Τρίτη 4 Απριλίου 2023

Ιωάννινα 03-04-2023 Θωμάς Μπέγκας: Δήμος, σύμπραξη και δημοτική αρχή υπό διάλυση


Ιωάννινα 03-04-2023

 

Θωμάς Μπέγκας: Δήμος, σύμπραξη και δημοτική αρχή υπό διάλυση

«Διαλυμένη σύμπραξη, διαλυμένη δημοτική αρχή, διαλυμένος δήμος. Αυτή είναι η σημερινή εικόνα στα Γιάννενα. Αυτό πιστεύουν οι πολίτες κι όσο κι αν προσπαθείτε να τη χρυσώσετε δεν αλλάζει».

Αυτό τόνισε στην αρχή της τοποθέτησής του στην εκτός ημερήσιας διάταξη συζήτηση του δημοτικού συμβουλίου,  ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», Θωμάς Μπέγκας, καυτηριάζοντας επίσης το γεγονός ότι η σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου έγινε μετά από πολύ καιρό και με 67 θέματα, κάτι που δεν συμβάλει στην ομαλή λειτουργία του και αποδεικνύει την υστέρηση της διοίκησης.

Σχολικές υποδομές

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο ατύχημα που συνέβη σε μαθητή του Πρότυπου Γυμνασίου της Ζωσιμαίας, αποδίδοντας μια σειρά ευθυνών στη δημοτική αρχή η οποία είναι εκ του νόμου υπεύθυνη για τις σχολικές υποδομές.

«Αντιλαμβάνεστε τις τεράστιες ευθύνες σας και την ανασφάλεια που εξαπλώνεται σε όλες τις σχολικές μονάδες. Η τεχνική διαπίστωση της επικινδυνότητας και η επιδιόρθωση είναι ευθύνη του φορέα συντήρησης, όχι των εκπαιδευτικών και των γονέων. Δεν μπορείτε να υπεκφεύγετε με μελλοντικά σχέδια γιατί τα γεγονότα είναι εδώ, φωνάζουν και τρομάζουν και η θητεία σας τελειώνει σύντομα», είπε χαρακτηριστικά.

Εργοτάξια

Ακολούθως, στάθηκε στην εικόνα των εργοταξίων που χάσκουν για μεγάλο διάστημα ατάκτως ειρημένα σε διάφορα σημεία του δήμου με τους πολίτες να διαμαρτύρονται δικαίως γιατί δυσκολεύεται η καθημερινότητά τους, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους μόνιμους κατοίκους πέριξ της πλατείας Πάργης αλλά και σε αυτούς της οδού Σμύρνης η οποία μετά την πεζοδρόμησή της  έχει μετατραπεί σε πάρκινγκ.

Διαχείριση απορριμμάτων

Ο  κ. Μπέγκας έθεσε για ακόμα μια φορά το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, επισημαίνοντας ότι με το Πάσχα να πλησιάζει και τα Γιάννενα να ετοιμάζονται να υποδεχτούν μεγάλο όγκο επισκεπτών η εικόνα της καθαριότητας στην πόλη είναι τραγική.

Παράλληλα, στο επίπεδο της μεγάλης εικόνας της διαχείρισης των απορριμμάτων, ο κ. Μπέγκας υπογράμμισε ότι ο δήμος Ιωαννιτών έρχεται απόψε ασθμαίνοντας να συζητήσει την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Ηπείρου για τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης προσθέτοντας ένα ακόμα κεφάλαιο στην ιστορία της διαρκούς προσπάθειάς του να αποτελέσει τροχοπέδη στη σύγχρονη, ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων σε όλη την Ήπειρο.

Κτίριο Δομπόλη

Ο επικεφαλής της παράταξης, άσκησε κριτική και σε ένα ακόμα θέμα με το οποίο η «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» έχει διαχρονικά εκφράσει τη διαφωνία της για τον τρόπο με τον οποίο η δημοτική αρχή το χειρίστηκε- και συνεχίζει να το κάνει- και δεν είναι άλλο από το κτίριο στην οδό Δομπόλη.

«Το βασικό ερώτημα της χρηματοδότησης δεν έχει απαντηθεί, παρά τα όσα επικοινωνιακά τρικ έχετε κάνει κατά καιρούς. Σας ρωτάω ευθέως έχετε διασφαλίσει τη χρηματοδότηση για την υλοποίηση του έργου; Αν όχι, θα προχωρήσετε στο υψηλού κινδύνου εγχείρημα της υπογραφής της σύμβασης κάτι το οποίο εμπεριέχει την πιθανότητα αποζημίωσης του αναδόχου;», σημείωσε μεταξύ άλλων, θυμίζοντας ότι στις αντίστοιχες περιπτώσεις παραχωρήσεων των πρώην στρατιωτικών φούρνων και φυλακών η δημοτική αρχή της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα» είχε διασφαλισμένες τις χρηματοδοτήσεις.

 

Φυσικό αέριο και σιδηρόδρομος

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Μπέγκας ενημέρωσε το Σώμα για την πρωτοβουλία της παράταξής του να ενημερώσει τους δημότες και τις επιχειρήσεις των Ιωαννίνων για τη διαδικασία κατάθεσης αιτήσεων για σύνδεση με το δίκτυο του φυσικού αερίου που είναι σε εξέλιξη, υποκαθιστώντας ουσιαστικά τη δημοτική αρχή που δεν έχει κάνει τίποτα σε αυτή την κατεύθυνση.

Αναφέρθηκε στο αναλυτικό δελτίο τύπου που εξέδωσε η παράταξή του και ζήτησε, έστω και τώρα, να αναληφθούν πρωτοβουλίες από τη διοίκηση του δήμου.

Τέλος, αναρωτήθηκε αν η δημοτική αρχή έχει σκοπό να τοποθετηθεί στις δηλώσεις του πρωθυπουργού οι οποίες ουσιαστικά έβαλαν τέλος στις όποιες πιθανότητες είχε η Ήπειρος να συνδεθεί με το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας.

 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου