Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Στη διάθεση του κοινού η φοροκάρτα από Δευτέρα

Με τη φοροκάρτα οι φορολογούμενοι απαλλάσσονται από την υποχρέωση συγκέντρωσης των αποδείξεων σε φυσική μορφή, καθώς θα καταγράφονται ηλεκτρονικά οι αποδείξεις των δαπανών τους.
Ξεκινά τη Δευτέρα η διάθεση από τις τράπεζες της φοροκάρτας για τη συλλογή των αποδείξεων. Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να την προμηθεύονται χωρίς κόστος από τις τράπεζες και να τη χρησιμοποιούν στις συναλλαγές τους υπό την προϋπόθεση οτι το κατάστημα με το οποίο συναλλάσσονται διαθέτει το ειδικό μηχάνημα POS ( που χρησιμοποιείται και για τις πιστωτικές κάρτες).
Οι τράπεζες από τις οποίες οι φορολογούμενοι θα μπορούν να προμηθευτούν τη φοροκάρτα είναι οι ακόλουθες: Εθνική, Eurobank, Alpha, Πειραιώς, Αγροτική, TBANK, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Γενική, Marfin, Attica Bank, Emporiki, Millenium, Τράπεζα Κύπρου, Proton, Probank, FBB, Ελληνική, Πανελλήνια, Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα, Συνεταιριστική Τράπεζα Δυτικής Μακεδονίας, Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου, Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου - Λήμνου, Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα, Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών, Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων.
ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ( ΓΓΠΣ), εν όψει της πρεμιέρας της Κάρτας Αποδείξεων, δίνει απαντήσεις σε σειρά ερωτήσεων που μπορεί να έχουν οι φορολογούμενοι. Αυτές είναι οι ακόλουθες:
Τι είναι η Κάρτα Αποδείξεων;
Η Κάρτα Αποδείξεων είναι μια προσωπική κάρτα συλλογής αποδείξεων των εξόδων, η οποία δίνει τη δυνατότητα στο φορολογούμενο να συλλέγει και να υποβάλλει αυτόματα τις αποδείξεις λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών, ώστε να επωφεληθεί της έκπτωσης που του αναλογεί, κατά την εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωσης, χωρίς άλλη διαδικασία.
Η Κάρτα Αποδείξεων δεν είναι υποχρεωτική, δεν αποτελεί τραπεζικό προϊόν, είναι ανώνυμη και έχει σκοπό να σας διευκολύνει απαλλάσσοντάς σας από τη συλλογή και την καταμέτρηση των αποδείξεων και την υποβολή στις αρμόδιες αρχές για φορολογικούς λόγους.
Τι δεδομένα περιέχει η Κάρτα Αποδείξεων;
Στην Κάρτα Αποδείξεων δεν καταχωρείται κανένα απολύτως στοιχείο από τις συναλλαγές του κατόχου πέραν από το κατάστημα στο οποίο πραγματοποιήθηκε η συναλλαγή και το ποσό της απόδειξης. Η Κάρτα Αποδείξεων επιτρέπει κατά την συναλλαγή την εύκολη και γρήγορη καταχώρηση στη μερίδα του κατόχου που τηρείται στη Γ.Γ.Π.Σ. Η διαδικασία εκτελείται μέσω του τερματικού πιστωτικών καρτών (Point of Sales Terminal POS ) της επιχείρησης.
Στη μερίδα αποδείξεων του κάθε φορολογούμενου δεν καταχωρίζονται επιμέρους στοιχεία όπως τα είδη που αγοράστηκαν, κλπ. Κατά συνέπεια δεν μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει την καταναλωτική συμπεριφορά του κατόχου, σε αντίθεση με τις κάρτες που χρησιμοποιούνται σήμερα σε καταστήματα λιανικής ή ακόμη και σε υπηρεσίες (αεροπορικές εταιρίες, ιατρικά κέντρα, κλπ).
Σε κάθε περίπτωση όλα τα στοιχεία διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα της Γ.Γ.Π.Σ., μετά την εκκαθάριση του οικονομικού έτους.
Πώς μπορώ να προμηθευτώ την Κάρτα Αποδείξεων;
Μπορείτε να προμηθευτείτε την Κάρτα Αποδείξεών σας δωρεάν από οποιοδήποτε κατάστημα των συνεργαζόμενων τραπεζών, η λίστα των οποίων είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα http://link.minfin.gr/karta, χωρίς την προσκόμιση δικαιολογητικών και χωρίς να δηλώσετε κανένα προσωπικό ή φορολογικό σας στοιχείο.
Πώς λειτουργεί η κάρτα συλλογής αποδείξεων;
Κάθε Κάρτα διαθέτει ένα μοναδικό αριθμό. Ο κάτοχος ενεργοποιεί την Κάρτα συνδέοντας τον αριθμό της με τον Α.Φ.Μ. του (χωρίς τη διαμεσολάβηση της Τράπεζας ή τρίτων), με τους εξής τρόπους:
-Αποστέλλοντας ένα SMS, μέσω κινητού τηλεφώνου στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.), στο 54053 (χρέωση: 0.011 Eυρώ/sms, τυπολογία: «Α.Φ.Μ., κενό, 10ψήφιος αριθμός της Κάρτας Αποδείξεων»)
-Μέσω της ειδικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα http://link.minfin.gr/karta του Υπουργείου Οικονομικών
Η Κάρτα Αποδείξεων είναι πλέον ενεργοποιημένη και μπορεί να χρησιμοποιείται σε κάθε συναλλαγή που επιλέγει ο φορολογούμενος.
Σε ποιες επιχειρήσεις/συναλλαγές μπορώ να χρησιμοποιήσω την Κάρτα Αποδείξεων και με ποιον τρόπο;
Η κάρτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε συνεργαζόμενη επιχείρηση/επιτηδευματία διαθέτει Συσκευή Αποδοχής Πιστωτικών ή/και Χρεωστικών Καρτών (Point of Sales-POS). Η συναλλαγή καταγράφεται με μια απλή διαδικασία: μετά την έκδοση της απόδειξης ο υπάλληλος ή ο επιχειρηματίας «περνάει» την Κάρτα Αποδείξεων από το POS και πληκτρολογεί το ποσό της συναλλαγής. Αμέσως εκτυπώνεται αποδεικτικό που δίδεται στον πελάτη, μαζί με την απόδειξη της συναλλαγής
Πόσες κάρτες μπορώ να διαθέτω;
Κάθε πολίτης (μερίδα αποδείξεων/Α.Φ.Μ.) μπορεί να είναι συνδεδεμένος με περισσότερες από μια Κάρτα, με στόχο τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειας να διαθέτει το καθένα τη δική του.
Τι πλεονεκτήματα μου προσφέρει η χρήση της κάρτας;
Η Κάρτα Αποδείξεων σχεδιάστηκε για να βοηθήσει τους φορολογούμενους στη συλλογή και υποβολή αποδείξεων για φορολογικούς λόγους (έκπτωση φόρου εισοδήματος) και η χρήση της είναι προαιρετική. Με την Κάρτα Αποδείξεων παρακάμπτεται η διαδικασία καταχώρησης ή αποστολής των αποδείξεων, καθώς όλα τα στοιχεία της συναλλαγής αποστέλλονται από τον εκδότη της απόδειξης (επιχείρηση / επιτηδευματία) στο Υπουργείο Οικονομικών, μέσω της Συσκευής Αποδοχής Πιστωτικών ή/και Χρεωστικών Καρτών (POS), αυτόματα. Έτσι στο τέλος του χρόνου αποφεύγετε το χρόνο που απαιτείται για το μέτρημα και την άθροιση των αποδείξεων.
Ταυτόχρονα, ο φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί τις συναλλαγές που κατέγραψε στη μερίδα του (στον Α.Φ.Μ. του) μέσω της ειδικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Π.Σ..
Η Κάρτα Αποδείξεων είναι η κάρτα πολίτη;
Όχι, η κάρτα αποδείξεων αφορά μόνο τις αξίες των συναλλαγών που γίνονται από τον κάτοχό της κατά τις αγορές υπηρεσιών ή αγαθών, οι οποίες χρησιμεύουν για την ετήσια υποβολή δήλωσης και την έκπτωση στο φόρο που του αναλογεί.
Πώς βοηθώ με τη χρήση της κάρτας την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής;
Πολλές φορές θα σας έχει τύχει να βρεθείτε σε δύσκολη θέση, ζητώντας απόδειξη από κάποιον που δεν ήταν πρόθυμος να σας τη δώσει. Η κάρτα συλλογής αποδείξεων σάς λύνει το πρόβλημα αυτό. Στο τέλος της συναλλαγής, μαζί με τα χρήματά σας, δίνετε και την κάρτα συλλογής αποδείξεων. Εκείνος με τον οποίο συναλλάσσεστε θα πρέπει αυτόματα να καταχωρίσει με την κάρτα σας το ποσό της συναλλαγής, ή να βρεθεί στη δύσκολη θέση να ομολογήσει ότι παράνομα φοροδιαφεύγει, βλάπτοντας τους συμπολίτες του κατά συρροή.
Πώς αλλιώς βοηθά η υιοθέτηση της κάρτας τη φορολογική δικαιοσύνη;
Η διαδεδομένη χρήση της κάρτας αποδείξεων δίνει τη δυνατότητα στο Υπουργείο Οικονομικών να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τα ελάχιστα στοιχεία τζίρου μιας επιχείρησης. Η πληροφορία αυτή θα αποτελεί βάση για τη διενέργεια διασταυρώσεων που θα αξιολογούν την ειλικρίνεια των δηλώσεων απόδοσης Φ.Π.Α. και των δηλώσεων φόρου εισοδήματος της επιχείρησης.
Πώς μπορώ να σιγουρευτώ ότι η κάρτα δεν θα έχει (μελλοντικά) και άλλα δεδομένα ευαίσθητα/προσωπικού χαρακτήρα;
Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έχει εξετάσει την Κάρτα Αποδείξεων και έχει γνωμοδοτήσει θετικά.
Τεχνικά, η Κάρτα Αποδείξεων δεν έχει τη δυνατότητα αποθήκευσης άλλων στοιχείων εκτός του μοναδικού 19ψήφιου αριθμού. Ως εκ τούτου, απαγορεύεται μελλοντικά να εμπεριέχει άλλα δεδομένα.
Πώς ενημερώνομαι για τις αποδείξεις που έχουν καταχωριστεί στη μερίδα μου μέσω της Κάρτας;
Μέσω της ιστοσελίδας http://link.minfin.gr/karta και ειδικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Π.Σ., ο κάτοχος της κάρτας θα έχει πρόσβαση σε ειδική υπηρεσία, που θα του εμφανίζει την ανάλυση των εξόδων, που θα έχει κάνει έως εκείνη την ημερομηνία (ανά αγορά).
Πόσο λεπτομερή είναι τα στοιχεία που συλλέγονται;
Από την κάθε συναλλαγή καταγράφονται αποκλειστικά:
- ο χρόνος της αγοράς,
- ο Α.Φ.Μ. του καταστήματος/επιχείρησης,
- ο αριθμός της κάρτας με την οποία έγινε η καταγραφή της συναλλαγής
- το συνολικό ποσό της συναλλαγής
Δεν καταγράφεται η ανάλυση της συναλλαγής (τι ακριβώς αγοράστηκε, αγαθό ή υπηρεσία).
Είναι η χρήση της Κάρτας Αποδείξεων υποχρεωτική για τους φορολογούμενους;
Η Κάρτα Αποδείξεων είναι ανώνυμη, δεν είναι υποχρεωτική και έχει σκοπό να διευκολύνει τους φορολογούμενους απαλλάσσοντάς τους από τη συλλογή και καταμέτρηση αποδείξεων και την υποβολή τους στις αρμόδιες αρχές, για φορολογικούς λόγους.
Είμαι υποχρεωμένος να χρησιμοποιώ την Κάρτα Αποδείξεων σε κάθε συναλλαγή μου;
Μπορείτε να χρησιμοποιείτε την Κάρτα Αποδείξεων επιλεκτικά σε όποιες συναλλαγές θέλετε να δηλωθούν. Είναι προφανές ότι οι συναλλαγές που δε θα καταχωρηθούν, δε θα υποβληθούν αυτόματα στη φορολογική σας δήλωση.
Μπορούν να χρησιμοποιούν την κάρτα και άλλα μέλη της οικογένειάς μου;
Μια οικογένεια μπορεί να έχει περισσότερες κάρτες στις οποίες μπορεί να συνδέσει με το Α.Φ.Μ. των ενηλίκων αυτής. Με αυτό τον τρόπο συλλέγονται και τα έξοδα που γίνονται από μέλη της οικογένειας και αξιοποιούνται κατά τη φορολογική δήλωση του κάθε έτους.
Η Κάρτα Αποδείξεων σχετίζεται με τραπεζικά προϊόντα;
Η Κάρτα Αποδείξεων δεν έχει καμία σχέση με τραπεζικά προϊόντα, επειδή δεν απαιτεί λογαριασμό σε Τράπεζα για την απόκτησή της. Δεν είναι πιστωτική κάρτα ούτε συνδέεται με τέτοια, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εξόφληση λογαριασμών και δεν συνδέεται με κάποιο άλλο τραπεζικό προϊόν.
Η Τράπεζα δεν έχει τη δυνατότητα, ούτε και επιτρέπεται, να καταγράψει τον Α.Φ.Μ. ή άλλα προσωπικά στοιχεία του πολίτη στον οποίο χορήγησε την κάρτα: κατά την παραλαβή της δεν ζητείται ταυτότητα ή άλλο στοιχείο ταυτοποίησης, ούτε γίνεται σύνδεση της κάρτας με τον κάτοχο.
Όταν χρησιμοποιώ την Κάρτα Αποδείξεων, πρέπει το κατάστημα να εκδώσει και απόδειξη;
Η απόδειξη της συναλλαγής πρέπει να εκδίδεται κανονικά και μάλιστα μόνο τότε μπορεί να πιστωθεί η Κάρτα Αποδείξεων με το ποσό της συναλλαγής που πραγματοποιήθηκε. Ο πολίτης όμως δεν υποχρεούται πλέον να υπολογίσει το άθροισμα των αποδείξεων που έχουν καταχωρηθεί στην Κάρτα Αποδείξεων, για να το υποβάλει κατά τη φορολογική του δήλωση.
Τι κάνω σε καταστήματα που δεν έχουν τη Συσκευή Αποδοχής Πιστωτικών ή/και Χρεωστικών Καρτών (POS);
Σε συναλλαγές που τα καταστήματα δεν έχουν POS συμβατό με την κάρτα αποδείξεων, κρατούμε τις αποδείξεις και τις συνυπολογίζουμε στα έξοδά μας στο τέλος του χρόνου, συμπληρωματικά με τις ηλεκτρονικά καταχωρισμένες αποδείξεις μας.
Τι γίνεται αν χάσω την Κάρτα Αποδείξεων; Τι συμβαίνει με τις αποδείξεις που είναι ήδη καταχωρισμένες στην κάρτα μου σε αυτή την περίπτωση;
Δεν απαιτείται δήλωση απώλειας. Η Κάρτα Αποδείξεων είναι προσωπική, με την έννοια ότι αφορά μόνο έναν πολίτη (Α.Φ.Μ.) και άρα δεν έχει λόγο κάποιος να την κλέψει και να τη χρησιμοποιήσει. Εφόσον κλαπεί ή χαθεί η κάρτα σας, μπορείτε να λάβετε νέα κάρτα, την οποία συνδέετε με τον Α.Φ.Μ. σας, με τους προαναφερόμενους τρόπους, ενώ οι αποδείξεις που έχετε συλλέξει στην πρώτη (απολεσθείσα) Κάρτα Αποδείξεων, συνυπολογίζονται στον Α.Φ.Μ. σας, συνολικά. Οι αποδείξεις, από τη στιγμή υποβολής τους, είναι συνδεδεμένες με τον Α.Φ.Μ. και όχι με την Κάρτα, ως φυσικό αντικείμενο.
Είμαι επαγγελματίας Το κατάστημά μου δεν διαθέτει Συσκευή Αποδοχής Πιστωτικών ή/και Χρεωστικών Καρτών (POS) και φοβάμαι ότι θα χάσω πελάτες. Πως μπορώ να αποκτήσω τη δυνατότητα να μπορούν οι πελάτες μου να χρησιμοποιούν την κάρτα αποδείξεων; Mε ποιο κόστος;
Η Συσκευή Αποδοχής Πιστωτικών και Χρεωστικών Καρτών (POS) διατίθενται στην ελεύθερη αγορά. Στην παρούσα μορφή η Κάρτα Αποδείξεων «διαβάζεται» μόνο από POS.
Έχει ερωτηθεί για την Κάρτα Αποδείξεων η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα;
Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, μετά από αίτηση της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών, γνωμοδότησε στις 13/12/2010 σχετικά με το σχεδιασμό και την υλοποίηση της κάρτας συλλογής αποδείξεων.
Το Υπουργείο Οικονομικών έχει κάνει τις κατάλληλες ενέργειες για συμμόρφωση με τη γνωμοδότηση.
Η Κάρτα Αποδείξεων έχει ημερομηνία λήξης;
Η Κάρτα Αποδείξεων δεν έχει ημερομηνία λήξης. Οι αγορές της Κάρτας συνυπολογίζονται στο τέλος της χρονιάς για τον συγκεκριμένο Α.Φ.Μ., με τον οποίο η Κάρτα έχει συσχετισθεί. Η ίδια Κάρτα θα συλλέξει τις αποδείξεις και των επόμενων οικονομικών ετών, χωρίς να χρειάζεται ανανέωση.
Αν ξεπεράσω το όριο των ζητούμενων αποδείξεων στο τέλος της χρονιάς, τι γίνεται; Πληρώνω περισσότερο φόρο;
Οι δαπάνες δεν αποτελούν φορολογικό τεκμήριο και άρα δεν τίθεται θέμα επιπλέον φορολόγησης.
Ποιος ο ρόλος των Τραπεζών στη δράση;
Επιλεγμένες Τράπεζες συμμετέχουν στη δράση, σε μια συνολική εθνική προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, διαθέτοντας τα υποκαταστήματά τους για τη διανομή της Κάρτας Αποδείξεων αλλά και αναλαμβάνοντας την εκτύπωση των καρτών που διανέμουν. Με αυτό τον τρόπο η Κάρτα Αποδείξεων διανέμεται χωρίς επιπλέον δαπάνη για τον φορολογούμενο, είναι εύκολη η απόκτησή της σε όλη την Ελλάδα, χωρίς κόστος. Οι Τράπεζες που διαθέτουν την Κάρτα Αποδείξεων είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα http://link.minfin.gr/karta του Υπουργείου Οικονομικών.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου