Τρίτη 15 Ιουλίου 2025

Όχι στο σχέδιο νόμου αναμόρφωσης του πειθαρχικού δικαίου των δημοσίων υπαλλήλων

 

15 Ιουλίου 2025

Όχι στο σχέδιο νόμου αναμόρφωσης του πειθαρχικού δικαίου

των δημοσίων υπαλλήλων

               

Η κυβέρνηση έδωσε στη διαβούλευση το Σχέδιο Νόμου για το Νέο Πειθαρχικό Δίκαιο των Δημοσίων Υπαλλήλων και των εκπαιδευτικών, με στόχο να το ψηφίσει μέσα στο καλοκαίρι, χωρίς κανένα διάλογο με τους φορείς και τις Ομοσπονδίες, όπως συνήθως κάνει με όλα τα σημαντικά νομοθετήματα.

Το νέο πειθαρχικό δίκαιο πέρα από την αυστηροποίηση των ποινών και την διεύρυνση των "αδικημάτων", (εισάγονται νέες ποινές, όπως η αφαίρεση έως τεσσάρων μισθολογικών κλιμακίων και η στέρηση μισθολογικής εξέλιξης έως και πέντε έτη, αυξάνονται τα πρόστιμα αποδοχών που μπορούν να επιβάλουν οι πειθαρχικά προϊστάμενοι, προστίθενται νέα αδικήματα για τα οποία μπορεί να επιβληθεί η ποινή της οριστικής παύσης, ενισχύονται οι περιπτώσεις για τις οποίες μπορούν να επιβληθούν οικονομικά πρόστιμα, διευρύνονται οι περιπτώσεις για θέση υπάλληλου σε αυτοδίκαιη αργία από τη Διοίκηση χωρίς τη γνώμη του Πειθαρχικού Συμβουλίου), επιφέρει σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία των πειθαρχικών συμβουλίων, όπως τα γνωρίζαμε μέχρι τώρα.

Καταργείται το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο και οι υποθέσεις θα κρίνονται μόνο, άπαξ, σε πρώτο βαθμό. Όποιος θεωρεί ότι αδικείται μόνη του διέξοδος θα είναι η προσφυγή στα δικαστήρια που και χρονοβόρα και κοστοβόρα είναι και δεν έχουν όλοι την οικονομική δυνατότητα να προσφύγουν.

Καταργούνται οι δικαστές από τα συμβούλια και δημιουργείται ένα σώμα 50 παρέδρων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους οι οποίοι με τριμελή ή πενταμελή σύνθεση, ανάλογα με την βαρύτητα του αδικήματος, θα κρίνουν όλες τις υποθέσεις. Οι Νομικοί Σύμβουλοι του Κράτους, όμως, είναι ταυτόχρονα και δικηγόροι του Κράτους. Πώς, αλήθεια, από τη μια μεριά θα κρίνουν τα πειθαρχικά παραπτώματα και θα επιβάλλουν ποινές κι από την άλλη θα υπερασπίζονται τις αποφάσεις τους στα δικαστήρια, ως εκπρόσωποι του κράτους, όταν θα προσφεύγει ο διωκόμενος; Πόσο δίκαιη και αντικειμενική θα είναι η κρίση τους; Έγκριτοι συνταγματολόγοι, για τους παραπάνω λόγους, θεωρούν αντισυνταγματική τη συγκεκριμένη διάταξη.

Αποπέμπονται οι αιρετοί εκπρόσωποι των εργαζομένων στα πειθαρχικά, που συμμετείχαν από την ίδρυση των συμβουλίων, εδώ και 100 χρόνια. Θα μετέχει εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ ή των Ομοσπονδιών, μόνο ως παρατηρητής, χωρίς δικαίωμα ψήφου, εφόσον το ζητήσει ο "κατηγορούμενος".

Η κυβέρνηση πέρα από το ότι έχει δυσανεξία με τη λογοδοσία, τη δημοκρατική νομιμοποίηση, τη διαφάνεια που εγγυώνται οι αιρετοί, προσπαθεί να φορτώσει στους εκπροσώπους των εργαζομένων την ευθύνη για τις καθυστερήσεις στην έκδοση των αποφάσεων, όταν την αποκλειστική ευθύνη την έχει η ίδια, αφού διορίζει την πλειοψηφία των μελών.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να αλλάξει την ατζέντα από τα προβλήματα της καθημερινότητας, τα σκάνδαλα που την ταλανίζουν και την διασπάθιση του δημοσίου χρήματος, στοχοποιώντας για μια ακόμη φορά τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και λειτουργώντας στο πλαίσιο του κοινωνικού αυτοματισμού. Τη στιγμή που τιμωρεί πειθαρχικά κι εξοντώνει  υπαλλήλους που αποκάλυψαν το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, προσπαθεί να μας πείσει ότι δήθεν ενδιαφέρεται για την απόδοση δικαιοσύνης στο Δημόσιο.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης απορρίπτει το συγκεκριμένο σχέδιο Νόμου και καλεί τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης να δώσουν το "παρών" στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνει η ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 16 Ιουλίου, ώρα 14.00 στο Υπουργείο Εσωτερικών.

 

Δημοκρατική Συνεργασία

Εκπαιδευτικών Π.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου