Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2023

«Το μυστικό της Περσεφόνης»: Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου και ώρα 20:30, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο Δ. Χατζή

 

Tο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών παρουσιάζει την Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου και ώρα 20:30, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο Δ. Χατζή, «Το μυστικό της Περσεφόνης». Πρόκειται για μια πιανιστική διάλεξη με ερμηνευτή τον Γιάννη Ντακούμη.

Σημείωμα του Καλλιτέχνη

«Η επαφή με τον ανθρώπινο πόνο και το γεγονός του θανάτου, με τον τρόπο που προκύπτει από την άσκηση της ιατρικής, αποτελεί σταθμό στη ζωή ενός ανθρώπου. Έτσι, με αφορμή την πλατωνική θεώρηση της φιλοσοφίας ως «μελέτης θανάτου», θα έλεγε κανείς πως η άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος προσφέρει γενναιόδωρα στιγμές φιλοσοφικού αναστοχασμού. Και φυσικά, στο επίκεντρο των σκέψεων αυτών βρίσκεται ο δικός μας θάνατος, ο οποίος, εύλογα, δίνει υπόσταση σε ένα αίσθημα επικείμενης καταστροφής.

Η σημερινή συναυλία-διάλεξη επιχειρεί να προσεγγίσει, και ενδεχομένως να θεραπεύσει, αυτό που ένας ψυχολόγος θα ονόμαζε «φόβο θανάτου». Μέσα από έργα των Bach, de Falla, Beethoven, Khachaturian και Rachmaninoff, όπου κεντρικό θέμα αποτελεί η αντιμετώπιση του φόβου του θανάτου, ακολουθούμε μια πορεία που οργανώνεται σε τέσσερα στάδια.  Σε κάθε στάδιο χρησιμοποιούμε ως αφορμή συμβολισμούς από τον μύθο της Περσεφόνης, ώστε να οδηγηθούμε, τελικά, σε μαθήματα για τη δική μας ζωή».

Σύντομο Βιογραφικό

Ο Γιάννης Ντακούμης είναι πιανίστας και ιατρός. Σπούδασε μουσική στα Ιωάννινα. Είναι απόφοιτος του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων, κάτοχος Διπλωμάτων Πιάνου και Φυγής. Δασκάλα του στο πιάνο υπήρξε η Πηνελόπη Λιαροστάθη και στα ανώτερα θεωρητικά η Μερόπη Παπανικολάου. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, μαθήτευσε κοντά σε δασκάλους, όπως ο Ευστάθιος Κιοσόγλου, ο Κώστας Λώλης, ο Γεράσιμος Λώλης και ο Σπυρίδων Δογορίτης. Τα τελευταία χρόνια εμπνέεται ιδιαίτερα από τη στενή επαφή με τον δάσκαλό του, Λάμπη Βασιλειάδη και από την καθοδήγηση της πιανίστα Hideyo Harada. Είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και μεταπτυχιακός φοιτητής της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως ιατρός στην Καστοριά.

 

Πρόγραμμα:

Μέρος Πρώτο

Johann Sebastian Bach / Harold Bauer

«Die Seele ruht in Jesu Händen, Στου Ιησού τα θεία χέρια αναπαύεται η ψυχή»

Άρια από την Καντάτα «Herr Jesu Christ, wah Mensch und Gott», BWV 127

Μεταγραφή για πιάνο

Μέρος Δεύτερο

Manuel de Falla

«El amor brujo, Ο μαγεμένος έρωτας»

Σουίτα για πιάνο από το Μπαλέτο «El amor brujo»

Ι. Pantomima

ΙΙ. Danza del terror

ΙΙΙ. Romance del Pescador

IV. Danza ritual del fuego

~ διάλειμμα ~

Μέρος Τρίτο

Ludwig van Beethoven

«Sonata», Opus 57

I. Allegro assai

II. Andante con moto

III. Allegro ma non troppo – Presto

Μέρος Τέταρτο

Aram Khachaturian / Emin Khachaturian

«Adagio of Spartacus and Phrygia»

Σκηνή από το Μπαλέτο «Spartacus», Opus 82

Μεταγραφή για πιάνο

Sergei Rachmaninoff

«Prelude», Opus 23 No 5

http://www.pkdi.gr/ - e-mail: pkioannina@gmail.com - facebook: Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου