Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Ανασχηματισμός τέλος, μένει ο Μ. Βορίδης, συμπτύσσονται τα έξοδα για να βρεθούν τα 325 εκατ

Πολιτικά νέα - ειδήσεις

14/02/2012 - 19:25 - 0 Σχόλια 

Ανασχηματισμός τέλος, μένει ο Μ. Βορίδης, συμπτύσσονται τα έξοδα για να βρεθούν τα 325 εκατ, δεν συμπληρώνονται οι κενές θέσεις υπουργών
Ένα ακόμη ξεκάθαρο μήνυμα ότι ο βίος της παρούσας κυβέρνησης είναι πολύ σύντομος και ότι οι εκλογές είναι προ των «πυλών», στέλνει ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος. Αυτό δείχνει η απόφασή του να μη προχωρήσει σε ανασχηματισμό διότι αυτή τη δύσκολη χρονική στιγμή προέχει η προσήλωση στα όσα απαιτούνται να γίνουν και δεν πρέπει να χαθεί χρόνος, όπως φέρεται να δήλωσε. Ωστόσο, ο κ. Παπαδήμος, κρατά στο κυβερνητικό σχήμα αρνούμενος να δεχθεί την παραίτηση που του είχε υποβάλλει, τον υπουργό Μεταφορών Μάκη Βορίδη, όπως ανακοίνωσε και στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που συνεχίζεται,
ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι αύριο Τετάρτη, θα συγκληθεί σύσκεψη αρμοδίων υπουργών, αποκλειστικά για τις συνέπειες της καταστροφής που υπέστη η Αθήνα και ο τρόπος αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης αντίστοιχων  φαινομένων στο μέλλον.
Κύριο θέμα της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, είναι η υλοποίηση  των «προαπαιτούμενων ενεργειών» στο πλαίσιο του νέου οικονομικού προγράμματος τις οποίες παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος. Όπως τόνισε ο κ. Παπαδήμος, αποτελούν προϋπόθεση για την έγκριση του νέου δανείου.
Αναλυτικότερα:

Ο «μη ανασχηματισμός»
Ο πρωθυπουργός φέρεται να ενημέρωσε για την απόφαση παραμονής του κ. Βορίδη στο υπουργικό σχήμα και να είχε τη σύμφωνη γνώμη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου και του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά και στη συνέχεια είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ίδιο τον ανεξάρτητο πλέον βουλευτή.
Ο κ. Βορίδης συμφώνησε να παραμείνει, προκειμένου να προωθηθούν τα θέματα του υπουργείου του για τα οποία υπάρχει δέσμευση απέναντι στην τρόικα, όπως το κόστος διοικητικής άδειας και εγγύησης για τα φορτηγά δημόσιας χρήσης, το νομοσχέδιο για τα ταξί, τα μεγάλα οδικά έργα, η εξυγίανση των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας και η απελευθέρωση του ψηφιακού μερίσματος .
Αντιθέτως, κενές θα παραμείνουν οι τέσσερις θέσεις , μία αναπληρωτή υπουργού και τριών υφυπουργών  στο έτσι και αλλιώς «βαρύ» υπουργικό σχήμα, της κυβέρνησης, ενώ θα εξοικονομηθούν και πόροι από τη μη λειτουργία τους ώστε να διατεθούν στην «τρύπα » των 325 εκατ. για τα οποία αναζητούνται πηγές άντλησης εσόδων. Δεν θα αναπληρωθούν η θέση  του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών  από όπου παραιτήθηκε η κ. Μ. Ξενογιαννακοπούλου και των υφυπουργών Άμυνας από όπου παραιτήθηκε ο αντιπρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Γεωργίου , Εργασίας όπου παραιτήθηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Κουτσούκος και Ναυτιλίας, από όπου παραιτήθηκε ο πρώην βουλευτής του ΛΑΟΣ, Άδωνις Γεωργιάδης.  Να σημειωθεί ότι σήμερα ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε, ότι θα παραμείνει ανεξάρτητος βουλευτής μέχρι να συζητηθεί το νομοσχέδιο του οποίου ο ίδιος είναι εισηγητής για τα θέματα Ναυτιλίας, διότι ως πολίτης δεν θα έχει δικαίωμα να συμμετάσχει στη συζήτηση και αμέσως μετά θα επιστρέψει την έδρα στον ΛΑΟΣ, παραιτούμενος.
Κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός κ. Παπαδήμος αναφέρθηκε στην παραμονή του κ. Βορίδη στην κυβέρνηση, λέγοντας:
«Όπως γνωρίζετε, ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός δεν στηρίζει πλέον την κυβέρνηση κι ένας αριθμός βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας καταψήφισε το σχέδιο νόμου. Έξι μέλη της Κυβέρνησης υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους... Έκανα αποδεκτές τις πέντε από τις έξι αυτές παραιτήσεις και ζήτησα από τον κ. Βορίδη να παραμείνει στη θέση του».
Σύσκεψη για τα επεισόδια στην Αθήνα
Η δεύτερη ανακοίνωση του πρωθυπουργού αφορούσε «τα θλιβερά και απαράδεκτα επεισόδια στην Αθήνα», όπως τα χαρακτήρισε. Ανακοίνωσε ότι «αύριο θα συγκληθεί σύσκεψη αρμοδίων υπουργών, προκειμένου να εξετάσουμε διεξοδικά τα προβλήματα που έχουν προκύψει, καθώς και τις οικονομικές συνέπειες και γενικότερα να συζητήσουμε με ποιον τρόπο μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικότερα τέτοια φαινόμενα στο μέλλον».
Στη συνέχεια ο κ. Παπαδήμος αναφέρθηκε στο οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, για το οποίο «πολλά και κρίσιμα βήματα πρέπει να γίνουν τις επόμενες μέρες και εβδομάδες, έως ότου ληφθεί η τελική απόφαση για την χρηματοδοτική στήριξη της χώρας στις αρχές Μαρτίου και τη νέα δανειακή σύμβαση». Επανέλαβε ότι «το έργο είναι μεγάλο. Είναι πολλές οι προαπαιτούμενες ενέργειες -και οι βασικές και οι σχετικά δευτερεύουσες- και γι’ αυτό απαιτείται μια συνεχής και απόλυτη προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση».
Οι εργασίες του υπουργικού συμβουλίου με αποκλειστικό θέμα την υλοποίηση των μέτρων της δανειακής συμφωνίας συνεχίζονται και περιλαμβάνουν την επίλυση του εκκρεμούς ζητήματος των 325 εκατ. ευρώ, για το οποίο θα πρέπει να δοθεί απάντηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αύριο, από τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο.
www.eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου