποτελεσματική  εναλλακτική διατύπωση για την παράγραφο τρία:
3. Όταν τελούνται αξιόποινες πράξεις, εφαρμόζεται η κοινή νομοθεσία και εντός των χώρων των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη έγκριση οιουδήποτε οργάνου τους». Καθαρές κουβέντες χωρίς κανένα περιθώρια παρερμηνείας.
Σας καλώ ακόμη και τώρα να την αποδεχθείτε.
Αλλιώς θα φέρετε αποκλειστικά την ευθύνη γιατί θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου μέσα στα Πανεπιστήμια από το φθινόπωρο. Και το χειρότερο χωρίς να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα.

ΠΗΓΗ: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου