Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2021

ΣΕΠΕΝΙ: «Καταδικάζουμε τις προσπάθειες εκφοβισμού και καταπάτησης των συλλογικών αποφάσεων των Συλλόγων Διδασκόντων»

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΟΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Ιωάννινα, 08 – 11 2021

Αρ. Πρωτ.:  267

Ταχ. Δ/νση: Αράπη 1A -  45332 ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Τηλ. - FAX: 26510 78747

email:  sepenioa@gmail.com

Ιστοσελίδα: www.syldnioa.gr

ΠΡΟΣ

               Μέλη

 

Θέμα: «Καταδικάζουμε τις προσπάθειες εκφοβισμού και καταπάτησης των συλλογικών αποφάσεων των Συλλόγων Διδασκόντων»

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

τις τελευταίες μέρες στις σχολικές μονάδες δίνεται η μάχη για την υπεράσπιση της Δημόσιας εκπαίδευσης και του Δημόσιου Σχολείου, ενάντια στην κατηγοριοποίηση σχολείων/μαθητών/εκπαιδευτικών, όπως επιχειρείται από την αντιεκπαιδευτική πολιτική που υλοποιείται με τους νόμους4692/20 και 4823/21 για την αξιολόγηση και με ορίζοντα την 12η Νοεμβρίου που έχει θέσει το Υπουργείο Παιδείας ως καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση των διαδικασιών εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης.

Αυτή τη μάχη, τη δίνει ενωμένος ο κλάδος  όπως αποδείχτηκε από τα τεράστια ποσοστά συμμετοχής στην Απεργία – Αποχή και την 24ωρη απεργία της 11ης του Οκτώβρη.  Δυστυχώς από αυτή τη μάχη ορισμένοι διευθυντές σχολικών μονάδων επέλεξαν, να δηλώσουν ΑΠΟΝΤΕΣ και να ταχθούν με το μέρος του Υπουργείου Παιδείας κόντρα στις συλλογικές αποφάσεις του κλάδου, έχοντας καθαρά ιδιοτελείς λογικές.  Επιχειρούν να εφαρμόσουν με παράνομες ενέργειες και  «εντέλλεσθαι»,  την καταδικασμένη από τους συναδέλφους αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης. Μια πολιτική που αν εφαρμοστεί, θα επιφέρει τραγικά αποτελέσματα στην εκπαίδευση: κατηγοριοποίηση σχολικών μονάδων και επομένως κατηγοριοποίηση μαθητών και εκπαιδευτικών, εργασιακή εξόντωση των εκπαιδευτικών, απαγόρευση του μορφωτικού αγαθού για όλους,  οικονομική «αυτονομία» του σχολείου από τον κρατικό προϋπολογισμό, μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού, συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων.

Επιπλέον, ως ΔΣ του ΣΕΠΕ Ιωαννίνων, θεωρούμε απαράδεκτη την ενέργεια Διευθυντών  να μην κοινοποιούν συστηματικά τις ανακοινώσεις της ΔΟΕ και του ΣΕΠΕΝΙ στο προσωπικό των σχολικών μονάδων σκόπιμα, ώστε να μπορούν να χειραγωγήσουν τις απόψεις των συναδέλφων σύμφωνα με τις δικές τους διαθέσεις.

Αλήθεια αναρωτήθηκαν πώς μπορεί να λειτουργήσει η σχολική τους μονάδα την υπόλοιπη σχολική χρονιά, με τον  σύλλογο διδασκόντων στο περιθώριο, χωρίς συλλογικότητα, συνεργασία και αμοιβαία εμπιστοσύνη;

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΠΕΝΙ:

·                      Καταδικάζει τις ενέργειες στελεχών εκπαίδευσης, να προχωρούν σε αναθέσεις αρμοδιοτήτων στις ομάδες εργασίας, χωρίς συνεδριάσεις Συλλόγων Διδασκόντων, μέσω «ατομικών δελτίων» τα οποία απαιτούν παράτυπα να τα υπογράψουν οι συνάδελφοι. Οι ενέργειες αυτές παραπέμπουν σε άλλες σκοτεινές για την εκπαίδευση και την κοινωνία εποχές.

·                      Καταδικάζει τις ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ενέργειες παραποίησης των  αποφάσεων των  συνεδριάσεων των  Συλλόγων Διδασκόντων στα πρακτικά .

·                      Καταδικάζει τις πρακτικές  Δ/ντών, που με απειλές και εκφοβισμό επιχειρούν  να χειραγωγήσουν τους συναδέλφους τους εκπαιδευτικούς, διαταράσσοντας την ομαλή λειτουργία του σχολείου.

Το Δ.Σ. αφού διερευνήσει τις καταγγελίες συναδέλφων σε συγκεκριμένα σχολεία, ως προς τη στάση των Δ/ντών - Προϊσταμένων σε αυτά, θα επανέλθει για να συζητήσει κατά πόσο αυτές οι ενέργειες συνάδουν με το καταστατικό του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Μάταια ευελπιστούν ορισμένα στελέχη εκπαίδευσης ότι οι επιλογές στελεχών θα είναι όπως τα προηγούμενα χρόνια. Η κυβέρνηση έχει σαφώς εκφράσει τη βούλησή της για τη λειτουργία της Διοίκησης της Εκπαίδευσης με Δ/ντές manager και  εργαζόμενους υποταγμένους και φοβισμένους.

 Συναδέλφισσες –οι,

όλο το  προηγούμενο διάστημα αποδείξαμε, ότι η ενότητα αντιμετωπίζει  κάθε άδικο νόμο, κάθε φόβο και διαφυλάσσει τους καθημερινούς αγωνιστές της εκπαίδευσης που στηρίζουν το Δημόσιο Σχολείο.

Δεν θα επιτρέψουμε, οι Σύλλογοι Διδασκόντων να πάψουν να είναι αυτοί που αποφασίζουν για όλα τα ζητήματα, αποτελώντας το βασικό όργανο λήψης αποφάσεων και παιδαγωγικού σχεδιασμού των σχολικών μονάδων.

Εναντιωνόμαστε στα «Εντέλλεσθαι» χωρίς φόβο, έχοντας εμπιστοσύνη στις διαδικασίες που συστήνει  η ΔΟΕ, σύμφωνα με τις έγκυρες γνωμοδοτήσεις της νομικής συμβούλου.

Η τρομοκρατία δεν θα περάσει!! Κανένας δεν μπορεί να παρακάμψει τη θέληση του Συλλόγου Διδασκόντων και να προβεί σε αναθέσεις! Ενωμένοι είμαστε πιο δυνατοί και μπορούμε να καταφέρουμε! Όχι στο πισωγύρισμα του Δημόσιου Σχολείου!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου